wales futbalReuters
StoryEditor

Wales sa postaral o futbalovú senzáciu. Vyradil čierneho koňa turnaja z Belgicka

01.07.2016, 22:53
Autor:
TASRTASR
Futbalisti Walesu sa stali prekvapujúco druhými semifinalistami EURO 2016 vo Francúzsku.

V piatkovom štvrťfinálovom súboji v Lille zdolali favorizované Belgicko 3:1 a prvýkrát v histórii postúpili na vrcholnom podujatí medzi najlepšie kvarteto.

Walesania, ktorí v prvom zápase na ME zdolali Slovensko 2:1 v Bordeaux síce prehrávali od 13. minúty po výstavnej strele Nainggolana, ale nezložili zbrane a po heroickom výkone dokázali otočiť skóre. Ešte v prvom polčase vyrovnal hlavičkou kapitán Williams a po zmene strán dokonali obrat Robson-Kanu a striedajúci Vokes. Zverenci trénera Chrisa Colemana tak pokračujú na ME v spanilej jazde, v súboji o postup do finále narazia v stredu 6. júla od 21.00 h v Lyone na Portugalsko.

Štvrťfinále (Lille):

Wales - Belgicko 3:1 (1:1)

Góly: 31. A. Williams, 55. Robson-Kanu, 86. Vokes - 13. Nainggolan, ŽK: B. Davies, Chester, Gunter, Ramsey - Fellaini, Alderweireld, rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slovin.), 45.936 divákov.

Zostavy a striedania:

Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, B. Davies - N. Taylor, Allen, Ledley (78. King), Ramsey (90. Collins), Gunter - Robson-Kanu (80. Vokes), Bale

Belgicko: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (75. Mertens) - Nainggolan, Witsel - Hazard, De Bruyne, Carrasco (46. Fellaini) - R. Lukaku (83. Batshuayi)

Belgičania, ktorí nastúpili v obrane bez zranených Vermaelena a Vertonghena, sa od úvodu chopili zápasovej taktovky. V 7. min. podnikli nebezpečnú akciu po ľavom krídle, z ktorej vznikla trojšanca v podaní Carrasca, Meuniera a Hazarda, waleská defenzíva na čele s brankárom Henneysseym iba s obrovským šťastím odolala. Ostrovania kontrovali výpadom Balea, rýchlonohý krídelník, ktorý nastúpil na jubilejný 60. zápas v reprezentačnom drese, pálil len do bočnej siete. "Červení diabli" už ďalší taký brejk súperovi nedovolili, naopak zvýšili svoj nápor a v 13. minúte sa ujali vedenia. Nainggolan napriahol z približne 25 m a jeho ekrazitová delovka zapadla do pravého horného rohu waleskej bránky. Belgičanom však strelený gól akoby uškodil, nepochopiteľne sa po ňom zatiahli a prenechali iniciatívu protivníkovi. Ten mohol v 26. min. vyrovnať, po Ramseyho prihrávke spálil tutovku Taylor, ktorého vychytal Courtois. O tri minúty to už Walesanom vyšlo, po rohovom kope namieril hlavičkou presne k žrdi A. Williams - 1:1. Colemanovým zverencom zachutilo, v 33. min. Bale po individuálnej akcii nechal vyniknúť Courtoisa. Pred koncom prvého dejstva potvrdil Williams svoju dominanciu vo vzduchu po ďalšom nebezpečnom rohovom kope, tentoraz jeho hlavička z 5 m letela nad.

Druhý polčas začali aktívnejšie Belgičania, po Meunierovom centri hlavičkoval R. Lukaku iba tesne vedľa pravej žrde a vzápätí ohrozili waleskú bránu streľami z diaľky De Bruyne a Hazard, obaja zhodne minuli cieľ. Zahrmelo ale na opačnej strane, po ďalšej Ramseyho prihrávke sa Robson-Kanu nečakanou otočkou zbavil laxne brániacich protihráčov a nezadržateľne skóroval. Improvizovaná belgická defenzíva stále na hlinených nohách, po ďalších zmätkoch sa dostal k zakončeniu v šestnástke A. Williams, ale Belgičanov zachránil Courtois. Wilmotsov tím potom zvýšil svoje útočné úsilie, ale do šancí sa dostával veľmi ťažko. V 74. min. po centri Alderweirelda hlavičkoval Fellaini vedľa ľavej žrde. V 83. min. spadol v šestnástke Nainggolan po zákroku A. Williamsa, ale slovinský rozhodca Skomina neocenil tento stret penaltou. Walesania prečkali tlak a v 86. min. zasadili favoritovi tretí úder, keď po centri Guntera prekonal Courtoisa hlavičkou striedajúci Vokes - 3:1. Šokovaní Belgičania sa už nezmohli na odpoveď a po záverečnom hvizde mohli iba sledovať oslavujúcich Walesanov.

Hlasy po zápase (uefa.com, dpa):

Joe Allen, stredopoliar Walesu: "Nemám slov. Nikdy sme nemysleli, že by sme mohli byť v takejto pozícii. Vedeli sme, že dnes večer dokážeme skórovať a hneď ako sme nabrali sebavedomie, sme sa rozbehli a dokráčali k víťazstvu. A práve o tom je tento tím. Súperi budú musieť spraviť niečo špeciálne, aby nás zastavili."

Hal Robson-Kanu, autor druhého gólu Walesu, Muž zápasu: "Bolo to fantastické. Podarilo sa nám v prvom polčase dostať späť do hry. Vedeli sme, že ak v druhom budeme hrať podobne, budeme za to odmenení. Nastúpili sme proti Belgičanom v uplynulých rokoch niekoľkokrát a vedeli sme, ako na nich hrať. Dosiahli sme niečo, na čo sme šesť-sedem rokov tvrdo pracovali. Všetci si zaslúžia poklonu. Dnešok si vychutnáme a potom sa začneme pripravovať na ďalší zápas."

Ashley Williams, kapitán Walesu: "Samozrejme, som rád, že sme sa prebojovali ďalej. Či sme boli otrasení po inkasovanom góle? Nie. Dokázali sme rýchlo odpovedať, potvrdil sa tým charakter tohto mužstva, o ktorom sme už predtým hovorili."

Axel Witsel, stredopoliar Belgicka: "Je to pre nás obrovské sklamanie. Predstavovali sme si to celkom inak. Žiaľ, nedokázali sme pridať ďalšie góly. Mali sme dať gól na 2:0, bol by to iný zápas. Do prestávky sme mali veľké problémy, najmä s Ramseym a Baleom. Inkasovali sme góly, ktoré by sme nemali dostávať."

01 - Modified: 2024-01-09 13:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Mužovi niekto každú noc upratal kôlňu. Nastražil kameru a zistil, že to bola pracovitá myš, niekedy upratuje celé hodiny 02 - Modified: 2024-01-08 15:26:08 - Feat.: - Title: Neobvyklý prelom vo Vatikáne. Pápež prvýkrát menoval vinníka vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2023-09-18 14:14:18 - Feat.: - Title: Tradičné britské gastro zažíva ťažké časy. Počet zaniknutých pubov v Anglicku a Walese stúpol o polovicu 04 - Modified: 2023-07-29 19:50:07 - Feat.: - Title: Anglicko a Wales zaznamenali najviac firemných bankrotov za štrnásť rokov 05 - Modified: 2023-06-16 12:41:14 - Feat.: - Title: Počet firemných bankrotov v Anglicku a vo Walese dosiahol v máji rekord
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:21