Oleg TiňkovTASR/AP
StoryEditor

Muž, ktorému Sagan ďakuje za milióny

06.10.2016, 00:00
Oleg Tiňkov opúšťa po štyroch rokoch svet dvoch kolies. „Určite sa vrátim,“ sľubuje ruský podnikateľ.

Aj keď sa ruský milionár Oleg Tiňkov nedočkal vytúženého víťazstva a žltého dresu z Tour de France, so svetom cyklistiky sa po štyroch rokoch rozlúčil na vrchole. Jeho stajňa Tinkoff sa umiestnila vo svetovom rebríčku na 2. mieste, čo je najlepšia pozícia, odkedy bohatý Rus vstúpil do stajne. A ešte výraznejšie mu oslavný odchod zo scény pripravil náš elitný cyklista Peter Sagan. Po vlaňajšom zisku titulu majstra sveta a tohtoročnom triumfe na európskom šampionáte skončil sezónu v drese Tinkoffu ako svetová jednotka. Sagan bol na výplatnej páske Rusa posledné dva roky a ako sám Tiňkov potvrdil, ročne zarábal 4,5 milióna eur. „Všetkých nás mrzí, že zmizne z cyklistickej mapy taký dobrý tím, ale rozumieme rozhodnutiu Olega Tiňkova. Chcel by som poďakovať všetkým v tíme, špeciálne Olegovi,“ uviedol pri tohtotýždňovej rozlúčke Sagan.

Zo Sibíri k miliónom
Tiňkov bol neprehliadnuteľnou postavou cyklistického sveta nielen kvôli Saganovi, ale aj kritickými názormi na zákulisie tohto športu či neustálym vychvaľovaním svojich vlastných firiem. 48-ročný Rus je pre veľkohubé vyhlásenia a svoje bohatstvo tiež prezývaný ako Donald Trump cyklistiky. Tiňkov je synom sibírskeho baníka a vyštudoval Kalifornskú univerzitu v Berkeley. Zbohatol na reťazci ruských pivovarov a reštaurácií. Svoj rozbehnutý biznis predal belgickému koncernu inBev. Následne sa stal priekopníkom internetového bankovníctva v Rusku a jeho Tinkoff Bank je najväčšou kreditnou bankou na ruskom trhu. Pre lásku k cyklistike a podporu svojho podnikania sa stal najskôr v roku 2012 spolumajiteľom tímu Saxo-Tinkoff a o rok neskôr prevzal celú stajňu pod svoju kontrolu. Jeho ambíciou bolo vytvorenie supertímu, aj preto angažoval vtedajšiu jednotku Alberta Contadora – aby mu priniesol úspechy na najväčších pretekoch sveta. Tých sa napokon od Španiela nedočkal – viac ako Contador preslávil jeho biznis slovenský cyklista Peter Sagan. „Ja sa jedného dňa určite vrátim do cyklistiky. Bude to o dva, tri, alebo štyri roky,“ vyjadril sa pre portál idnes.cz v lete Tiňkov. Na otázku, prečo už teraz myslí na návrat, odpovedal: „Lebo chcem vyhrať žltý dres na Tour de France.“

Veští zmeny v cyklistike
Od svojho vstupu do cyklistiky bol Tiňkov najsilnejším kritikom finančných pomerov v tomto športe. Prekážal mu najmä systém odmeňovania cyklistov – väčšinu príjmov si totiž odnášajú organizátori jednotlivých podujatí a samotní športovci dostávajú len omrvinky. Napríklad, celkové príjmy Tour de France sa odhadujú na zhruba sto miliónov eur, pričom na prémie jazdcov išlo naposledy 2,3 milióna. Pred dvoma rokmi sa dokonca vyhrážal bojkotom najslávnejších pretekov, ak organizátori nepristúpia na zvýšenie odmien. „Cyklistika sa pred mojím návratom musí úplne zmeniť. Potrebuje iný finančný model,“ skonštatoval Tiňkov. Podľa neho sa v priebehu nasledujúcich dvoch rokov ocitne Medzinárodná cyklistická federácia úplne mimo hry v súvislosti s organizáciou elitných podujatí. Kontrolovať má všetko spoločnosť ASO (Amaury Sport Organization), ktorá vlastní napríklad aj Tour de France. „Len čo to začne kontrolovať, vytvorí ligu špičkových pretekov a nastane čas cyklistického kapitalizmu. Potom budem mať záujem vrátiť sa okamžite,“ hovorí mecenáš cyklistiky.

Najväčšie úspechy Tinkoffu v ére Olega Tiňkova

2012
Celkový triumf Alberta Contadora na podujatí Vuelta e Espaňa

2013
Víťazstvo Romana Kreuzigera na klasike Amstel Gold Grace
Dva etapové vavríny na Vuelte zásluhou Nicolasa Rocheho a Michaela Morkova

2014
Triumf Alberta Contadora v celkovom poradí Vuelta e Espaňa
Zisk žltých dresov na podujatiach Okolo Basikitska, Luxemburska, Poľska a Dánska

2015
Víťazstvo Petra Sagana na pretekoch Okolo Kalifornie a zelený dres na Tour de France
Zisk žltých dresov na podujatiach Okolo Nórska a Dánska

2016
Koncoročný post svetovej jednotky Petra Sagana, zelený dres z Tour de France
Víťazstvo Alberta Contadora na pretekoch Okolo Baskitska

01 - Modified: 2024-05-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Od tých jednoduchých trás aj pre začiatočníkov, až po náročnejšie stúpania. Toto sú najkrajšie cyklotrasy na Slovensku 02 - Modified: 2024-05-11 12:23:16 - Feat.: - Title: Karate: Slovenská reprezentantka Bakoš Suchánková získala na ME zlato v kumite do 61 kg 03 - Modified: 2024-05-12 12:16:21 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Rastislav Magna o 3D analýze chodidla a prečo funkčnosť tenisiek nepodceňovať 04 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 05 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 19:13