TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Ruský tréner šokoval, favorizuje Slovákov. Kozák chystá v zostave zmeny

14.06.2016, 17:48
Autor:
TASRTASR

Tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák je zvedavý, ako jeho zverenci zareagujú na prehru 1:2 s Walesom a či v stredajšom zápase B-skupiny EURO 2016 proti Rusku (15.00 SELČ, Lille) ukážu ich "futbalovú a ľudskú silu".

Historický bodový zisk slovenského debutanta na európskom šampionáte by znamenal, že bude živiť nádej na postup do osemfinále až do posledného zápasu v skupinovej fáze, v ktorom sa stretne s Anglickom (pondelok 20. júna o 21.00 SELČ v Saint-Étienne). "Máme skúsené mužstvo a hráči si plne uvedomujú, že niečo pokazili. Čaká nás zápas s Ruskom, ktorý ukáže, akí sme silní futbalovo a ľudsky," povedal Kozák na oficiálnej predzápasovej tlačovej konferencii v Lille.

Sluckij nás favorizuje

Jeho náprotivok Leonid Sluckij pár hodín predtým šokoval vyhlásením, že za favorita súboja považuje Slovensko. "Príchodom pána Sluckého ruský národný tím išiel výkonnostne prudko hore, v uplynulom období dosahoval veľmi dobré výkony. Vsadil na hráčov CSKA Moskva a ja osobne predpokladám, že z tohto klubu by až šesť hráčov mohlo zajtra nastúpiť v základnej zostave. Ruské mužstvo je zohraté a dobre organizované, je to veľmi ťažký súper pre každého. Ľahký však na šampionáte nie je. My podávame stabilné výkony už dlhodobejšie, aj keď sú zápasy ako ten s Walesom, ktorý sme zbytočne prehrali. Máme však dosť skúsené mužstvo a predstavu, ako odohrať tento zápas, ktorý je pre nás veľmi dôležitý, pokiaľ po ňom chceme uvažovať o postupe," vravel Kozák pred zápasom so "zbornou", ktorá na víťazstvo čaká už štyri zápasy.

Do finálového turnaja vstúpili Rusi remízou 1:1 s Anglickom. Kozák vníma súperove silné stránky, za ktoré označil zohratosť, kompaktnosť a disciplínu. "Ruské mužstvo je poskladané z hráčov najvyššej domácej súťaže a má svoju silu. CSKA Moskva aj Zenit Petrohrad sú pravidelnými účastníkmi Ligy majstrov. Tréner Sluckij má týchto hráčov denne na očiach. V ruskej lige majú hráči vytvorené také podmienky, takže nemusia chodiť do zahraničia. Silnými stránkami ruského tímu sú zohratosť, kompaktnosť, disciplína, rýchly prechod z obrany do útoku a naopak. Je to dobre organizované mužstvo."

Šesťdesiatdvaročný kouč SR sa v krátkosti pristavil pri nešťastnej prehre v šampionátovej ouvertúre s Walesom (1:2): "Waleské mužstvo nebolo od nás lepšie, ale využilo pár chýb, ktoré sme urobili. Naopak, my sme nepremenili naše šance, ktoré nás stáli lepší výsledok." O podmienke pre ruský tím, ktorému pre výtržnosti fanúšikov hrozí v prípade ich opakovania až diskvalifikácia zo šampionátu, uviedol: "Vecami, ktoré neviem ovplyvniť, sa nezaoberám. Také niečo je však na škodu veci, šampionátu to nepomáha. Verím, že zajtra sa emócie ukľudnia a na štadióne bude vládnuť pravá futbalová atmosféra, pretože futbal sa hrá pre ľudí. Nikto z Rusov - hráči, tréneri a fanúšikovia by si nič zlé nezaslúžili, lebo v prvom rade ide o futbal."

Kozák už vie zostavu

Slováci by proti "zbornej" mohli nastúpiť v najsilnejšom zložení, teda už aj s ľavým obrancom Tomášom Hubočanom, ktorému zdravotný stav neumožnil absolvovať ani jednu z troch predšampionátových príprav proti Gruzínsku (3:1), Nemecku (3:1) a Severnému Írsku (0:0). Okrem toho nezasiahol zadák Dinama Moskva do diania ani v úvodnom zápase na šampionáte s Walesom, keď ho v zostave nahradil Dušan Švento. "V zostave mám jasno, všetci hráči sú zdravotne v poriadku a pripravení nastúpiť. Zápas s Ruskom si žiada urobiť nejaké zmeny napriek tomu, že každý z hráčov, ktorý hral proti Walesu, sa snažil podať maximálny výkon. Ale nejaké zásahy do zostavy budú," načrtol Kozák zmeny v základnej jedenástke.

Slovenským futbalistom už po druhom hracom dni hrozí predčasný koniec na šampionáte. Ich postupové nádeje by definitívne zmarila prehra s Ruskom a štvrtkové víťazstvo Anglicka nad Walesom.

Zápas s Ruskom v Lille má výkop v stredu 15. júna o 15.00 SELČ a ako hlavný rozhodca ho povedie Slovinec Damir Skomina.

01 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 02 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 03 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 04 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 05 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 18:10