StoryEditor

Portugalsko vyhralo na EURO po 90 minútach jeden zápas, napriek tomu má titul

11.07.2016, 07:25
Autor:
TASRTASR

Futbalisti Portugalska sa stali víťazmi EURO 2016. V nedeľňajšom finále v Saint-Denis zdolali krajinu organizátora šampionátu Francúzsko 1:0 po predĺžení a tešia sa z premiérového zisku titulu. Hrdinom finále sa stal striedajúci portugalský útočník Eder, ktorý v 109. minúte po individuálnej akcii strelou k pravej žrdi prekonal Huga Llorisa a rozhodol.

Zverenci trénera Fernanda Santosa získali slávny pohár Henriho Delaunaya, ktorý sa im nepodarilo ukoristiť v roku 2004 na domácom šampionáte po finálovej prehre 0:1 s Gréckom. Majstrovské chúťky "selecaa" nenarušilo ani zranenie ich kapitána Cristiana Ronalda, ktorý v 25. minúte pre problémy s kolenom musel prenechať miesto na ihrisku Ricardovi Quaresmovi.

Portugalsko si vďaka historickému víťazstvu na ME zaistilo miestenku na generálkovom podujatí pred MS 2018 - Pohári konfederácií FIFA, ktorý sa uskutoční 17. júna - 2. júla 2017 v Rusku.

Slabou útechou pre Francúzsko je, že malo vo svojom strede najlepšieho strelca finálového turnaja. Útočník Atletica Madrid Antoine Griezmann nastrieľal šesť gólov a získal Zlatú kopačku.

      Finále EURO 2016 (Saint-Denis):
      Portugalsko - Francúzsko 1:0 po predĺžení
      Gól: 109. Eder. Rozhodovali: Clattenburg - Beck, Collin (všetci Angl.), ŽK: Cedric, Mario, Guerreiro, W. Carvalho, Patricio - Umtiti, Matuidi, Koscielny, Pogba, 75.868 divákov.
      Zostavy a striedania:
      Portugalsko: Patricio - Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro - W. Carvalho - Sanches (79. Eder), A. Silva (66. Moutinho), Mario - Nani, Ronaldo (25. Quaresma)
      Francúzsko: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko (110. Martial), Griezmann, Payet (58. Coman) - Giroud (78. Gignac)

Oba tímy nastúpili v najsilnejších zostavách, Francúzi vzhľadom na predošlé výsledky na turnaji v pozícii viac než miernych favoritov. Potvrdil to už vstup do zápasu, v ktorom pôsobili aktívnejším dojmom a zdobila ich akurátna bojovnosť a agresivita v osobných súbojoch. Portugalčania si nevedeli poradiť s vysokým napádaním, z ktorého vyplynuli dve francúzske pološance v ťažkých palebných pozíciách. Lobovaná hlavička Griezmanna v 10. minúte však už mala gólové parametre, Patricio ju musel s námahou vyškriabať na roh. Portugalčania sa nevedeli vymaniť spod tlaku, horko-ťažko si aspoň trikrát po sebe vedeli presne prihrať a výlet na súperovu polovicu bol pre nich dlhé minúty utópiou. Prispelo k tomu aj zranenie ich kľúčového hráča Ronalda, ktorý si nechal po štvrťhodine ošetriť koleno po bolestivom súboji s Payetom. Po chvíľke sa síce kapitán "selecaa" vrátil na trávnik so zatejpovaným problémovým miestom, no uplynulo len niekoľko desiatok sekúnd a smerom k lavičke signalizoval, že nebude môcť pokračovať. So slzami v očiach ho na nosidlách vyniesli z hracej plochy a misia portugalského tímu pokračovala už bez neho s Quaresmom na hrote. Medzitým bol v dobrej šanci Sissoko, ktorý sa ako tank prehnal súperovým defenzívnym blokom, ale v koncovke sa unáhlil a vypálil nad bránu. V 34. minúte už do priestoru troch žrdí aktívny francúzsky stredopoliar trafil, ale našiel iba pripraveného Patricia. Po Ronaldovom odchode sa hra v poli prekvapujúco vyrovnala. Portugalčanov jeho absencia evidentne zomkla a v závere polčasu dokonca predviedli niekoľko ofenzívnych náznakov, no najmä ich defenzíva nebola až taká preťažená.

