Nemci vyradili Taliansko v penaltovom rozstreleReuters
StoryEditor

Obrovská dráma na Eure. Nemci vyradili Taliansko v infarktovom rozstrele

02.07.2016, 23:55
Autor:
TASRTASR

Futbalisti Nemecka v sobotňajšom treťom štvrťfinále v Bordeaux po remíze 1:1 v riadnom hracom čase i predĺžení triumfovali nad Talianmi 6:5 na strely zo značky pokutového kopu a postúpili medzi štyri najlepšie tímy majstrovstiev Európy. V semifinále sa vo štvrtok 7. júla o 21.00 h v Marseille stretnú s víťazom nedeľňajšieho súboja domáceho Francúzska s Islandom.

Skóre otvoril v 65. minúte Nemec Mesut Özil, na ktorého zásah odpovedal o trinásť minút neskôr premenenou penaltou Leonardo Bonucci. V jedenástkovom rozstrele ako posledný zlyhal striedajúci Talian Matteo Darmian, víťazný pokus zaznamenal Jonas Hector.

Začiatok štvrťfinálového súboja gigantov sa niesol v znamení taktického boja a opatrnosti. Už po štvrťhodine hry nastal škrt v nemeckých plánoch, keď zdravotne indisponovaného Khediru musel nahradiť Schweinsteiger. Tímy sa striedali v kontinuálnom držaní lopty, tá sa však pohybovala v neutrálnej zóne. Talianske pasáže niekoľkokrát ukončila nepresná prihrávka, tento neduh ich trápil už v skupinovej fáze proti Írom. Darilo sa im v defenzíve, presne načasovaným sklzom zastavili rýchlu nemeckú kontru, pri inej akcii sa Schweinsteiger dopracoval k hlavičkovému zakončeniu jedine faulom. Na opačnej strane si Boateng zastal úlohu stopéra pri centri De Sciglia na Giaccheriniho. V 41. minúte hlavičkoval Gomez mimo v najväčšej šanci dovtedajšieho priebehu, neskôr sa lopta poodrážala k Müllerovi, no nezasiahol ju ideálne. Taliani dali bodku za úvodnou štyridsaťpäťminútovkou tečovanými strelami Giaccheriniho a Sturara, najmä druhý pokus vystrašil Neuera. Obe mužstvá mali v polčasovej prestávke na konte jednu strelu na bránku.

Bezprostredne po štarte druhého dejstva pokračoval šach, ku ktorému sa opäť pridala séria nepresností predovšetkým v podaní Talianov. Po jednej z nich sa v 54. minúte dostal k zakončeniu Müller, "azúrových" pred inkasovaním zachránil akrobatický obranný zákrok Florenziho. Postupom času držali Nemci zápasovú taktovku ešte pevnejšie, na chvíľu začalo "prihárať" v talianskom pokutovom území a pritvrdzovať sa v osobných súbojoch. Dianie na trávniku sa potom na pár minút vrátilo do zabehaných koľají medzišestnástkového futbalu, až kým v 65. minúte nenašiel Gomez z ľavého krídla nabiehajúceho Hectora, jeho prihrávka prešla na Özila, ktorý prekonal Buffona. Nemci po strelenom góle príliš nepožičiavali Talianom loptu a nepúšťali ich do tlaku, ale vyrovnanie im, paradoxne, ponúkli vlastnou chybou. Boateng zahral v pokutovom území rukou a nariadenú jedenástku v 78. minúte premenil Bonucci. Zásah na 1:1, samozrejme, zaskočil Nemcov a dodal Talianom odvahu pokúsiť sa o víťazstvo v riadnom hracom čase. To sa im však nepodarilo ani pokusom De Sciglia, takže nasledovalo predĺženie.

V ňom sa už Nemci spamätali a v úvode nadstavenia sa znova stali pánmi ihriska, aj keď Taliani tiež mali záblesky na polovici súpera. Rozhodnutie mohla priniesť čerstvosť Nemca Draxlera, ktorý najprv netradičným zakončením prestrelil bránku Buffona a následne síce dobre potiahol protiútok, ale v rozhodujúcej chvíli prihral nepresne. V 113. minúte sa pekne uvoľnil striedajúci Talian Insigne, no vypálil iba do Neuera. Ten sa vzápätí postaral o kuriozitu, keď odkopom trafil hlavného rozhodcu a zrazil sa s protihráčom. Mužstvá sa napokon zmierili, že rozuzlenie prinesie až rozstrel z bieleho bodu, v ktorom zlyhali traja Nemci, ale až štyria Taliani.

Štvrťfinále:

Nemecko - Taliansko 1:1 (1:1, 0:0), 6:5 v jedenástkovom rozstrele

Góly: 65. Özil - 78. Bonucci (z 11m). Rozstrel z 11m: Insigne - 0:1, Kroos - 1:1, Zaza - nedal, Müller - nedal, Barzagli - 1:2, Özil - nedal, Pelle - nedal, Draxler - 2:2, Bonucci - nedal, Schweinsteiger - nedal, Giaccherini - 2:3, Hummels - 3:3, Parolo - 3:4, Kimmich - 4:4, De Sciglio - 4:5, Boateng - 5:5, Darmian - nedal, Hector - 6:5. Rozhodovali: Kassai - Ring, Toth (všetci Maď.), ŽK: Hummels, Schweinsteiger - Sturaro, De Sciglio, Parolo, Pelle, Giaccherini

Zostavy:

Nemecko: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels, Hector - Kimmich, Khedira (16. Schweinsteiger), Kroos, Özil - Müller, Gomez (72. Draxler)

Taliansko: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini (120.+ Zaza) - Parolo - Florenzi (86. Darmian), Sturaro, Giaccherini, De Sciglio - Pelle, Eder (108. Insigne)

01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 01:43