StoryEditor

Ohlasy slovenskej olympijskej výpravy na prvú medailu

09.08.2016, 21:48
Autor:
TASRTASR

Reakcie osobností na striebornú medailu vodného slalomára Mateja Beňuša v C1 na olympijských hrách v Riu de Janeiro:

Michal Martikán, dvojnásobný olympijský víťaz: "Jazda bola fantastická, hodná medaily. Podľa mňa je trochu škoda začiatku trate. Myslím si, že Maťo by ju možno zvládol aj rýchlejšie. Neviem, či to bolo takticky, že začal tak opatrnejšie. Tam mohol pokojne predbehnúť Japonca a mohla to byť zlatá medaila. Dnes na to mal, bol dobre pripravený. Spodnú časť trate išiel najlepšie zo všetkých."

František Chmelár, prezident SOV: "Je to vynikajúci výsledok. Musím povedať, že som predpokladal, že Maťo Beňuš na medailu pôjde. Neveril som, že bude zlatý, ale na medailu som veril. Striebro je vynikajúce."

Peter Korčok, vedúci slovenskej výpravy: "Prežíval som to intenzívne, prišiel som v dostatočnom predstihu, aby som stihol semifinále aj finále, pretože sme mali očakávania a dúfali sme, že to môže byť medailový úspech. Semifinále zvládol profesionálne, perfektne, tak na istotu. Verili sme, že keď sa do toho oprie a ukáže svoje športové majstrovstvo, môže z toho byť úspech. Predviedol fantastickú jazdu. Želali sme si, aby z toho bola medaila zlatá, nakoniec to bolo striebro, ale sme šťastní. Myslím si, že je veľmi dobré, že taká malá krajina ako Slovensko dokáže konkurovať Francúzom. Dýchame im na krk a často ich aj zdoláme. Striebro je vynikajúce a ešte aj ten bronz japonského pretekára je trochu náš. Má slovenského trénera, žije a má trvalý pobyt na Slovensku. Máme tam dvoch slovensky hovoriacich pretekárov, aj keď môže byť len jedna loď z jednej krajiny."

Elena Kaliská, dvojnásobná olympijská víťazka v K1: "Z môjho pohľadu zašiel Maťko veľmi peknú jazdu. Boli tam drobné chybičky, ale voda je nevyspytateľná a v určitých pasážach sa menila. Myslím si, že Matejov výkon bol skvelý, doslova neopísateľný. Medailu získal zaslúžene. Pokračovateľov po Mišovi Martikánovi medzi singlkanoistami máme viac, tentoraz sa na olympiádu dostal Maťko a úspech si zaslúžil."

Ivan Cibák, prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (SZKDV): "Máme obrovskú radosť. Pokračujeme v získavaní medailí na ďalšej olympiáde a ideme ďalej. Veľmi málo chýbalo a mohli sme mať aj zlato. Ale striebro berieme všetkými desiatimi, je to krásne. Matej potvrdil oprávnenosť nominácie do Ria. Mal to náročné, nastúpil po Mišovej medailovej sérii, a preto to ani po psychickej stránke nebolo jednoduché. Ale zvládol to vynikajúco, a to je podstatné."

Ku gratulantom sa pridal aj prezident Andrej Kiska.

Jana Dukátová, slovenská kajakárka: "Fantastické, zvládol to na jednotku a ukázal, že v takejto situácii dokáže nastúpiť za Slovensko, tak ako Michal Martikán. Zase je pred nami Francúz, asi je to už osud. Ale je to veľká eufória, prvá slovenská medaila, všetci sú tu maximálne nadšení. Medaila je v tomto momente ako pre Mateja tak pre nás všetkých obrovská radosť."

Jozef Liba, gen. sekretár SOV: "Super výsledok. Keď som videl celú jazdu, ako išiel, veril som, že to bude najvyššie umiestnenie, ale aj druhé miesto je super. Len ten Francúz mal lepšiu jazdu ako Maťo. Striebro je fantastické. Po tých úspechoch, ktoré dokázal Michal Martikán, je to teraz super nadviazanie na tú éru C1 na Slovensku. Tým, že je to pre Maťa prvá olympiáda, druhé miesto je úžasné."

Ivana Beňušová, manželka Mateja Beňuša: "Neopísateľná radosť, šťastie. Neviem, čo mám povedať. Tešíme sa všetci spoločne - mala som tu Maťových rodičov a naše dve deti. Maťo vždy tvrdil, že na pretekoch je to vyrovnané, je tam veľa konkurentov zo svetovej špičky na medailu a podľa mňa ide aj o veľkú psychickú záťaž. Povedal, že bude spokojný s každou medailou, po striebre bol preto veľmi šťastný."

Ladislav Beňuš, otec Mateja Beňuša: "Je to šialené, nesmierne sa teším. Musíme si zvyknúť na to, že máme doma striebro z olympijských hier, ale myslím, že to ľahko zvládneme."

01 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 02 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 03 - Modified: 2024-03-24 14:38:42 - Feat.: - Title: Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá 04 - Modified: 2024-03-24 10:51:12 - Feat.: - Title: Politici reagujú na výsledky prvého kola prezidentských volieb. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, odkazuje Fico 05 - Modified: 2024-03-19 10:30:00 - Feat.: - Title: V brazílskych mestách je neznesiteľné horúco. Pocitová teplota v Riu bola šialených 62,3 stupňa
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 04:40