TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Slovenské tímy spoznali súperov v Európe. S kým bude hrať Trenčín, Slovan či Trnava?

20.06.2016, 12:20
Autor:
TASRTASR

Futbalisti slovenského šampióna AS Trenčín si v 2. predkole Ligy majstrov UEFA 2015/2016 zmerajú sily so slovinským klubom Olimpija Ľubľana. Rozhodol o tom pondelkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone. Dvojzápas sa odohrá v termíne 12. alebo 13. júla a 19. alebo 20. júla, Trenčín začne na ihrisku súpera.

Do 2. predkola bolo zaradených 34 tímov, Trenčania figurovali v 1. skupine medzi nasadenými mužstvami. Okrem Ľubľany mohol slovenský majster naraziť na F91 Dudelange (Lux.), Hapoel Beer-Ševa (Izr.), Vardar Skopje (Maced.) alebo FK Liepaja (Litva).

Tréner AS Martin Ševela bol so žrebom spokojný. "V mojich očiach je to spokojnosť. Ten tím, aj čo sa týka atraktivity i dostupnosti, je prijateľný a je to súper, cez ktorého by sme chceli a mohli ísť ďalej. Mali sme konfrontáciu so slovinským futbalom, s NK Maribor sme hrali počas sústredenia vo februári. Určite môžeme očakávať kvalitu, ale pokiaľ chceme ísť ďalej, čo aj chceme, tak musíme akceptovať súpera, ktorý sa nám postavil do cesty," povedal pre TASR Ševela.

Jeho zverenci odohrajú prvý zápas v Slovinsku (12./13. júla), odveta je na programe na Slovensku (19./20. júla). Keďže domovský stánok pod hradom Matúša Čáka prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, Trenčania rovnako ako minulý rok využijú podmienky na štadióne MŠK Žilina. "Myslím si, že prvý zápas vonku bude pre nás výhoda. Súpera si najskôr preveríme na jeho ihrisku a pokúsime sa tam vytvoriť dobrú východiskovú pozíciu do odvety. Tú budeme na 90-95 percent hrať v Žiline. Tento týždeň v sobotu hráme v Žiline s domácimi prípravný zápas na ich novom, umelom trávniku, preveríme si tamojšie podmienky," dodal Ševela.

Trenčania vlani v 2. predkole LM neprešli cez Steauau Bukurešť. Trenčiansky lodivod očakáva podobnú, "balkánsko/jadranskú" konfrontáciu. "Bude to podobné. Na februárovom sústredení sme okrem Mariboru hrali aj proti Bukurešti a je to podobný futbal. Nie sú tam veľké rozdiely, aj oni chcú hrať kombinačný futbal, nie je to o nakopávaní," zdôraznil Ševela.

Kapitán AS Peter Kleščík očakáva, že Ľubľana bude ešte kvalitnejší súper ako Maribor. "Je to jeden z tých tažších súperov, ktorých sme mohli dostať. Avšak v zime sme si v Turecku zmerali sily s Mariborom a bol to vyrovnaný zápas. Lubľana zrejme bude mať ešte väčšiu kvalitu ako Maribor, keďže ho zdolala v súboji o titul. Každopádne sa musíme kvalitne nachystať a som presvedčený, že v silách nášho mužstva je, aby sme toho súpera zvládli," vravel pre TASR Kleščík.

V Slovinsku sa bude hrať na tráve, nový žilinský trávnik má umelý terén, ktorý Trenčania dôverne poznajú z domáceho prostredia na Sihoti. "Či bude umelá tráva pre nás výhodou, sa ukáže až po dvojzápase. Každopádne sme zvyknutí na ten terén, uvidíme, ako to dopadne. Tréneri nám isto poskytnú o súperovi dostatok informácií a my sa budeme musieť sústrediť na seba, aby sme ten dvojzápas zvládli," dodal Kleščík.

Profil slovinského klubu Olimpija Ľubľana:

dátum založenia: 2. marca 2005
štadión: Stožice
kapacita: 16 038
prezident: Milan Mandarič
hlavný tréner: Rodolfo Vanoli
prezývky: Zmaji ("Draci"), Zeleno-beli ("zeleno-bieli")
najväčšie úspechy: šampión Slovinska 2015/16, 2x vicemajster Slovinska (2011/12, 2012/13), 2x zdolaný finalista vo finále Slovinského superpohára

Súperi slovenských tímov v Európskej lige

Futbalisti Slovana Bratislava nastúpia v 1. predkole Európskej ligy UEFA 2016/2017 proti albánskemu tímu FK Partizani. Spartak Trnava si zmeria sily s maltským zástupcom Hibernians FC. Spartak Myjava sa pri premiére na európskej klubovej scéne stretne s rakúskou Admirou Wacker Mödling.

