Ján Ďurica a Martin ŠkrteľReuters
StoryEditor

Prečo Slováci určite postúpia a s kým budú hrať? Rozhodnúť sa môže už dnes

21.06.2016, 13:41
Slovenskí futbalisti sa nemusia trápiť scenármi, prečo by nemali postúpiť. Mali by sa skôr pripraviť na možného súpera.

Remíza proti Anglicku bude mať pre slovenských futbalistov cenu zlata. Už teraz je totiž jasné, že ak by zverenci trénera Jána Kozáka nepostúpili do osemfinále majstrovstiev Európy, išlo by o najväčšiu zhodu náhod, akú si len v športe dokážeme predstaviť.

Sci-fi a utópia

V štyroch skupinách by totiž museli naraz nastať všetky scenáre, ktoré by Slovákov o postup pripravili. Len pre ilustráciu: Jedným z nich je aj ten, že Írsko, ktoré patrí na šampionáte medzi najslabšie tímy a nezískalo ani bod, by muselo o tri góly zvíťaziť nad "nabudenými" Talianmi.

O postupe slovenských futbalistov sa môže rozhodnúť už dnes. Stačí, keď v C skupine porazia Nemci Severné Írsko alebo v skupine D Česi nezvíťazia nad Tureckom. Alebo keď Chorváti prehrajú s úradujúcimi európskymi šampiónmi zo Španielska o dva a viac gólov. Zamýšľať sa preto hlbšie nad tým, čo by sa muselo stať, aby sme nepokračovali ďalej v turnaji, nemá momentálne žiadny význam.

Koho môžeme dostať

Oveľa zaujímavejší je pohľad na súpera, s ktorým sa kozákovci stretnú v osemfinále. A bude ním buď víťaz skupiny C alebo D. Pravdepodobnejšie to zatiaľ vyzerá na "céčko". S víťazom skupiny D sa stretneme len v prípade, že do vyraďovacích bojov prejdú aj Albánci.

A ako to vyzerá v skupine C? Na triumf si najviac brúsia zuby nemeckí futbalisti. Tí potrebujú zdolať Severné Írsko. V súbežne hranom zápase však nemôžu Poliaci zvíťaziť nad Ukrajinou, ktorá je už bez postupových šancí, s väčším gólovým rozdielom ako Nemecko nad Severnými Írmi.

Nemecku by mohla na prvé miesto v skupine stačiť aj remíza. Vtedy by však museli Poliaci s Ukrajinou prehrať alebo remizovať.

Slováci by sa teoreticky mohli stretnúť v osemfinále aj so Severným Írskom. To by muselo zvíťaziť nad Nemeckom a čakať na remízu alebo prehru Poliakov.

Kedy budeme hrať

Pravdepodobnosť, s kým bude hrať Slovensko zo skupiny C odhadujeme takto: Nemecko 70 percent, Poľsko 25 percent, Severné Írsko 5 percent. Hrať sa bude v nedeľu 26.6. o 18:00 hod.

Situácia v skupine D je podstatne prehľadnejšia. Chorváti budú na prvom mieste len v prípade, že dnes večer porazia Španielsko. Pri inom výsledku ovládnu "déčko" Španieli. Osemfinálový zápas by sme hrali v sobotu 25.6. o 21:00 hod.

01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 07:25