K víťazstvu na podujatí včera Slovákov naštartoval Lukáš Cingel (na snímke vpravo s Tomášom Hrnkom), ktorý strelil úvodný gól proti Švajčiarsku.TASR
StoryEditor

Slováci získali Nemecký pohár po piatich rokoch

06.11.2016, 23:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Národný tím vyhral štvrtýkrát v histórii úvodné podujatie sezóny.

Pred rokom trpel slovenský hokej bojkotom, dnes sa teší z prvého úspechu v sezóne. Reprezentácia pod vedením Zdena Cígera sa po piatich rokoch stala celkovým víťazom Nemeckého pohára – cenný triumf si vybojovala štvrtýkrát v histórii. Po víťazstvách nad Nemeckom a Kanadou zvládli Slováci aj včerajší duel a nad Švajčiarskom vyhrali 4:1. HN sa pozreli na pozitíva aj negatíva výkonov národného tímu, ktoré ich nakoniec doviedli až k nečakane jasnému triumfu na Nemeckom pohári.

POZITÍVA

Ide to aj bez hráčov KHL
Reprezentačný tím zložený zo 14 hokejistov českej extraligy a siedmich zo slovenskej najvyššej súťaže potvrdil, že dokáže byť úspešný aj bez hráčov z najkvalitnejšej Kontinentálnej hokejovej ligy. Respektíve bez posíl zo Slovana Bratislava. V porovnaní s minulými ročníkmi Nemeckého pohára bolo vidieť na celom mužstve viac chcenia a túžby pobiť sa na ľade o úspešný výsledok.

Výkony brankárov
Po ochorení našej jednotky Júliusa Hudáčka sa šance naplno chytil brankár Jaroslav Janus. Pri víťazstve s Nemeckom bol vyhlásený za najlepšieho hráča Slovenska, o deň neskôr vychytal Kanaďanov v samostatných nájazdoch. Napriek výborným výkonom dostal včera proti Švajčiarsku šancu v bráne aj Ján Laco. Ani ten za Janusom nezaostal a jeho zákroky a pokoj doviedli tím k triumfu nad Švajčiarskom.

Strelecká efektivita
Jedným z kľúčových dôvodov slovenského triumfu bola strelecká efektivita. V nej boli naši suverénne najlepší na turnaji. Zo 74 streleckých pokusov dokázali dať až jedenásť gólov, čo predstavovalo takmer 15-percentnú úspešnosť. Na porovnanie, druhá v tomto ukazovateli, Kanada, mala o tri percentá menej.

Partia a súdržnosť
Hráči sa dali dokopy ako partia, navzájom sa povzbudzovali. To sú slová trénera Zdena Cígera, ktorému sa podarilo dať dokopy až nečakane úspešný výber. Mužstvo bez veľkých mien predvádzalo hokej, aký sme od národného tímu na tomto turnaji nevideli už niekoľko rokov. Viacero hráčov ako Janus, Dravecký, Hrnka, Kudrna, Gernát či Čajkovský si už teraz vypýtali miesto na MS.

NEGATÍVA

Využívanie presiloviek
Jedným z mála negatív na výkonoch Slovenska na Nemeckom pohári bolo nevyužívanie presilových hier. Naši hokejisti hrali počas troch zápasov v početnej výhode hneď dvanásťkrát, no nevyužili ani jednu. Na druhej strane, dvakrát sa presadili pri hre v oslabení. So štyrmi hráčmi na ľade sa proti Kanade strelecky presadil Andrej Kudrna, proti Švajčiarom takto uspel Lukáš Cingel.

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 19:02