Rozhodol o tom pondelňajší žreb v sídle Európskej futbalovej únie vo švajčiarskom Nyone. Trnava odohrá prvý zápas doma (30. júna), Slovan, ktorý figuroval rovnako ako tím trénera Miroslava Karhana medzi nasadenýmí, i Myjava začnú vonku. Odvety sú na programe 7. júla.

Trnavčania si za súpera želali práve Hibernians, cez ktorý pred dvomi rokmi suverénne postúpili do 2. predkola po výsledkoch 4:2 a 5:0. "S napätím sme sledovali žreb a pookriali sme, keď nám vytiahli Hibernians. Je to hrateľný súper. Malta je civilizovaná krajina a tamojšie prostredie dobre poznáme. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili do 2. predkola," tlmočil pre TASR slová trénera Karhana mediálny manažér Spartaka Marek Ondrejka.

Podľa športového riaditeľa Slovana Richarda Trutza bolo ťažké vyberať si zo skupiny tímov, ktoré mohli "belasí" dostať. "Vedeli sme, že tam máme Slaviu Sofia, MTK Budapešť, Albáncov a klub z Azerbajdžanu. Najsilnejšia asi bola Sofia. Žreb je taký aký je, akceptujeme to. Ideme sa poriadne pripraviť na tohto súpera, cestujeme na prvý zápas do Albánska. Musíme sa pripraviť na to, že nás tam bude čakať horúce počasie, nekvalitný trávnik na ihrisku a búrlivá atmosféra v hľadisku. Získame čo najviac informácií o súperovi a ideme sa popasovať o postup. Albánci sú horkokrvný národ a taký hrajú aj futbal. V niektorých veciach sú možno menej taktickí, ale o to viac dávajú do hry srdce a bojovnosť," povedal pre TASR bývalý obranca.

žreb 1. kola predkola LM 2016/2017 (termíny 28./29. júna, 5./6. júla)
Flora Tallinn (Est.) - Lincoln Red Imps (Gibral.)
The New Saints (Wales) - Tre Penne (San Marino)
Valletta (Malta) - B36 Tórshavn (Faer. ostrovy)
Santa Coloma (Andora) - Alaškert (Arm.)

žreb 2. prekola LM 2016/2017 (termíny 12./13. júla, 19/20. júla)
FK Karabach (Azer.) - F91 Dudelange (Lux.)
Hapoel Beer-Ševa (Izr.) - Sheriff Tiraspoľ (Maced.)
Olimpija Ľubľana (Slovin.) - AS TRENČÍN (SR)
Red Bull Salzburg (Rak.) - FK Liepaja (Litva)
Vardar Skopje (Maced.) - GNK Dinamo Záhreb (Chorv.)
The New Saints/Tre Penne - APOEL Nikózia (Cypr.)
Zrinjski (BaH) - Legia Varšava (Poľ.)
Ludogorec Razgrad (Bulh.) - Mladosť Podgorica (Č.Hora)
Dinamo Tbilisi (Gruz.) - Santa Colom/Alaškert
Žalgiris Vilnius (Litva) - Astana (Kazach.)
Skënderbeu* (Alb.) - Ferencváros Budapešť (Maď.) *
BATE Borisov (Bielorus.) - SJK Seinäjoki (Fín.)
Valletta/B36 Tórshavn - Crvena zvezda Belehrad (Srb.)
Rosenborg Trondheim (Nór.) - IFK Norrköping (Švéd.)
Dundalk (Ír.) - FH Hafnarfjördur (Island)
Flora Tallinn/Lincoln - Celtic Glasgow (Škót.)
Crusaders (Sev.Írsko) - FC Kodaň (Dán.)

* - pozn.: albánsky majster Skënderbeu čelí obvineniu UEFA o manipulovaní s výsledkami zápasov. O jeho zotrvaní v súťaži rozhodne v júli Športový arbitrážny súd (CAS).

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 07:49