Reuters
StoryEditor

Pápež vyzval športových funkcionárov, aby obmedzili korupciu

06.10.2016, 08:21
Autor:
TASRTASR
Hlave katolíckej cirkvi sa nepáči smer, akým sa uberá svetový šport.

Pápež František sa v stredu obrátil na športových funkcionárov s naliehavou žiadosťou, aby účinnejšie bojovali proti korupcii. Na prvej globálnej konferencii o viere a športe povedal, že šport treba chrániť pred manipuláciami a komerčným zneužívaním.

"Bolo by smutné pre šport i pre ľudstvo, ak by ľudia nemohli dôverovať športovým výsledkom, alebo ak by cynizmus a rozčarovanie prehlušili zanietenie či radostnú a nezištnú účasť," citovala pápeža agentúra AP.

Obdobie korupcie

Pápež sa takto vyjadril v období, keď športom otriasa rozsiahla korupcia v podobe škandálov v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) či ovplyvňovania výsledkov rôznych líg a zápasov.

Na trojdňovú konferenciu vo Vatikáne pricestovali členovia Medzinárodného olympijského výboru (MOV), futbaloví funkcionári i športovci.

Hostil šéfa MOV

"V športe, rovnako ako v živote, je súťaž o výsledok dôležitá, ale ešte dôležitejšie je hrať dobre a čestne," zdôraznil pápež. Vyjadril nádej, že stretnutie vo Vatikáne upozorní na dobro, ktoré šport a viera prinášajú spoločnosti.

František odsúdil doping v športe, výsledky dosiahnuté pomocou dopingu označil za "sterilné" a vyzval športovcov, aby šport využívali na osobný rozvoj a súdržnosť. Osobitnými hosťami na slávnostnom otvorení konferencie nazvanej Šport v službách ľudstva boli generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a predseda MOV Thomas Bach.

"Jednou z mnohých hodnôt, ktoré majú spoločné šport a viera, je rešpektovanie dôstojnosti a rovnosti všetkých ľudí. V športe, rovnako ako vo viere, sme si všetci rovní," povedal Bach. "Princípy rovnosti a nediskriminácie umožňujú športu i viere propagovať naše zdieľané hodnoty solidarity a mieru."

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 04 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 05 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 17:00