StoryEditor

Aj "sovietske monštrum" niekedy plače. Olympiáda je svedkom honu na mladú Rusku

11.08.2016, 10:28
Americkému plavcovi Codymu Millerovi sa vybavila scéna z filmu Rocky 4, v ktorej Sylvester Stallone bojuje proti nadopovanému sovietskemu monštru Ivanovi Dragovi. Hlavných úloh sa v olympijskom bazéne v Riu ujali plavkyňa: 19-ročné torpédo z USA verzus Ruska s dvojnásobnou dopingovou škrupinou.

Ako studená vojna pôsobí na šéfa ruského plaveckého zväzu Vladimira Salnikova atmosféra počas plaveckých súťaží na olympijských hrách v Riu.

Funkcionár odsúdil slovné útoky americkej víťazky v plaveckom štýle prsia na sto metrov, smerom k Ruske Julii Jefimovovej pre jej dopingovú minulosť.

Jefimovová dostala v roku 2014 šestnásť mesačný dištanc za použitie anabolického steroidu DHEA. Tento rok mala pozitívny test na meldonium. Po finále jej víťazka Kingová nepodala ruku a na tlačovej konferencii dodala, že jej triumf potvrdzuje, že sa dá pretekať čisto.

Proti Jefimovovej sa hlasným bučaním ohradzovalo aj publikum v Riu pri všetkých príležitostiach, keď sa pri bazéne ukázala. „Myslím si, že celá tá atmosféra je zvláštna,“ uviedol Salnikov, štvornásobný olympijský víťaz z rokov 1980-1988.

Pripadám si ako na hrách v 80. rokoch

Situácia je podľa neho dosť podobná práve 80. rokom, kedy dochádzalo zo strany veľmocí k bojkotu hier.

„Všetko vtedy bolo o súboji USA a Ruska a veľa ľudí prilievalo olej do ohňa. Toto je ďalšie kolo, ale myslím si, že ho prežijeme,“ povedal Salnikov agentúre Reuters. Pripomenul, že Jefimovovej štart definitívne povolila Medzinárodná športová arbitráž (CAS).

Komentáre Kingovej sú podľa niekdajšieho plavca nešportové. „Považuje snáď rozhodnutie CAS za chybné? Samozrejme má právo na názor, ale je treba byť objektívny a čestný,“ povedal.

Američanka totiž ostro kritizovala svoju súperku. "Si jednotka, ale akurát tak v podvádzaní," odkázal jej.

Devätnásťročná Kingová má podľa neho ešte pred sebou dlhú športovú kariéru, počas ktorej snáď pochopí, že existujú pravidlá a poriadky.

"Športovci by sa mali povzniesť nad politiku"

Hoci sa zdá, že príbeh dopadol správne a dobro zvíťazilo nad zlom, možno nakoniec šikanovali nesprávnu Rusku.

"Športovci by sa mali povzniesť nad politiku, ale oni len pozerajú na televíziu a veria všetkému, čo sa píše. Ja som si myslela, že studená vojna už skončila," sťažuje sa Jefimovová.

Blonďavá Kavkazanka nevyzerá ako reklama na ruskú dopingovú mašinu. pri jej šestnásťmesačnom treste za zakázaný steroid v roku 2013 nezávislí arbitri písali: "Rozhodne nepodvádzala úmyselne. Bola to nedbanlivosť."

Zakázanú látku vraj obsahoval doplnok stravy, ktorý si kúpila v Kalifornii neďaleko svojho bydliska. Keď jej predavač povedal, že je prípravok v poriadku, sama si už obsah neskontrolovala. A neprešla dopingovým testom.

Prežila si muky

Jefimovová médiám ešte skôr priznala, že zo stresu z neistoty, či bude smieť v Riu štartovať, niekoľko týždňov nemohla spať.

„Zažila doslova muky, počas tej neistoty preukázala charakter, odolnosť a schopnosť sa sústrediť. Svoju medailu si zaslúžila,“ uviedol Salnikov.

Pre rozsiahly, štátom riadený dopingový programu v Rusku sa na hrách v Riu nesmie zúčastniť viac ako stovka ruských športovcov, vrátane kompletných výprav atlétov či vzpieračov.

Rusko protestuje a uvádza, že pracuje na očistení tamojšieho športu, sankcie označuje za politicky motivované.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 12:07