Výtržnosti na zápase medzi Ruskom a AnglickomReuters
StoryEditor

Riziko pre tisíce Slovákov. Zväz radí neprovokovať

15.06.2016, 00:00

Tisíce slovenských futbalových fanúšikov sa dnes môžu ocitnúť v centre bitiek ruských a anglických chuligánov. Ich víkendové vzájomné konflikty na uliciach Marseille sú čiernou škvrnou tohtoročných majstrovstiev Európy. A existuje vysoké riziko, že môžu pokračovať už v priebehu dnešného dňa v meste Lille, kde sa ruská futbalová reprezentácia predstaví v zápase proti Slovensku. „Od francúzskej polície máme informácie, že v Lille budú ubytovaní aj fanúšikovia Anglicka,“ povedal pre HN hovorca Slovenského futbalového zväzu Juraj Čurný. Už zajtra sa totiž v Lens, vzdialenom 40 kilometrov od Lille, uskutoční ostrovné derby medzi Anglickom a Walesom. Britské médiá informujú, že na tento duel sa chystá až 40-tisíc priaznivcov z Britských ostrovov. Nie je vylúčené, že proti Rusom chystajú odvetu za krvavé udalosti v Marseille.

Aj pre túto hrozbu ponúkol Slovenský futbalový zväz rady a informácie všetkým Slovákom cestujúcim na európsky šampionát. „Odporúčame im, aby sa vyhli akýmkoľvek konfliktom a v prípade provokácií na ne nereagovali,“ konštatuje Čurný. Medzi bezpečnostnými odporúčaniami je vyhľadávanie pokojnejších miest, dodržiavanie pokynov miestnej polície a organizátorov či nezdržiavanie sa na miestach, kde sa nachádzajú väčšie skupiny ruských a anglických priaznivcov. „V prípade policajného zákroku nech čo najskôr opustia miesto konfliktu a nenatáčajú si videozáznamy z konfliktu ani zo zásahu poriadkových síl,“ hovorí Čurný.

HN sa skontaktovali aj so slovenským fanúšikom, ktorý sa už nachádza v mieste konania zajtrajšieho zápasu. „Vieme o tom, že sú problémy s anglickými a ruskými chuligánmi. No obavy o bezpečnosť nemáme a tešíme sa na futbalový zápas,“ hovorí Kamil Boroš.

Podľa informácií Slovenského futbalového zväzu sa na zápas chystá až 7-tisíc priaznivcov spod Tatier. Spomínanými odporúčaniami chce znížiť akékoľvek bezpečnostné riziko, ktoré môže vzniknúť pred alebo po futbalovom súboji medzi Slovenskom a Ruskom. „Fanúšikovia by sa mali dostaviť na zápas v dostatočnom časovom predstihu – brány štadióna sa otvárajú tri hodiny pred úvodným výkopom,“ dodal hovorca zväzu.

UEFA podmienečne vylúčila Rusko
Európska futbalová únia (UEFA) včera podmienečne vylúčila ruskú reprezentáciu z finálového turnaja majstrovstiev Európy. Dôvodom trestu bolo víkendové vyčíňanie ruských fanúšikov, ktorí sa v centre Marseille stretli s anglickými „rowdies“. Francúzske súdy a polícia zareagovali rýchlo, viacerí chuligáni skončili za mrežami, respektíve boli z krajiny deportovaní. Včera nevpustili do krajiny autobus s 29 ruskými fanúšikmi. UEFA okrem hrozby vylúčenia potrestala Rusko aj finančnou pokutou vo výške 150-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 03 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 04 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 05 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 10:29