StoryEditor

Prelomíme český komplex?

05.05.2003, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR
Posledným súperom slovenských hokejových reprezentantov v osemfinálovej E-skupine majstrovstiev sveta vo Fínsku bude Česko. Súboj rivalov v helsinskej hale Hartwall Arena sa začne dnes o 19.00 hod. Na svetových šampionátoch sa obaja súperi stretli šesťkrát a vo všetkých prípadoch zvíťazili Česi. Najpamätnejší je finálový duel MS v Petrohrade, v ktorom súper vyhral po dramatickom priebehu 5:3. Na prebiehajúcom šampionáte oba tímy dokázali v prvých štyroch zápasoch bodovať naplno a istí štvrťfinalisti sa pobijú o prvé miesto v E-skupine, ktoré má dve výhody -- víťaz ostane v Helsinkách a na ceste medzi najlepšiu štvorku sa stretne s najslabším súperom F-skupiny.
Český tréner Slavomír Lener má vo Fínsku k dispozícii dvanásť hráčov z NHL, pričom najväčšími hviezdami sú určite kanonier Colorada Milan Hejduk a útočník Toronta Róbert Reichel. Ďalšími hráčmi z najprestížnejšej súťaže sú: Vokoun (Nashville), Kaberle (Toronto), Trnka (Florida), Výborný, Vašíček, Špaček (všetci Columbus), Vrbata, Hlaváč (obaja Carolina) a Modrý (Los Angeles) a Straka (Pittsburgh). Majster českej ligy Slavia Praha má na šampionáte päťčlenné zastúpenie: Málek, Kadlec, Hejda, Sup a Duda.
Prvý vzájomný duel na vážnejšom turnaji sa odohral na olympiáde 1994 v Lillehameri, skóre zápasu síce otvoril Šatan, ale Česi nakoniec vyhrali 7:1. Pred šiestimi rokmi na MS vo Fínsku vyhrali českí reprezentanti 3:1. O rok neskôr vo Švajčiarsku sa vo štvrťfinálovej skupine radovali Česi po víťazstve 1:0. V roku 1999 v Nórsku deklasovali Česi v tej istej fáze turnaja Slovákov 8:2. V Petrohrade sa v nadstavbovej fáze zrodil výsledok 6:2 a v pamätnom petrohradskom finále vyhrali Česi 5:3. V príprave na šampionát vo Fínsku remizovali Slováci v Prostějove 1:1 a v Trenčíne vyhrali 5:3.
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. máj 2024 21:20