InfografikaHN
StoryEditor

Na tráve vládne Žilina. Biznisu Kmotríkov klub

26.10.2016, 00:00
Klub podnikateľa Ivana Kmotríka je u nás šiestykrát najlepšie zarábajúcim tímom. Jeho príjem bol vlani 8,48 milióna eur.

Dosiahol najväčší počet víťazstiev v tejto sezóne – jedenásť. Strelil najviac gólov – 33 – a dnes predvádza najlepší futbal na Slovensku. Mužstvo zo Žiliny je suverénnym lídrom najvyššej súťaže. No pri pohľade na ekonomické čísla zaostáva tím spod Dubňa, ako aj ostatní účastníci Fortuna ligy za naším najslávnejším klubom. Slovan Bratislava sa šiestykrát za sebou stal najlepšie zarábajúcim tímom. Za účtovné obdobie od januára do decembra 2015 dosiahol klub podnikateľa Ivana Kmotríka podľa agentúry Bisnode tržby 8,48 milióna eur. Na porovnanie, je to dvojnásobne vyššia suma, než vykázal AS Trenčín, druhý tím v rebríčku HN najlepšie zarábajúcich klubov. „Najvyšší podiel na našich príjmoch majú dlhodobo reklamné partnerstvá. Tie tvoria zhruba 60 percent,“ povedal pre HN viceprezident Slovana Petr Kašpar.

Úspešný aj bez divákov
Paradoxné je, že „belasým“ sa na slovenské pomery darí výnimočné predávať futbal napriek tomu, že návštevnosť domácich ligových duelov patrí k najnižším v súťaži. Súboje vlaňajšieho ročníka videlo v priemere iba 1 432 ľudí – menej chodilo iba do Podbrezovej, Skalice a do Zlatých Moraviec. „Vstupné patrí medzi najnižšie príjmové položky. Okrem reklamných príjmov sme zarobili aj na účasti v Európskej lige či na výhodnom predaji niekoľkých hráčov,“ konštatuje Kašpar. Výšku prestupových súm u predaných hráčov, ako boli Branislav Niňaj, Karol Mészároš, Dávid Hudák či Samuel Štefánik, nechcel špecifikovať. „No v európskom pohári sme odohrali tri predkolá a s predajom televíznych práv a odmenou od UEFA nám to mohlo priniesť približne milión eur,“ hovorí viceprezident Slovana. V budúcoročnom rebríčku však príjmy Slovana z Európy určite klesnú, keďže mužstvo zahanbujúco skončilo už v 2. predkole proti priemernému lotyšskému tímu FK Jelgava. Navyše ho môže z trónu najlepšie zarábajúceho klubu na Slovensku zosadiť majstrovský Trenčín, prípadne Žilina, ktoré v tomto roku realizovali niekoľko miliónových prestupov svojich futbalistov do zahraničia.

Zárobky klubov rastú
Pri pohľade na súčet všetkých dvanástich príjmov našej najvyššej súťaže dochádza k zaujímavému rastúcemu trendu. Pred šiestimi rokmi dosiahli 17,42 milióna eur, pred tromi už 25,99 a vlani rekordných 27,41 milióna eur. „Faktorov tohto rastu je viac: od zvýšených príjmov za prestupy hráčov cez priaznivý vývoj ekonomiky v krajine. Svoju úlohu zohráva aj skutočnosť, že ligový futbal je pravidelne na televíznych obrazovkách,“ hovorí pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Podľa neho je dnes v slovenskom futbale súhrn viacerých pozitívnych trendov a je vysoká pravdepodobnosť, že tržby klubov budú rásť aj v nasledujúcich rokoch. „Dôležitým faktorom sú aj úspechy mládežníckych reprezentácii, či už národného tímu do 21 rokov, sedemnástok aj devätnástok,“ dodal Tokoš.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:40