V úvode druhého polčasu stuhla portugalským priaznivcom krv v žilách po Naniho avíze zdravotných problémov. Výpadok druhého ofenzívneho lídra by pre mužstvo trénera Fernanda Santosa znamenal malú pohromu, po chvíli však zapojením do hry zažehnal všetky obavy. V tom čase bol jeho tím vyrovnaným sparringpartnerom "domácim", ktorých útočná aktivita z úvodnej 45-minútovky ochabla. Portugalčania sa vpred tiež nehrnuli, hra sa odvíjala medzi šestnástkami a finálový súboj zhruba na 20 minút stratil na iskre. V 66. minúte prišla ako blesk z jasného neba obrovská šanca Francúzska, center striedajúceho Comana však Griezmann nezakončil hlavou podľa predstáv a zblízka poslal loptu nad bránu. Coman priniesol oživenie, po jeho ďalšej priamočiarej akcii mal príležitosť Giroud, lenže z uhla bol oproti Patriciovi v nevýhodnej pozícii a portugalský brankár ho vychytal. Francúzi v tom čase už opäť obliehali obranný val súpera, s jeho dobytím mal pomôcť súbojový hrot Gignac ako náhrada za Girouda. Domáci si však museli dať pozor aj na zadné dvierka, dôkazom čoho bol strieľaný a prekvapujúci center Naniho, ktorý Lloris s námahou vyškriabal spod brvna do bezpečia a následne si poradil aj s akrobatickou strelou Quaresmu. Gólom sa neskončila ani delovka Sissoka, ktorému lopta ideálne sadla na kopačku a z 25 metrov prinútil Patricia k vymršteniu sa k pravej žrdi. Predĺženie mohol odmietnuť v druhej minúte nadstavenia Gignac, ktorý kľučkou oklamal Pepeho a zblízka poslal loptu do žrde, následne číhajúcemu Griezmannovi chýbali dva kroky, aby zachytil jej trajektóriu a dorazil ju do siete. Prvýkrát v histórii ME sa stalo, že vrchol šampionátu dospel do predĺženia za bezgólového stavu.

Predĺženie sa nieslo v znamení ostrých osobných súbojov, ktoré hlavný rozhodca Clattenburg bez milosti trestal žltými kartami. Aktéri finále už toho mali "plné zuby", uchyľovali sa čoraz viac k nečistým zákrokom. Rozdiel v skóre tak mohli najreálnejšie priniesť prekvapivé ťahy striedajúcich hráčov. Po jednom z nich mohol byť hrdinom Eder, ktorý v 104. minúte pohotovo zareagoval po rohu svojho mužstva a Llorisa prinútil k reflexívnemu zákroku. V 108. minúte Guerreiro poslal loptu ponad múr do brvna po priamom kope, ktorý rozhodca prisúdil Portugalčanom omylom za neexistujúcu ruku Koscielneho. Už o niekoľko sekúnd prišiel rozhodujúci okamih finále. Osamotený Eder tieňovo bránený súperovými hráčmi si naviedol loptu až k šestnástke a odhodlal sa k strele, na ktorú Lloris nedočiahol a tá zapadla ukážkovo k pravej žrdi - 1:0. Francúzi v závere vrhli sily do útoku, ale ich snaha o vyrovnanie vyznela kŕčovito. Namiesto osláv sa tak krajina organizátora zahalila do obrovského smútku.

