Peter SaganReuters
StoryEditor

Koniec lídra či vyriešená budúcnosť. Pozrite sa, prečo Sagan zažil najlepšiu Tour v kariére

25.07.2016, 00:00
Obliekol si na tri dni žltý dres, piatykrát získal zelený a vyhlásili ho za najbojovnejšieho jazdca. Tu sú dôvody, prečo Slovák ovládol Tour de France.

Trikrát sa tešil z etapového triumfu, tri dni mal možnosť ako prvý Slovák histórie nosiť žltý dres. A piatykrát za sebou vybojoval Peter Sagan na najslávnejších pretekoch sveta Tour de France zelený dres určený pre víťaza bodovacej súťaže. Navyše prvý raz v kariére sa dočkal aj titulu najbojovnejšieho pretekára Tour, čo mu popri 25-tisícovej odmene za zelený dres prinieslo prémiu ďalších 20-tisíc. V historickom rebríčku najúspešnejších „zelených“ mužov na Tour mu chýba už len jeden triumf v bodovacej súťaži na legendárneho Nemca Erika Zabela. HN vám prinášajú päť dôvodov, ktoré mohli Saganovi pomôcť k odjazdeniu najlepšej Tour v doterajšej kariére.

1. Tri víťazné etapy
Sagan sa veľmi rýchlo striasol označenia, že je na Tour mužom druhých miest – vlani sa mu to podarilo hneď päťkrát. A hoci on sám to v cieli netušil, už v druhej etape sa tešil z triumfu, na ktorý čakal tri roky. Vďaka nemu sa ako prvý Slovák histórie mohol obliecť dokonca aj do žltého dresu pre lídra celkového poradia a zotrval v ňom tri dni. Excelentnú formu a túžbu vyhrávať pretavil do víťazných dojazdov aj v 11. a 16. etape. Najmä tým posledným, v ktorom o centimetre zdolal v špurte Nóra Alexandra Kristoffa, de facto rozhodol o zisku zeleného dresu. Do histórie Tour sa zapísal tiež excelentným únikom v 11. etape, keď vyhral pred Chrisom Froomom. Po niekoľkých desaťročiach totiž bojovali proti sebe držiteľ žltého a zeleného dresu.

2. Zranenie a koniec lídra
Lídrom tímu Tinkoff bol pred štartom Tour aj počas úvodného týždňa adept na celkové víťazstvo Alberto Contador. Prežil bolestivé pády hneď v prevej aj druhej etape, utrpel ľahšie zranenia a neskôr na trati bojoval s horúčkou. Po deviatich dňoch z Tour odstúpil. Od toho momentu sa definitívne jednotkou stajne stal Peter Sagan a jeho tímoví kolegovia začali pre jeho úspechy pracovať usilovnejšie, ako napríklad na vlaňajšej Tour. A aj keď sa 26-ročný Žilinčan spoliehal najmä na svoje rýchle nohy, dresy stajne Tinkoff boli pri rozjazdoch záverečných špurtov viditeľnejšie než v minulosti.

3. Vyriešená budúcnosť
Podľa medializovaných informácií to vyzerá tak, že Sagan podpísal najlukratívnejšiu zmluvu v histórii cyklistiky ešte pred štartom samotnej Tour. Ak by to bola pravda, mohol z neho opadnúť tlak a bez obáv o budúcnosť sa mohol sústrediť na dosiahnutie svojich cieľov. Sagan má od roku 2017 obliekať dres nováčika v pretekoch World Tour, nemeckého tímu Bora. Ročne má pritom zarobiť 6 miliónov eur, čo je o milión viac, než mal doterajší líder tohto rebríčka a už trojnásobný víťaz Tour de France, Chris Froome z Veľkej Británie.

4. Pódiový kráľ
Žiadny iný cyklista zo 198-členného štartového poľa nevybojoval na Tour toľko pódiových umiestnení, čiže pozícií do tretieho miesta, ako práve Peter Sagan. Do najlepšej trojky sa pred záverečným dojazdom v Paríži dokázal prebojovať hneď sedemkrát. Okrem troch etapových triumfov bol raz druhý a trikrát obsadil tretie miesto. Spolu s aktivitou na rýchlostných prémiách sa mu podarilo vytvoriť nový rekord v získaných bodoch v súboji o zelený dres. Pred poslednou etapou mal na konte už 440 bodov, čo je o osem viac, ako dokázal získať v minulom roku.

5. Pomoc Čechovi
V čase, keď sa mohol slovenský cyklista šetriť na včerajší finiš v Paríži, obetoval sa v prospech tímového kolegu, Čecha Romana Kreuzigera. Sagan ho v sobotňajšej poslednej alpskej etape vytiahol do čela pelotónu a naplno pracoval v jeho prospech. Aj vďaka tejto snahe si majster sveta vyslúžil ocenenie najbojovnejšieho pretekára tohtoročnej Tour. Slovensko-česká spolupráca sa napokon skončila osem kilometrov pod vrcholom Col de la Ramaz. „Od Petra nikto nič nechcel. Ale on je tímový parťák a keď môže, tak pomôže. Bolo to vidieť už v minulých etapách, v ktorých išiel v úniku s Rafom Majkom a dnes so mnou. Mať Petra v tíme je vždy výhoda,“ uviedol pre idnes.cz Kreuziger. S výdatnou pomocou Sagana sa tak Kreuzigerovi podarilo predrať do najlepšej desiatky – poskočil z 12. pozície na 10. miesto.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 12:03