Peter SaganReuters
StoryEditor

Sagan prišiel o žltý dres, na Tour výrazne zaostal

06.07.2016, 11:57
Autor:
redred

Slovenský cyklista Peter Sagan prišiel po stredajšej 5. etape Tour de France o žltý dres pre lídra celkového poradia. Jeho novým držiteľom sa stal Belgičan Greg Van Avermaet (BMC Racing) vďaka suverénnemu triumfu v 216 km dlhej prvej kopcovitej etape tohtoročného itineráru podujatia, ktorá viedla z Limoges do Le Lioran. Na druhom mieste finišoval jeho krajan Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ktorý stratil 2:34 min, ale získal bodkovaný dres. Favoriti dorazili do cieľa s mankom vyše piatich minút.

Dvadsaťšesťročný Sagan si udržal zelený dres a je naďalej lídrom bodovacej súťaže, ktorú ovládol v štyroch predošlých edíciách slávnych pretekov. Úradujúci majster sveta a pretekár stajne Tinkoff má pred Britom Markom Cavendishom aktuálne štvorbodový náskok, ďalší elitný špurtér Nemec Marcel Kittel stráca na Sagana v klasifikácii bodovacej súťaže osem bodov.

V stredu sa na štart etapy postavilo všetkých 198 jazdcov. Tohtoročná Tour je prvou od roku 2005, keď neodstúpil po prvých štyroch etapách ani jeden pretekár. Pelotón sa presunul z Limoges do Le Lioran, jedného z najväčších rezortov na vysočine Centrálny masív a do boja sa dostali už aj vrchári. Pretekári museli zvládnuť šesť kategorizovaných vrchárskych prémií. Už po prvej z nich sa utrhlo deväť jazdcov, ktorí si začali budovať odstup. Vo vedúcej skupine figuroval aj Van Avarmaet, v priebežnom poradí strácajúci iba 18 sekúnd na "žltého" Sagana a pohybujúci sa už na pozícii lídra virtuálnej klasifikácie. Tridsaťjedenročný belgický klasikár bol v minulosti na TdF dvakrát v úniku, ktorého členom sa zakaždým podarilo prísť do cieľa s náskokom pred pelotónom. Van Avermaet si uvedomoval, že zopakovanie tohto scenáru by mu s istotou zaručovalo zisk žltého dresu.

Približne 120 km pred cieľom deväťčlenná skupina vpredu prestala spolupracovať a napokon sa z nej vytvorilo zoskupenie trojice v zložení Van Avermaet, Andrij Grivko a Thomas De Gendt. Pred zaostávajúcou šesticou si "únikári" vytvorili bezmála tridsaťsekundový náskok, pelotón už strácal takmer šesť minút, neskôr jeho manko narástlo na priepastných a rozhodujúcich 14:30 min. Po horskej prémii prišiel na rad súboj šprintérov, v ktorom Sagan zveľadil svoje konto o tri body (150) a udržal si konkurentov v boji o "maillot vert" Cavendisha (146) s Kittelom (142) za sebou.

Náskok vedúcej trojice na hlavný balík sa postupne zmenšoval. V čele pelotónu udávali tempo predovšetkým tímy Sky a Tinkoff, dlho však nenachádzali podporu u kolegov z ďalších stajní. V závere etapy preverilo pretekárov 5,4-kilometrové stúpanie na Col de Peyrol s priemerným sklonom 8,1 percenta. Sagan na ňom stratil a odpadol z hlavnej skupiny, ktorá sa počas výstupu poriadne preriedila a definitívne vzdala "stíhačku" za lídrami. Van Avermaet s De Gendtom prišli o časť náskoku, takmer sedem minút však stále mali k dobru. Pred stúpaním na Col du Perthus sa skvele jazdiaci Van Avermaet odpútal od svojho krajana a heroický výkon vyšperkoval suverénnym triumfom. Pre Van Avermaeta to bol druhý individuálny etapový vavrín na Tour po tom, ako vlani vyhral 13. etapu.

Vo štvrtok čaká na pelotón 190-kilometrový úsek z Arpajon-sur-Cére do Montaubanu s tromi hodnotenými kopcami. Nenápadná zvlnená etapa môže vyhovovať "utečencom", ale aj šprintérom, pre ktorých to bude na niekoľko dní posledná príležitosť popasovať sa o etapový triumf pred "vstupom" do Pyrenejí.

Obnoviť

01 - Modified: 2021-07-08 12:21:23 - Feat.: - Title: Sagan končí. Tour už pokračuje bez neho 02 - Modified: 2021-06-20 13:56:32 - Feat.: - Title: Sagan potvrdil svoju dominanciu. Získal siedmy slovenský majstrovský titul 03 - Modified: 2020-09-25 12:40:38 - Feat.: - Title: Nastal koniec Saganovej éry? Šef cyklistiky vysvetlil, čo bude pre Slováka kľúčové 04 - Modified: 2019-07-18 15:26:41 - Feat.: - Title: Sagan potvrdzuje, že je špeciálny talent. Zelený dres môže získavať ešte niekoľko rokov 05 - Modified: 2019-04-21 16:49:16 - Feat.: - Title: Sagan na najlepších nestíhal. Amster Gold Race vyhral Van der Poel
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 16:17