Reuters
StoryEditor

Nemci nevsietili gól a remizovali. Iniciatívu sme im nechali zámerne, tvrdí tréner Poľska

17.06.2016, 07:39
Autor:
TASRTASR

Štvrtkové večerné stretnutie základnej C-skupiny Nemecko - Poľsko sa na futbalových majstrovstvách Európy skončilo nerozhodne 0:0. Úradujúci majstri sveta síce na Stade de France v St. Denis opanovali rôzne štatistické ukazovatele, ale nedokázali si vypracovať vyložené gólové príležitosti. Pred ich bránkou dvakrát v dobrej šanci nepochodil Arkadiusz Milik.

Obidve reprezentácie majú po dvoch vystúpeniach v tabuľke "céčka" na konte štyri body. Nemci na úvod zdolali Ukrajincov 2:0, Poliaci si so Severnými Írmi poradili tesnejšie 1:0. Remíza potvrdila elimináciu Ukrajiny, ktorá predtým podľahla Severnému Írsku 0:2 a stala sa prvým vypadávajúcim národným tímom z EURO 2016.

Nemecko a Poľsko na seba narazili aj v kvalifikácii o postup na tento šampionát, vtedy si rozdelili po víťazstve. "Bielo-červení" sa naďalej môžu pýšiť iba jediným nemeckým skalpom. Program "céčka" vyvrcholí v utorok 21. júna od 18.00 h zápasmi Ukrajina - Poľsko a Severné Írsko - Nemecko.

      C-skupina, 2. kolo:
      Nemecko - Poľsko 0:0
      Rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), ŽK: 3. Khedira, 34. Özil, 67. Boateng - 45. Maczynski, 55. Grosicki, 90.+ Peszko, 73.648 divákov
      Zostavy:
      Nemecko: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels, Hector - Kroos, Khedira - Müller, Özil, Draxler (72. Gomez) - Götze (66. Schürrle)
      Poľsko: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jendrzejczyk - Blaszczykowski (80. Kapustka), Krychowiak, Maczynski (76. Jodlowiec), Grosicki (87. Peszko) - Milik, Lewandowski

Tréner Nemecka Joachim Löw rovnako ako proti Ukrajine vyrukoval s netypickým útočníkom Götzem. Jediná zmena v základnej zostave úradujúcich svetových šampiónov tak nastala v strede obrany, kde Mustafiho nahradil Hummels. Kouč Poľska Adam Nawalka pristúpil ku dvom úpravám úvodnej jedenástky v porovnaní so stretnutím so Severným Írskom. Zraneného brankára Szczesného zastúpil Fabianski a uzdravený stredopoliar Grosicki zaujal miesto Kapustku. Na tribúnach francúzskeho národného štadióna na okraji Paríža mali prevahu fanúšikovia "bielo-červených", s loptou boli aktívnejší Nemci. Snahu však pretavili iba do vedenia v rôznych štatistických ukazovateľoch, strelecky to bezvýsledne skúšali Hector, Kroos, Khedira či Götze. Niektoré ich akcie nádejne pripomenuli ťahy z víťazného úvodného vystúpenia v skupine (2:0 nad Ukrajinou).

Hneď po zmene strán zahrozili Poliaci, nemecký brankár Neuer bol odsúdený do úlohy pozorovateľa, ale Milik hlavou tesne nedosiahol na center z kopačky Grosického. V 57. minúte Müller fauloval Krychowiaka, priamy kop v prospech Poľska rozohral Lewandowski na Milika, ktorý prudkým projektilom netrafil priestor troch žrdí. O pár sekúnd neskôr sa Nemci dopustili chyby v rozhorávke, no Lewandowského zakončenie v rozhodujúcom momente zblokoval Boateng. Milik pohorel vo veľkej príležitosti aj v 69. minúte, keď opäť poriadne nezasiahol loptu. Na opačnom konci nebezpečne vystrelil Özil, spoľahlivý i efektný zákrok predviedol Fabianski. Po ostrejších minútach v úvode druhého polčasu sa z ihriska opäť vytratil väčší rozruch a mužstvá sa tak rozišli bez gólov.

      Hlasy (uefa.com):
Joachim Löw (tréner Nemecka): "Potešil ma výkon defenzívy, ale útočné súkolesie si nevypracovalo veľa gólových šancí. To sa však nepodarilo ani Poliakom. Stredná obrana súpera je silná vo vzduchu, preto som namiesto vysokého Gomeza poslal od začiatku na hrot Götzeho, s ktorým môžeme využívať prihrávky po zemi. Stretnutia základných skupín sú opatrné, pútavejšie predstavenia očakávajte vo vyraďovacej časti."

Adam Nawalka (tréner Poľska): "Kontrolovali sme vývoj až do záverečného hvizdu. V niektorých pasážach prebrali iniciatívu Nemci, umožnili sme im to však zámerne, aby sa nám otvoril priestor na protiútoky. Som spokojný s disciplínou a plnením taktického zámeru."

Robert Lewandowski (kapitán a útočník Poľska): "Dosiahli sme dobrý výsledok, no zaslúžili sme si streliť aspoň jeden zásah."


      Tabuľka C-skupiny:
      1. Nemecko     2  1 1 0  2:0  4
      2. Poľsko      2  1 1 0  1:0  4
      3. Sev. Írsko  2  1 0 1  2:1  3
      4. Ukrajina    2  0 0 2  0:4  0

01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 03:18