StoryEditor

Päť dôvodov, prečo Cibulková prežila najlepší rok svojej kariéry

30.10.2016, 18:07
Dominika Cibulková sa s touto sezónou rozlúčila ziskom titulu na turnaji majsteriek v Singapure.

V roku 2016 si vybojovala tri turnajové tituly, odohrala najviac zápasov v jednej sezóne s najvyšším počtom víťazstiev.

A aj vďaka úspechu na Turnaji majsteriek zarobila Dominika Cibulková suverénne najvyššiu sumu počas 11-ročnej kariéry medzi profesionálkami.

Prečítajte si kľúčové dôvody, prečo sa 27-ročná Slovenka dokázala v tejto sezóne etablovať v najužšej tenisovej špičke a čo ju priviedlo k výnimočným úspechom.

1. Bez zdravotných problémov
Začiatky tohto výnimočného roka siahajú ešte do februára toho vlaňajšieho. Cibulková podstúpila operáciu achilovky a v druhej polovici 2015 sa postupne vracala do veľkého tenisu. Túto sezónu absolvovala bez väčších zdravotných problémov. Potvrdzuje to aj rekordný počet stretnutí, ktoré Cibulková odohrala. Nastúpila celkovo na 73 zápasov, čo je o osem viac, ako bolo jej doterajšie maximum z roku 2008.

2. Mentálna odolnosť
Odborníci aj tréneri sa zhodli, že najväčšou zmenou na Cibulkovej hre od návratu po zranení je mentálna odolnosť a psychická sila. Tú dokázala v tomto roku v rekordnom počte zápasov, v ktorých zvrátila nepriaznivý stav. Dokázala otočiť až trinásť zápasov, v ktorých prehrala prvý set. Samotná Cibulková vyzdvihla aj prácu jej mentálneho kouča Radka Šefčíka, s ktorým bola v pravidelnom kontakte.

3. Realizačný tím
K stabilizácii výkonov, pochopiteľne, výrazne prispel aj tréner Matej Litpák, ktorý viedol Cibulkovú už štvrtú sezónu za sebou. Okrem neho pribudol v máji do najužšieho tímu Slovenky aj 45-ročný kondičný tréner Jozef Ivanko. Ten pripravoval aj Češku Kvitovú v čase, keď vyhrala Turnaj majsteriek 2011. A práve október ukázal, že Cibulková je na tom kondične tak ako nikdy predtým vo svojej kariére.

4. Sebavedomie a bojovnosť
„Nechcem byť v Singapure iba do počtu, ale uhrať čo najlepší výsledok.“ Takto sa lúčila Cibulková so Slovenskom pred odchodom na Turnaj majsteriek. Po vydarených turnajoch vo Wu-chane a v Linzi jej narástlo sebavedomie a s tým ruka v ruka išla aj jej bojovnosť. Žiadna loptička, gem, set či zápas pre ňu neboli stratené. Vypäté semifinále s Kuznecovovou zvládla po tom, čo prehrala 1:6 prvý set.

5. „Čarovná“ čelenka
Do septembra mala Cibulková za sebou slušný tenisový rok, no až október z neho urobil výnimočný a rekordný. A práve koncom deviateho mesiaca prišlo u Slovenky k radikálnej zmene imidžu. Fanúšikov prekvapila, keď na turnaji vo Wu-chane nastúpila s bielou čelenkou na hlave. Odvtedy zaznamenala Cibulková zo štrnástich duelov len dve prehry a v predstihu sa kvalifikovala na prestížny Turnaj majsteriek.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-21 08:40:01 - Feat.: - Title: Cibulková vystrojila ďalšiu okázalú párty. Stoly plné kalórií a tortu, akú ste zrejme ešte nevideli 04 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 05 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Koniec singapurského sna. Tamojšie úrady riešia obrovskú kauzu prania špinavých peňazí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 04:45