StoryEditor

Slováci sa stali súčasťou experimentu, ktorý nikoho nezaujíma

07.09.2016, 14:02

Kto chce chytiť kouča Ralpha Kruegera za slovo, nájde si veľa príležitostí. Lenže on to má naozaj ťažké, a tak musí krátko po sebe použiť tieto dve formulácie: "Prácou trénerov bude, aby sme všetky národnosti prepojili, ale aby hráči zároveň mohli reprezentovať svoje vlastné krajiny." Že to nejde? Lenže presne toto v najbližších dňoch a týždňoch bude mať ako šéf tímu Európy za úlohu. Na Svetovom pohári má zlúčiť teoreticky nezlučiteľné.

Svetobežník Krueger povedie veľký experiment - keďže v zámorí usúdili, že hokejovo menšie štáty nemajú silu na dôstojnú účasť, vytvorili z nich akýsi amalgám.

"V prvom rade budú chlapci hrať za svojej krajiny," vracia sa Krueger k nevyhnutným protikladom. Ale pravdepodobne je to zároveň jediná aspoň trochu životaschopná cesta. Idea, že by Chára, Kopitar, Vanek, Zuccarelo a spol. zrazu zahodili svoje korene a v divných dresoch a bez poriadnej hymny vytvorili zomknutú skupinu, sa od začiatku zdala naivná.

Hokejisti Tímu Európy preto dostanú na rukávy národné vlajky. Národné cítenie si ponechajú. Len pochopiteľne museli nájsť spoločnú reč, a tak Krueger pre NHL.com vysvetľuje: "Pred šatňou znela slovenčina či nemčina, v nej už len angličtina."

Lenže pomaly sa ukazujú aj iné problémy - rýdzo hokejové. Aj keď pristúpime na to, že Tím Európy proti USA, Česku a Kanade bude vystupovať jednotne, v mnohom pokrivkáva už jeho súpiska.

Gólmani? Po zranení Dána Andersena zostáva duo z New York Islanders tvorené Slovákom Halákom a nemeckým objavom poslednej sezóny Greissom. Zdanlivo solídne, ale po Halákovom zranení neisté. Doplní ich ďalší Nemec - Philipp Grubauer z Washingtonu.

Obrana? S tou českou jasne najzraniteľnejšia na Svetovom pohári. Chára má 39 rokov, Streit 38, nemecké duo Seidenberg a Ehrhoff je aktuálne bez angažmánu. 

Útok? Do Top 50 sa v bodovaní poslednej sezóny v NHL vošli len slovinský úkaz Kopitar (13.), Nór Zuccharelo (37.) a švajčiarsky bek Josi (39.). Tiež žiadna sláva. Trebárs Francúz Bellemare je v nominácii asi preto, aby pridal ďalšiu národnosť. "V NHL užitočný útočník pre tretiu alebo štvrtú lajnu, inak ničím zaujímavý," píšu The Hockey News.

Mužstvo má rozhodne vhodného kouča, aspoň teda čo sa životopisu týka: Krueger sa narodil v Kanade nemeckým imigrantom a viedol nielen ich pôvodnú vlasť, ale aj Švajčiarsko.

Má aj zjavného lídra: Anže Kopitar patrí k absolútnej špičke v hokejovej univerzálnosti a prvýkrát dostane na medzinárodnej akcii aj poriadnych parťákov. Právom sa stal kapitánom. Aj tu je však problém. Prebiehajúca kvalifikácia na olympijský turnaj v roku 2018.

Východisková pozícia sa nezdá zrovna žiarivá. Krueger aj hráči ale veria, že veľký experiment ešte nutne nemusí skončiť veľkým nepríjemnosťami.

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 13:27