Marián GáboríkReuters
StoryEditor

Prekvapenie na Svetovom pohári. "Slovenský" tím vyškolil Američanov. Česi dostali veľkú nakladačku

18.09.2016, 00:20
Gólový účet turnaja otvoril Marián Gáborík, Jaroslav Halák vychytal čisté konto.

Zázraky sa nedejú. Teda jeden denne na hokejovom Svetovom pohári možno áno. Dva nie. Po senzačnom popoludňajšom víťazstve Európy nad USA 3:0 videlo obecenstvo v torontskom Air Canada Centre očakávané večerné predstavenie. Domáca Kanada bez okolkov zatočila s českým tímom 6:0.
Nie, nebola to nešťastná súhra neprajných okolností. Kanaďania jednoducho predviedli, v čom všetkom a o koľko sú lepší ako Česi.

Osobné súboje. Práca s pukom. Buly. Zakončenie. Rozohrávka. Brankárske zákroky. Clonenie pred bránkoviskom. Prehľad. Rýchlosť. Kombinácia. Presilovky.

Kto v Česku zľahčoval nepriaznivé predpovede odborníkov pred turnajom, po prekvapivom triumfe Európanov nad Američanmi zrejme s nádejou očakával večerné stretnutie.

Bola to falošná nádej. Kanada porazila Česko siedmykrát za sebou (skóre 27: 9). Ako sa neskôr ukázalo, rozhodnuté bolo už po prvej tretine. V tej druhej sa napätie z Air Canada Centre vytratilo úplne.

"Prvých desať minút sme zvládli podľa našich predstáv. Potom sme urobili pár chýb, oni ich využili a so stavom 0:3 už sa ťažko niečo robí," povedal kapitán Tomáš Plekanec.

Mat od Crosbyho
Stretnúť sa v Toronte s Kanadou v najsilnejšej zostave. Aký to sviatok pre národné mužstvo. Hráči hovorili o výnimočnosti okamihu. O tom, ako sa na partiu tešia.

Slávnostná nálada naplnila arénu, do ktorej sa nahrnuli stovky českých fanúšikov v reprezentačných i klubových dresoch.

Krajania sa nechali počuť už pri hymne, ktorú mnohí spievali s náležitou vervou. Už už sa chystali vyskočiť zo sedačiek, keď pri prvom výpade šikovne tečoval Palát.

Lenže gólman Price, ktorý premaródil väčšinu minulej sezóny, vyvrátil všetky pochybnosti o svojej výkonnosti v úvode tej súčasnej. Zasiahol betónom a poradil si aj v niekoľkých ďalších ošemetných situáciách v oslabení.

Prvým zákrokom sa zaskvel takisto Neuvirth, ktorého nasadenie tréneri do poslednej chvíle úporne tajili. Chytil strelu švihom od Crosbyho, ktorý ešte v prvej minúte vyrazil do úniku.

Do prestávky však trikrát inkasoval. A zakaždým pri tom bol kapitán Crosby. Najprv trafil spoza bránkovej čiary o Neuvirthov chrbát. Potom poslal puk na modrú čiaru páliacemu Burnsovi. A napokon dotieravým forčekingom obral váhajúceho Kempneho, čím pripravil pozíciu pre Bergerona.

"Ten tretí kus nám zlomil väz," povedal Michal Neuvirth.

Oslava? Skôr čierna omša
Dva kanadské góly padli po trochu sporných situáciách. Bolo by však dosť zúfalé zvádzať rozdiel v skóre na krivdu. "Nemá zmysel to riešiť," povedal Plekanec.

Kouč Babcock hovoril pred zápasom o protivníkovi s úctou a vyzýval svoj celok k pokore. Domáce mužstvo do turnaja vstupovalo pod tlakom, prijateľný je pre neho iba zisk pohára. V sobotu sa s psychickým náporom zjavne vysporiadalo bez ťažkostí.

O triedu lepšia Kanada ďalej zvyšovala. Crosby nádherne predložil puk Thorntonovi a v početnej výhode sa po Getzlafovom pase presadil Toews - 5: 0.

