Novak Djokovič skompletizoval grandslamovú zbierkuReuters
StoryEditor

Vstúpil do klubu vyvolených a je nesmrteľný. Djokovič dokázal to, čo len jediný tenista v histórii

05.06.2016, 18:15
Autor:
TASRTASR

Srbský tenista Novak Djokovič vyhral prvýkrát v kariére Roland Garros v Paríži a skompletizoval svoju grandslamovú zbierku. Vo finále dvojhry si ako nasadená jednotka poradil s turnajovou dvojkou Britom Andym Murraym za tri hodiny 3:6, 6:1, 6:2, 6:4. "Nole" je po Fredovi Perrym, Donovi Budgeovi, Rodovi Laverovi, Royovi Emersonovi, Andrem Agassim, Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi ôsmym hráčom, ktorý dokázal triumfovať na všetkých podujatiach veľkej štvorky.

V predchádzajúcich troch finále ťahal na parížskej antuke za kratší koniec. Dvakrát nestačil na Nadala, vlani podľahol Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi. Až na dvanásty pokus sa mu podarilo vybojovať vytúžený Pohár mušketierov. Ziskom 12. grandslamovej trofeje vyrovnal zápis Emmersona a v historickej tabuľke sa posunul na štvrté miesto. Djokovič je úradujúcim šampiónom na všetkých grandslamových turnajoch. V Open ére sa podobným kúskom mohol pochváliť iba Austrálčan Laver v rokoch 1969 a 1962.

Keďže Djokovič v januári triumfoval na Australian Open, stále živí šancu na kalendárny Grand Slam. Zverenec Nemca Borisa Beckera a slovenského trénera Mariána Vajdu si z Paríža odnáša prémiu dva milióny eur a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní si upevní post suverénneho lídra. Murraymu sa nepodarilo odplatiť Djokovičovi vlaňajšiu semifinálovú prehru, napriek tomu dosiahol vo francúzskej metropole svoj doposiaľ najlepší výsledok.

Djokovič v úvodnom geme aj vďaka dvom dropšotom čistou hrou prelomil podanie Murrayho. Brit však hneď vzápätí kontroval rebrejkom, získal štyri gemy za sebou a prvý set sa stal jeho korisťou. Murray umne servoval do Djokovičovho forhendu, mal navrch pri dlhších výmenách od základnej čiary a robil oveľa menej nevynútených chýb ako súper. Hneď na začiatku druhého dejstva mal Murray k dispozícii brejkbal, nevyužil ho však, v ďalšom geme po dvojchybe stratil servis a Djokovič sa po potvrdení brejku ujal vedenia 3:0. Srb prevzal taktovku zápasu pevne do svojich rúk, začal mu fungovať return i obojručný bekhend po čiare a set získal jasne vo svoj prospech.

Na Murraym sa čoraz viac prejavovala fyzická i psychická únava. V treťom dejstve za stavu 1:1 po zaváhaní na sieti opäť prišiel o podanie, v piatom geme pridal Djokovič ďalší brejk a išiel do vedenia 2:1 na sety. Srb úplne ovládol dianie na dvorci Philippa Chatriera, Murrayho neustále tlačil do defenzívy. Na začiatku štvrtého setu po rýchlom brejku odskočil na 2:0 a šancu zavŕšiť kariérny Grand Slam už z rúk nepustil. Murray síce ešte znižil z 2:5 na 4:5, no v desiatom geme premenil Djokovič pri vlastnom servise v poradí tretí mečbal.

Reakcie svetových médií na triumf srbského tenistu Novaka Djokoviča na Roland Garros:

Blic (Srb.): "Je to tu. Novakovi sa konečne splnil dlhoročný sen, vyhral Roland Garros a má vo svojej zbierke všetky grandslamové trofeje."

Dnevnik (Srb.): "Nole pretavil štvrté parížske finále vo vytúžený triumf. Získal 12. grandslamovú trofej a predstihol také legendy, akými boli Borg či Emmerson."

Kurir (Srb.): "Nole sa zaradil medzi nesmrteľných. Prvýkrát triumfoval na Roland Garros a zavŕšil karíérny Grand Slam."

Marca (Šp.): "Novak vstúpil do klubu vyvolených. Ako ôsmy hráč v histórii dokázal vyhrať všetky štyri grandslamové turnaje."

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Djokovič, konečne. Murray padol v štyroch setoch. Líder svetového rebríčka získal posledný titul, ktorý mu chýbal v zbierke."

bbc.com (Angl.): "Novak Djokovič zdolal vo finále Andyho Murrayho a vyhral prvýkrát Roland Garros. Je úradujúcim šampiónom na všetkých podujatiach veľkej štvorky, to naposledy dokázal legendárny Rod Laver."

AP (USA): "Djokovič sa stal prvým hráčom po takmer pol storočí, ktorý vyhral štyri grandslamové turnaje za sebou. Zavŕšil kariérny Grand Slam a má našliapnuté na kalendárny."

dpa (Nem.): "Djokovič konečne vyhral Roland Garros a je v elitnom kruhu. Po premenenom mečbale vryl raketou do antuky obrovské srdce a padol na chrbát."

L'Equipe (Fr.): "Djokovič drží v rukách vytúžený grál. Po troch neúspešných parížskych finále dobyl Roland Garros."

idnes.cz (ČR): "Djokovič sa dočkal. Titulom z Roland Garros zavŕšil kariérny Grand Slam."

01 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 02 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 03 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert 04 - Modified: 2024-02-03 19:32:00 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert 05 - Modified: 2023-12-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Djokovič je Európsky športovec roka. Do rebríčka sa dostala aj Petra Vlhová
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:00