StoryEditor

Megafavorit potvrdil predpoklady, Slováci na Kanadu nemali nárok

14.05.2016, 18:28
Autor:
TASRTASR
Po dvoch prehrách bola súperom Cígerových zverencov silná Kanada, ktorá zatiaľ na šampionáte nestratila ani bod. Svoju dominanciu potvrdila aj v zápase proti našim.

Slovenskí hokejisti si na MS v Rusku pripísali tretiu prehru za sebou. V sobotňajšom dueli podľahli v Petrohrade obhajcovi titulu Kanade hladko 0:5 a v B-skupine tak zostávajú so šiestimi bodmi na nepostupovej piatej priečke, s jednobodovou stratou na štvrté Nemecko. Zámorský gigant sa po 15. víťastve v rade na MS posunul s plným počtom bodov späť na čelo tabuľky, o skóre pred Fínsko.

Zverenci trénera Zdena Cígera dostali od súpera lekciu z priamočiarosti, dôrazu i streleckej efektivity. Ak chcú pomýšľať na postup do štvrťfinále, budú musieť výrazne zabodovať v zostávajúcich skupinových dueloch s Fínskom (v nedeľu o 19.15 SELČ) a USA (v utorok o 11.15). Kanaďania odohrajú ďalší zápas v pondelok, keď sa o 15.15 stretnú s Francúzskom.


      
      B-skupina (Petrohrad)
      Kanada - Slovensko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
      Góly: 12. Rielly (Brassard), 19. Duchene (Marchand), 34. Hall (Stone, McDavid), 39. Scheifele (Reinhart, Stone), 51. Brassard (Perry, Murray). Rozhodovali: Piechaczek (Nem.), Olenin – Lazarev (obaja Rus.), Kaderli (Švajč.), vylúčení: 2:6, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.
      zostavy:
      Kanada: Talbot – Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Matheson, Hutton – Stone, Scheifele, Domi - Perry, Brassard, Hall – Gallagher, O'Reilly, Jenner - Duchene, McDavid, Marchand - Reinhart
      Slovensko: J. Hudáček - Marinčin, Sekera, Meszároš, Švarný, Graňák, Mikuš, Jaroš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Bakoš, Réway, Daňo - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Cehlárik, Lušňák, Skalický
      
Slováci mali v Športovom paláci Jubilejnyj výraznú prevahu v hľadisku, na ľade sa však museli hráči v modrých dresoch od úvodu brániť pri sústavnom nápore súpera. Až v 4. minúte zavelil delovkou do útoku kapitán Sekera a Cígerov tím následne dokonca pohrozil v presilovke, ale strela Bakoša z nulového uhla ako i dorážka L. Hudáčka nemohli Talbotovi narobiť problémy. Naopak, na trestnú lavicu krátko na to putoval Cehlárik a hra sa presunula pred J. Hudáčka, ktorý ale vyriešil kanadské strely s pokojom. V 12. minúte však vôbec nereagoval na nahodenie Reillyho od modrej čiary a favorit sa ujal vedenia. Slováci napriek tomu nemenili svoju taktiku, tvorenie prenechávali súperovi a sústredili sa na jeho vytláčanie zo streleckých pozícií. Popritom vyčkávali na každú možnosť zaútočiť, ako ukázal v 18. min. Graňák, keď jeho strelu tečoval Viedenský len tesne mimo Talbotovej bránky. Nevyhli sa však chybám, v 19. min. Sekera pod tlakom prihral pri zadnom mantineli priamo na hokejku Marchandovi, ktorý puk ponúkol voľnému Ducheneovi a ten z prvej zavesil - 2:0.