"Crosby je najlepší hokejista na svete. Váľala celá jeho lajna s Marchandom a Bergeron," uznal útočník Jakub Voráček.

Česi, čo ich šľachtí, sa neprestali snažiť. Červenkova strela bekhendom zazvonila o hornú tyč. Ani v presilovkách sa však nepodarilo rozveseliť hlúčiky priaznivcov v hľadisku.

Keď český národný tím v Air Canada Centre nastúpil naposledy, tiež podľahol borcom s javorovými listami na dresoch. Lenže výsledok (3: 4 po predĺžení) a predovšetkým priebeh zápasu bol pred dvanástimi rokmi úplne odlišný.

Súčasní vládcovia hokejovej ríše zvoľna a ladne plachtili k jasnému triumfu, ktorý zavŕšil pri vylúčení Nakládala obranca Pietrangelo.

Ani potupná porážka Čechov ešte nevyradila. Že nie sú na zraze hviezd iba chudobnými príbuznými, môžu dokázať v pondelok, keď sa stretnú s Tímom (zvyšku) Európy.

"Potrebujeme dve výhry a stále máme pred sebou dva zápasy," povedal Voráček. "Sadneme si k videu, musíme toho veľa zmeniť."

Triumf "slovenského" tímu
Hokejový Svetový pohár v kanadskom Toronte odštartoval v sobotu senzačným víťazstvom Tímu Európa 3:0 nad favorizovaným mužstvom USA. Gólový účet turnaja otvoril slovenský útočník Marián Gáborík a jeho zásah vo 4. minúte a 19. sekunde bol napokon aj víťazný.

Gáborík pôsobil v druhej formácii Dána Fransa Nielsena, v bránke chytal Jaroslav Halák a štvorica v zložení Zdeno Chára, Andrej Sekera, Marián Hossa i Tomáš Tatar sa zišla v prvej línii kapitána tímu, Slovinca Anžeho Kopitara. Halák bol hviezdou zápasu, keď zlikvidoval 35 streleckých pokusov amerického tímu.

Aj keď úvodné sekundy patrili favoritovi, celá prvá tretina vyznela v prospech Tímu z Európy. Hneď prvú šancu po štyroch minútach využil Gáborík, ktorému v nájazde dvoch na jedného skvele narysoval pas na čepeľ Nielsen. Ďalšie príležitosti príliš nepribúdali, hoci sa korčuľovalo vo svižnom tempe a otvorene. Európsky výber sa napriek ofenzívnym impulzom snažil hrať disciplinovane a do šancí sa dostali aj Tatar s Draisaitlom. Tatar patril medzi hlavné postavy prvého dejstva, cítiť bolo celý prvý útok a naopak, americká elita bola zakríknutá. Rýchli a tvrdí borci ako Pavelski či Wheeler sa nevedeli dostať do tempa a slávne ruky Kanea zaštrikovali až v záverečnej minúte - po dvoch zaváhaniach Cháru za vlastnou bránkou sa do prvých väčších šancí dostali Van Riemsdyk a McDonagh, ale Halák ich puky eliminoval.      

A-skupina:

Tím Európa - USA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Góly: 5. Gáborík (Nielsen, Zuccarello), 25. Draisaitl (Niederreiter, Rieder), 39. Bellemare (Hansen, Ehrhoff). Strely na bránku: 17:35. Rozhodcovia: Dwyer, Sutherland - Heyer, Amell (všetci Kan.), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 18.959 divákov.
Tím Európa:
HALÁK - SEKERA, CHÁRA, Josi, Seidenberg, Streit, Ehrhoff - HOSSA, Kopitar, TATAR - Zuccarello, Nielsen, GÁBORÍK - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek
USA:
Quick - Niskanen, McDonagh, Carlsson, Suter, E. Johnson, J. Johnson - Oshie, Kesler, Pacioretty - Wheeler, Pavelski, Parise - Kane, Stepan, Van Riemsdyk - Backes, Dubinsky, Abdelkader.  

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 05:04