Hlasy po zápase /Zdroje: DPA, L'Equipe/:

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Premárnili sme obrovskú šancu získať titul na domácej scéne pred našimi úžasnými fanúšikmi. Nemám slov, nedokážem vyjadriť pocity, ktoré momentálne prežívam. Sklamanie je obrovské. Potrebujeme čas, aby zahojil naše rany. Túžili sme dotiahnuť to až na vrchol, žiaľ, raduje sa náš súper. Taký je futbal, musíme sa s tým zmieriť."

Fernando Santos, tréner Portugalska: "Hráčom som pred finále povedal, že majú dostatok kvality a talentu na to, aby boli šampióni. Vedeli, že musia hrať rozumne a musia byť koncentrovaní, veľa behať bez lopty. Dokázali, že vždy je ťažké zdolať ich. Toto víťazstvo patrí celému Portugalsku. Osobitne ďakujem Cristianovi Ronaldovi, ktorému zranenie neumožnilo odohrať veľký zápas. Pre mňa je najlepší hráč na svete, ktorý nemusí už nikomu nič dokazovať."

Antoine Griezmann, útočník Francúzska: "Spálili sme veľké množstvo šancí, súperov brankár dnes chytal v životnej forme. Dostali sme gól desať minút pred koncom, čo bola pre nás neriešiteľná komplikácia. Je to frustrujúce, ale taký futbal niekedy býva. Pre mňa je to po Lige majstrov už druhé prehraté finále, ale verím, že ma to posilní. Všetci musíme zdvihnúť hlavy, pretože nás už o niekoľko týždňov čaká kvalifikácia na majstrovstvá sveta."

Raphael Guerreiro, obranca Portugalska: "Zdá sa mi, že snívam. Stále si poriadne nedokážem uvedomiť, čo sme dosiahli... Získali sme titul, pocity sú fantastické, rozhodne to je najkrajší moment mojej kariéry. Prešli sme si počas turnaja rôznymi fázami, zväčša kritikou, ale tá nás nezlomila. Dokázali sme všetkým, že toto mužstvo má silu, charakter a morálku."

Cristiano Ronaldo, kapitán Portugalska: "Som veľmi šťastný. Po tomto sme dlhé roky túžili. Chceli sme sa revanšovať za prehru z finále ME 2004. Žiadal som Boha o ďalšiu šancu. Žiaľ, finále sa pre mňa skončilo veľmi skoro. Skúšal som to aj cez bolesť, ale nešlo to. Stále som však veril, že spoluhráči to zvládnu aj bez mojej pomoci. S prispením skvelej trénerovej stratégie sa nám to podarilo."

Eder, útočník Portugalska a autor víťazného gólu: "Cítili sme, že celé Portugalsko stojí za nami. Ronaldo mi pred začiatkom predĺženia povedal, že musím streliť víťazný gól. Splnil som jeho želanie. Ale rozhodujúci bol výkon celého mužstva, ktoré bojovalo do posledných síl."

Pepe, obranca Portugalska: "Trpeli sme, ale odmena chutí sladko. Už pred zápasom som povedal, že len tvrdá práca a pokora nás môže dostať tam, kde všetci chceme. Bol to ťažký zápas, súper nás dostával do úzkych, ale zomkli sme sa a ukázali srdce. Ďakujeme fanúšikom, ktorí pri nás stáli. Sme radi, že naša generácia prepísala dejiny portugalského futbalu.

Hlavná štatistika zápasu:
      Portugalsko - Francúzsko 1:0 pp
      Celkový počet striel: 9:18
      Strely na bránu: 3:7
      Strely mimo brány: 5:7
      Zblokované strely: 1:4
      Strely do konštrukcie brány: 1:1
      Rohové kopy: 5:9
      Ofsajdy: 1:2
      Držanie lopty: 47% - 53%
      Počet prihrávok: 578:712
      Presnosť prihrávok: 86:90
      Odpískané fauly: 12:13
      ŽK: 5:4
      ČK: 0:0
      Nabehaná vzdialenosť: 143,7 km - 138,1 km

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-25 19:23:26 - Feat.: - Title: Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie 05 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 21:50