Martin Škrtel odohral v drese FC Liverpool 319 zápasov. Po tom poslednom na pôde West Bromwichu sa s ním mohol lúčiť aj tréner Jürgen Klopp (na snímke vľavo).Reuters
StoryEditor

Škrtel opúšťa Liverpool, lebo bol príliš drahý

24.05.2016, 00:00
Hráčsky agent Karol Csontó pre HN potvrdil, že náš obranca na 90 percent opustí Britské ostrovy. Údajne mieri do Turecka.

Vyše osemročné pôsobenie kapitána slovenskej futbalovej reprezentácie Martina Škrtela v slávnom FC Liverpool sa chýli ku koncu. Podľa britských médií už 31-ročný obranca oznámil, že je v lete pripravený opustiť mužstvo nemeckého trénera Jürgena Kloppa. Hlavným dôvodom má byť, že Škrtel stratil po takmer trojmesačnom zranení dôveru kouča aj miesto v základnej zostave Liverpoolu. Navyše, podľa portálu thisisanfield.com skúsený Slovák patrí k najlepšie zarábajúcim futbalistom v mužstve a bol by priveľký luxus držať takého drahého hráča len na lavičke náhradníkov. S týždenným príjmom 75-tisíc libier je najlepšie plateným obrancom v Liverpoole. Kariéra Škrtela má smerovať do tureckého veľkoklubu Besiktas Istanbul. „Sú to len špekulácie. Konkrétne ponuka od nich neprišla. No na 90 percent z Liverpoolu toto leto odíde,“ povedal HN manažér nášho futbalistu Karol Csontó.

Odstavilo ho zranenie. A Klopp
Pritom vlani nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mala kariéra štvornásobného najlepšieho futbalistu Slovenska radikálne zmeniť. V lete 2015 predĺžil s klubom upravenú zmluvu až do roku 2018 – no ešte s prechádzajúcim trénerom Brandanom Rodgersom. „Jeho rozhodnutie odísť nesúvisí s udalosťami v klube za posledného pol roka. Už vlani v lete sme sa rozprávali o zmene a Klopp ani netušil, že sa stane trénerom. Tie veci sa postupne vyvýjali,“ konštatuje Csontó. No faktom ostáva, že Rogersa nahradil v októbri ambiciózny Jürgen Klopp s tým, že postupne začne budovať mužstvo podľa svojich predstáv. „Keď staviate nový tím, musíte začať s obranou. Tak to je. Práve obrana vás drží v hre o body a na víťazstvo vám stačí aj jeden gól,“ uviedol pre britské médiá Klopp. No vo svojich plánoch pevnej obrany zjavne so Škrtelom nepočítal. Po zranení stehenného svalu a marcovom návrate do mužstva nastúpil Slovák v základnej zostave len v štyroch zo 16 odohratých zápasov klubu v anglickej Premier League a Európskej lige UEFA. V hierarchii stredných obrancov sa prepadol až na štvrté miesto za Dejana Lovrena, Mamadoua Sakha aj Kola Tourého. Škrtel má mať v Besiktasi Istanbul garantované miesto v zostave a na rozdiel od Liverpoolu si môže zahrať aj v prestížnej Lige majstrov – keďže víťaz tureckej ligy je nasadený priamo do jednej zo skupín hlavnej fázy súťaže.

Nemusí sa ponáhľať
Martin Škrtel je so spoluhráčmi so slovenskej reprezentácie na sústredení v Rakúsku, kde sa pripravuje na blížiace sa majstrovstvá Európy vo futbale vo Francúzsku (od 10. 6.). K svojej budúcnosti sa od posledného zápasu Liverpoolu, ktorým bolo neúspešné finále Európskej ligy proti FC Sevilla (1:3), zatiaľ nevyjadril. „Neviem povedať, či sa nám podarí prestup ešte pred začiatkom majstrovstiev Európy, počas alebo po nich. Veci môžu nabrať týchle obrátky. No vôbec neuvažujeme o tom, že by Martin zostal pôsobiť v inom klube anglickej Premier league,“ prezradil manažér Csontó. Škrtel sa však s prestupom nemusí nikam ponáhľať. V Liverpoole má platnú zmluvu až do roku 2018. Za pripravovanou zmenou pôsobiska má stáť rodinné rozhodnutie, ktoré v Škrtelovi a jeho okolí dozrieva už vyše rok. „Zvažuje presun do Turecka a je otvorený možnosti hrať v tejto krajine,“ uviedol jeden Csontóv spoločník vo agentúre Stars & Friends Mithat Halis. O takmer stopercentnej istote Škrtelovho konca v Liverpoole svedčí aj Kloppova prestupová politika. Už v predstihu si zabezpečil príchod stredného obrancu Joela Matipa zo Schalke a očakáva sa aj nákup talentovaného nemeckého reprezentanta do 21 rokov Niklasa Suleho z Hoffenheimu.

Slováci, ktorí môžu meniť klub

Marek Hamšík
Je najatraktívnejším Slovákom na prestupovom trhu už niekoľko rokov. Vlani sa očakával jeho odchod do Juventusu Turín, medzi riadkami sa v tejto sezóne písalo o záujme takých gigantov ako Real Madrid či Manchester United. Cena za lídra Neapola sa odhaduje na 30 až 40 miliónov libier.

Ondrej Duda
Stredopoliar poľského majstra Legie Varšava bol počas minulého leta už jednou nohou v Taliansku, no Inter Miláno jeho prestup na poslednú chvíľu stopol, keď dal prednosť skúsenejším futbalistom. Duda má však za sebou ďalší vydarený ročník a čoraz viac sa presadzuje aj v reprezentácii.

Peter Pekarík
Najstabilnejší krajný obranca v histórii reprezentácie Slovenska bol v priebehu sezóny zameraný skautmi šokujúceho anglického majstra Leicestru City. S Herthou Berlín má však zmluvu až do roku 2018. Jeho manažér potvrdil, že okrem Leicestru sa o jeho služby zaujímajú aj ďalšie tímy.

Matúš Bero
Najcennejší prestupový tovar na slovenskej futbalovej scéne. Jeden z najlepších kanonierov najvyššej súťaže bol na predaj už v zimnom prestupovom období. No jeho klubom AS Trenčín avizovanú sedemmiestnu sumu, čiže vyše milióna eur, nikto neponúkol. K rokovaniam malo prísť iba so Spartou Praha.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 02:17