StoryEditor

Zmenu vítam. Z formuly môže byť opäť veľká šou

09.09.2016, 00:00
Autor:
vtrvtr
Štefan Rosina mladší, slovenský automobilový pretekár a riaditeľ pre fúzie a investície v Matador Group

Najúspešnejšieho slovenského automobilového pretekára Štefana Rosinu mladšieho potešili zmeny v akcionárskych štruktúrach prestížnej formule 1. „Noví majitelia majú skúsenosti so šoubiznisom a budú sa starať o čo najzaujímavejšie preteky pre divákov,“ tvrdí v rozhovore pre HN:

Čo môže vstup amerických majiteľov zoskupených v spoločnosti Liberty Media znamenať pre najprestížnejší motoristický seriál sveta, formulu 1?
V prvom rade by to malo vniesť do šampionátu poriadok. A to v súvislosti s častými zmenami pravidiel, ktoré napríklad tento rok neboli pre preteky pozitívne. Či už išlo o obmedzenie rádiovej komunikácie alebo zmeny vo formáte kvalifikácie. Skrátka do toho vstupovali strategické skupiny z radov bankárov a ich novinky neboli prospešné.

Noví majitelia potvrdili, že aj ďalšie tri roky chcú ponechať Bernieho Ecclestona v pozícii šéfa F1. Zmení sa niečo, keď ostane na čele ten istý človek?
Bez ohľadu na to, či Ecclestone ostane výkonným riaditeľom alebo nie, mohla by F1 napredovať tým správnym smerom. Kľúčová bude jednotnosť pravidiel a najmä zmeny v prospech televízneho diváka alebo priamych návštevníkov Veľkých cien.

F1 sa v posledných rokoch snaží preraziť výraznejšie na americký trh. Môžeme očakávať, že po príchode majiteľov z USA stúpne počet pretekov v Severnej Amerike?
Tlačiť nové podujatia do USA síce možno budú, ale pre nich nebude podstatné, či sa jazdí v Amerike, Európe alebo Ázii. Pre nich je dôležité urobiť z toho veľkú šou, aby z toho vygenerovali čo najväčší cash–flow. Formula 1 je globálny produkt a neočakávam, že budú rapídne pribúdať Veľké ceny na území USA.

Ako by ste špecifikovali rozdiel medzi predávajúcou spoločnosťou CVC Capital Partners a novým majiteľom Liberty Media?
V Londýne sídliaca spoločnosť CVC bola skupinou skôr investičného rázu. Viac ako samotná športová stránka veci ju zaujímali v prvom rade čísla a zisky z formuly 1. Na druhej strane, Liberty Media má skúsenosti so šoubiznisom a budú sa starať, aby boli preteky čo najzaujímavejšie pre divákov. Preto túto zmenu vnímam veľmi pozitívne.

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 08:47