Reuters
StoryEditor

Sagan zarobí viac ako hviezdy NHL

21.07.2016, 00:00
Oleg Tiňkov potvrdil, že náš fenomén už podpísal zmluvu s tímom Bora. Za jeden rok má zarobiť šesť miliónov eur.

Sagan podpísal najlukratívnejšiu zmluvu v histórii cyklistiky a od budúceho roka bude v pelotóne hájiť farby nemeckého tímu Bora. Informáciu o dohode s úradujúcim majstrom sveta stajňa krátko pred štartom Tour de France aj počas nej vytrvalo popiera. No definitívne ju potvrdil ruský milionár a súčasný zamestnávateľ Sagana, Oleg Tiňkov. Urobil tak v rozhovore pre české médiá v priebehu utorňajšieho voľného dňa na Tour de France. „Peter Sagan už podpísal Bore, je to hotová vec. Dajú mu omnoho viac, než som mu dával ja. U mňa mal ročne 4,5 milióna eur. Oni mu ponúkli šesť,“ uviedol Tiňkov. 26-ročný Žilinčan sa tak stane suverénne najlepšie plateným cyklistom na svete. A tiež jednotkou v zárobkoch medzi športovcami Slovenska. V roku 2017 predbehne aj hviezdy z NHL Andreja Sekeru, Mariána Gáboríka či Zdena Cháru.

Bohaté stajne cúvli
V priebehu jarných mesiacov bola Saganova budúcnosť spájaná s najbohatšími tímami v pelotóne, ako sú Trek, Astana alebo Etixx. Jeho agent z talianskej agentúry DMTC pritom požadoval v rokovaniach zakaždým spomínaných šesť miliónov eur. K dohode s vyššie menovanými stajňami však neprišlo. „Áno, išlo viac-menej o takú sumu,“ potvrdil výšku ročného platu nášho cyklistu Luca Guercilena, manažér tímu Trek. Patrick Lefevere, šéf belgického Etixxu – Quick-Step k tomu uviedol: „Aj keby išiel Sagan so svojimi požiadavkami dole na štyri milióny eur, bolo by to stále dvadsať percent nášho rozpočtu. A nedomnievam sa, že by taká suma zodpovedala prínosu, ktorý by pre náš tím mal.“

Nemecké zoskupenie Bora-Argon sa v súvislosti s majstrom sveta prvýkrát spomenulo v priebehu minulého mesiaca. Iba pár dní pred štartom Tour de France však manažér stajne Bora všetky informácie poprel. „Taký rozpočet, aby sme si ho mohli dovoliť, ani s novým sponzorom nemáme,“ uviedol Ralph Denk. Cyklisti a ani jednotlivé tímy však oficiálne nesmú zverejniť mená nových posíl do prvého augustového dňa. Vyplýva to z pravidiel Medzinárodnej cyklistickej federácie.

Do elity s hviezdou cyklistiky
Nemecký tím Bora vyhlásil záujem povýšiť svoju licenciu z druhej divízie – zo statusu kontinentálnej stajne a jedno z osemnástich zoskupení elitného seriálu UCI World Tour. A ak sa Tiňkovove slová potvrdia, nováčik vstúpi do sezóny 2017 s najväčšou hviezdou súčasnej cyklistiky. Dokonca aj v priebehu Tour de France odpovedal manažér Bory Denk na otázky o Saganovi vyhýbavo. „Každý by ho chcel, kto by ho nechcel? Rokujeme s mnohými cyklistami,“ skonštatoval. Na rekordnom ročnom plate Slováka sa má podieľať aj svetoznámy výrobca cyklistických komponentov Specialized. Firma sídliaca v Kalifornii patrila k hlavným partnerom aj súčasného tímu slovenského držiteľa zeleného dresu na Tour, tímu Tinkoff. Sagan sa v Bore stane tímovým kolegom českého cyklistu Jana Bártu. Podľa posledných indícií má k nim namierené aj Nemec Tony Martin z Etixxu. „Kamkoľvek Peter prestúpi, je isté, že tam pôjdem s ním,“ uviedol pre HN brat nášho fenoména Juraj Sagan.

Najlepšie zarábajúci športovci Slovenska
(v roku 2017, v mil. eur)
1. Peter Sagan cyklistika 6,0
2. Andrej Sekera hokej, NHL 5,9
3. Marián Gáborík hokej, NHL 5,5
4. Zdeno Chára hokej, NHL 4,5
5. Marek Hamšík futbal, Serie A 4,0
6. Marián Hossa hokej, NHL 3,6
7. Martin Škrtel futbal, Super Lig 3,0

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 02:12