Cígerovi zverenci neskladali zbrane, druhú časť otvorili dobré príležitosti L. Hudáčka a Jurča, ktorí ale neboli v koncovke presní. Po ubránení oslabenia mal v 25. min. gól na hokejke Dravecký, spálil ale stopercentnú tutovku. Kanaďania laxnou hrou v týchto momentoch doslova ponúkali Slovákom zníženie, no ten horel na nedôraze v koncovke. Hra sa potom otvorila, na jednej strane Marchand, na druhej Bakoš zlyhali v sľubných pozíciách. V 33. min. oslabil svoj tím Daňo a v presilovke Stone našiel pri žŕdke voľného Halla - 3:0. Tento moment akoby ochromil Slovákov, ktorí v ďalších minútach úplne prestali korčuľovať a nechali sa totálne zatlačiť v obrannom pásme. Logicky nasledoval trest v podobe štvrtého kanadského gólu z hokejky Scheifeleho.

V tretej časti favorit zvoľnil tempo, napriek tomu naďalej diktoval hru. V početnej výhode minul Scheifele a J. Hudáček si potom postrážil priestor pri žŕdke pri zakončení Halla. Slováci už neboli schopní žiadnemu vzdoru a iba sa prizerali kanadskému kolotoču v ich pásme. Žiaden impulz neprichádzal ani zo striedačky a tak hra mačky s myšou pokračovala. Na 5:0 zvýšil v 51. min. nepokrytý Brassard, ktorého našiel prihrávkou Perry. Aby toho nebolo málo, v 54. min. zasiahol Jaroša puk do tváre a mladý obranca putoval predčasne do šatne. V závere sa Slováci poskúsili streliť aspoň čestných úspech, no ani ten im úradujúci šampión nedoprial.
      
Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:

Ernest Bokroš, asistent trénera SR: "Ťažko sa trénerovi hodnotí také stretnutie, kde súper bol vo všetkých činnostiach lepší. Pozitívum ja osobne vidím jedine v tom, že sme hrali šesť oslabení a inkasovali sme len jeden gól. Hráči sa snažili, chceli dnes ukázať, že hokej hrať vedia. Sila kanadského mužstva bola obrovská a musíme priznať, že sme na nich nemali. Bolo to vidieť v tom, že sme za prvú tretinu len štyrikrát vystrelili a ak si dobre pamätám, tak v poslednej tretine len trikrát. V útoku sme sa vôbec nedokázali presadiť, snaha už dnes ozaj len nestačí, potrebujeme aj kvalitu na takýchto súperov."

Martin Marinčin, hráč SR: "Kanada od začiatku šľapala, my sme sa im jednoducho nevedeli vyrovnať. Rozobrali nás, čo je veľmi smutné. Ťažko sa mi niečo k tomu hovorí."

Zdeno Cíger, tréner SR: "Kanaďania odohrali veľmi dobrý zápas. Pre mňa je podstatné, že chalani bojovali, robili, čo mohli. Som spokojný s ich výkonom, čo sa týka nasadenia a chcenia, že sa neupustili, hrali kolektívne, až do konca. Bola však vidno bojácnosť, neskúsenosť. Kanaďania hrali dobre, sú lepší, musíme to brať reálne."

Bill Peters, tréner Kanady: "Bol to veľmi súťaživý, kvalitný zápas. Slováci hrali celkom dobre, v druhej tretine boli dokonca lepším tímom, za stavu 2:0 mali šance na skórovanie. Ak by ich dali, mohol to byť iný zápas. V ďalšom priebehu sme už kontrolovali hru a nakoniec dosiahli suverénne víťazstvo."
      
      
      Tabuľka B-skupiny:
      1. Kanada            5  5  0  0  0  30:4  15
      2. Fínsko            5  5  0  0  0  20:6  15
      3. USA               5  3  0  0  2  18:12  9
      4. Nemecko           5  2  0  1  2  15:16  7
      
      5. SLOVENSKO         5  2  0  0  3  12:16  6
      6. Francúzsko        5  1  1  0  3  11:16  5
      7. Maďarsko          6  1  0  0  5  10:27  3
      
      8. Bielorusko        6  1  0  0  5  13:32  3

Obnoviť

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:24