StoryEditor

Francúzi sa proti Nemcom ubránili, domáci sa môžu tešiť na finále

07.07.2016, 23:23
Autor:
TASRTASR

Súperom Portugalska vo finále EURO 2016 budú futbalisti domáceho Francúzska, ktorí vo štvrtkovom semifinále v Marseille zvíťazili nad reprezentáciou Nemecka 2:0. Vyvrcholenie 15. ME je na programe v nedeľu 10. júla o 21.00 SELČ v Saint-Denis.

Dvojgólovým hrdinom zápasu dvoch gigantov bol najlepší kanonier turnaja Antoine Griezmann, ktorý v nadstavenom čase prvého polčasu po ruke Bastiana Schweinsteigera poslal svoj tím premenenou jedenástkou do vedenia a v 72. minúte využil hrubú chybu Joshuu Kimmicha. Útočník Atletica Madrid sa po súboji s úradujúcimi majstrami sveta dostal na métu šesť presných zásahov a smeruje za cenou pre kráľa strelcov šampionátu, keď viacerí konkurenti na neho strácajú už tri góly.

Nemecku sa po MS 2014 v Brazílii nepodarí vyhrať druhý veľký turnaj v rade a z krajiny "galského kohúta" odchádza osemfinálový premožiteľ Slovenska s bronzovou medailou. Rovnako v semifinále sa skončila aj senzačná púť Walesu pri jeho debute na európskom šampionáte. Ostrovania už v stredu podľahli v prvom semifinále Portugalsku 0:2.

      Semifinále:
      Nemecko - Francúzsko 0:2 (0:1)
      Góly: 45.+2 a 72. Griezmann (prvý z 11 m). Rozhodovali: Rizzoli - Di Liberatore, Damato (všetci Tal.), ŽK: Can, Schweinsteiger, Özil, Draxler - Evra, Kanté.
      Zostavy a striedania:
      Nemecko: Neuer - Kimmich, Boateng (61. Mustafi), Höwedes, Hector - Can (67. Götze), Schweinsteiger (79. Sané) - Özil, Kroos, Draxler - Müller
      Francúzsko: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann (90.+2 Cabaye), Payet (71. Kanté) - Giroud (78. Gignac)

Nemci nastúpili v oklieštenej zostave - bez stopéra Hummelsa, stredopoliara Khediru a kanoniera Gomeza ich čakala mimoriadne náročná úloha vybojovať finálovú miestenku proti vo forme hrajúcej ekipe krajiny organizátora šampionátu. Podľa väčšiny odborníkov predčasné finále sa v úvodných minútach nieslo v znamení aktívneho prístupu oboch mužstiev, taktické šachy išli nabok. Francúzi v 3. minúte pohrozili po akcii Payeta, technický krídelník však nastrelil Canov lakeť a vybojoval len rohový kop. V 7. minúte si Griezmann na hranici šestnástky vymenil šikovne loptu s Matuidim a nenápadnou prízemnou strelou natiahol Neuera, ktorý si pripísal prvý úspešný zákrok.

Dlho bez práce nezostal ani jeho náprotivok Lloris, ktorý v 14. minúte s námahou zlikvidoval rafinovaný pokus Cana. Atraktívny súboj dvoch gigantov priniesol nad očakávanie ofenzívne galapredstavenie, ktorého režisérmi sa zhruba po štvrťhodine stali Nemci. Ich kapitán Schweinsteiger sa v 26. minúte odhodlal k technickej strele spoza pokutového územia, ale opäť nechal vyniknúť Llorisa. Domáci sa nepresnosťami v rozohrávke zahrávali s ohňom, stred poľa prenechali súperovi, ktorý sa o zasadenie dôležitého prvého gólu snažil všetkými možnými spôsobmi. Paradoxne to ale boli Nemci, ktorí v závere prvého polčasu schytali gólovú sprchu. Schweinsteiger vo vlastnej šestnástke zasiahol loptu vo výskoku nešťastne rukou a rozhodca Rizzoli správne nariadil jedenástku. Loptu si na biely bod postavil Griezmann a Neuer sa pri jeho pokuse hodil do opačnej strany - 0:1.

Okamžite po prestávke vyvinuli Nemci tlak, ale súper ich nepúšťal do finálnej fázy a vďaka svojej bojovnosti odolával. Snaha "Nationalelf" stroskotávala pred šestnástkou, defenzíva Francúzov zachytávala všetky lopty smerujúce do nebezpečnej zóny. V 72. minúte tak prišla ďalšia veľká chvíľa Griezmanna, ktorý po spolupráci s Pogbom využil zbytočnú Kimmichovu stratu lopty a prekonal Neuera - 0:2. Zápas vrcholil, Nemci sa však nevzdávali a mohli sa vrátiť do boja o postup kontaktným gólom. Kimmich nebol ďaleko od toho, aby odčinil zaváhanie, keď technickou strelou trafil do pravej žrde Llorisovej brány. Nabudení domáci futbalisti neinkasovali ani po hlavičkových závaroch súpera a nepripustili drámu ani po Müllerovej tutovke v nadstavenom čase. Nemcom nebolo vo štvrtok súdené streliť gól a tak v Marseille vypukol gejzír "trikolórovej" radosti.

Hlasy (zdroj: L'Equipe):

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Prežívam obrovskú radosť. Sú to nádherné chvíle šťastia, hrdosti. Máme za sebou ťažký zápas proti úradujúcemu svetovému šampiónovi, ktorý sme, aspoň do výsledku zvládli. Mali sme problémy, kvalita súpera sa prejavila, našťastie nie do gólového konca. Ustáli sme niekoľko nepríjemných situácií. Aj po zmene strán sme trpeli, ale vyhrali sme a to jediné si bude história pamätať. Už o tri dni nás čaká veľké finále, času je málo, musíme si poriadne oddýchnuť. Verím, že táto generácia hráčov môže dokráčať až na vrchol. Bolo by krásne získať titul doma."

Antoine Griezmann, útočník Francúzska a autor dvoch gólov: "Je to víťazstvo celého kolektívu. Som rád, že som k nemu pomohol gólmi, ale zásluhu na postupe do finále majú všetci spoluhráči. Aj tí, ktorí nehrali. Opäť fantastickí boli naši fanúšikovia, ich podpora nás ženie vpred za spoločným cieľom. Chceme pre nich získať pohár pre majstra Európy. Sľubujem, že vo finále pôjdeme znova na maximum."

01 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 02 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 03 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 04 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 05 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
22. apríl 2024 21:18