TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Saganovi nezávidím, riešim svoje problémy

11.09.2016, 23:44
Autor:
(vtr)(vtr)
Štvornásobný majster sveta a člen BMC Racing Teamu Peter Velits pre HN:

Zo slovenských cyklistov dosiahol na Tour de France najlepší výsledok v histórii. V roku 2011 skončil Peter Velits v celkovom hodnotení na 18. mieste, na španielskej Vuelte bol dokonca druhý. Dnes má problém získať zmluvu. „Nie som z toho nadšený,“ tvrdí pre HN.

Pomaly sa blíži koniec cyklistickej sezóny, máte už zmluvu pre budúci rok?
Ešte nie, ešte stále nič. Nie som z toho nadšený, že tak dlho musím čakať. Nemám nové informácie. Moji manažéri hovoria, že sa rozprávajú so všetkými tímami. Nie som dnes v pozícii, že by som si mohol vyberať. Nie je to najlepší pocit, byť v takejto neistote.

Môže sa stať, že vám napokon žiadna stajňa zmluvu neponúkne?
Človek si nemôže byť ničím istý. Nemám sa veľmi o čo oprieť, moje výsledky v posledných dvoch rokoch neboli príliš dobré.

Veď pred piatimi rokmi ste skončili druhý na Vuelte, máte štyri tituly majstra sveta. Tieto úspechy vám k zmluve nepomôžu?
Bohužiaľ, v cyklistike je to tak, že pamäť na výsledky je u manažérov dosť krátka. Samozrejme, mám niečo za sebou, z čoho môžem čerpať skúsenosti a využiť ich v prospech tímu. Verím, že ešte zopár rokov dokážem plnohodnotne pretekať v profesionálnom pelotóne.

Váš pád bol spôsobený kvôli zraneniu ľavej nohy. Kedy tie problémy začali?
To je ťažké presne určiť, kedy začali tie problémy. No na operáciu artérie som išiel v apríli minulého roka. Tá sezóna už bola rozbitá a návrat späť bol zdĺhavý.

A nedočkali ste sa ani dobrých výsledkov.
Urobili sme s trénerom aj v tíme chybu tým, že som návrat uponáhľal. Aby som ešte stihol ukázať, že sa viem bicyklovať. Pri spätnom pohľade kvôli zraneniu trpím dodnes a bol ním poznačený aj úvod tejto sezóny.

Takže možno vaše aktuálne štarty v Kanade vnímať ako boj o novú cyklistickú zmluvu?
Áno, pokúsim sa predviesť v dobrom svetle. Aj keď to nie je jednoduché, máme v tíme Grega van Avermaeta a ďalších, ktorí pôjdu na víťazstvo. Človek nemá až také voľné ruky, nemôžem si robiť čo chcem. Ide mi o to, aby som sa cítil dobre a držal sa s najlepšími.

Vedenie súčasného tímu BMC Racing Team vám neponúklo predĺženie spolupráce?
Zatiaľ nie, nie je z ich strany záujem. Naposledy mi v apríli naznačili, aby som si hľadal niečo nové, že pravdepodobne so mnou zmluvu nepredĺžia. Tým, že nemám za sebou výsledky, prídem o pozíciu jedného z elitných vrchárov. Je to normálne a viem, čo si môžem a čo nemôžem vypýtať.

Brat Martin jazdí za Etixx Quick-Step, kde pôsobí ako sponzor aj slovenská firma janom. Neskúsili ste využiť tieto kontakty?
V cyklistike pozná každý každého, môže sa zdať, že by to takto mohlo fungovať. Pýtal som sa aj manažéra Patricka Lefevera, no mali plný stav. Na trhu nie je najlepšia situácia, dva tímy skončili a ostalo veľa cyklistov bez zmluvy. Nie je to jednoduché.

Kým vy bojujete o získanie zmluvy, Peter Sagan bude od roku 2017 najlepšie plateným cyklistom sveta. Nezávidíte mu jeho plat a úspechy?
Nepovedal by som, že mu závidím, alebo že sa teším. Človek to berie tak, ako to je. Vidíme, že Peter je najlepší cyklista na svete – má najvyššiu mediálnu hodnotu. O kom sa inom hovorí, ako o Petrovi. On posúva cyklistiku dopredu, či už platovo alebo záujmom verejnosti. Vnímam to, ale neporovnávam. Ja si musím vyriešiť svoje problémy.

Sagan vyhral v Quebecu, Velits nedokončil
Jubilejné desiate víťazstvo v tejto sezóne si na jednodňovom podujatí Grand Prix Cycliste de Quebec vybojoval Peter Sagan. V záverečnom špurte triumfoval pred olympijským víťazom, Belgičanom Gregom van Avermaetom. Sagan pre seba a tím Tinkoff získal ďalšie body do rebríčka World Tour, kde bojuje o celkový triumf. Peter Velits preteky v Quebecu nedokončil.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 19:10