LeBron James, Hillary ClintonReuters
StoryEditor

Športovci prehrali. Verili Clintonovej

09.11.2016, 23:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Podľa ankety stanice ESPN si víťazstvo Donalda Trumpa želalo „iba“ 28 percent opýtaných amerických športovcov.

V azda najsledovanejších prezidentských voľbách v americkej histórii sa okrem straníckej, mediálnej či podpory menšín spoliehali neúspešná kandidátka Hillary Clintonová a v poradí 45. prezident USA Donald Trump aj na ľudí zo športového biznisu a samotných športovcov. A kým Trump mal podľa finančných príspevkov na kampaň priaznivcov najmä v radoch majiteľov športových klubov, Clintonovej pomohli aj legendy ako Magic Johnson, ešte pred júnovou smrťou boxer Muhammad Ali či bejzbalista Alex Rodriguez. Aj podľa najväčšej zámorskej stanice ESPN mala Clintonová u športovcov navrch. V anonymnom prieskume medzi stovkou hráčov z hokejovej NHL, basketbalovej NBA a WNBA, bejzbalu aj amerického futbalu ju za prezidentku chcelo 52 percent opýtaných, Trumpa „iba“ 28 percent.

Historické prekvapenie
Podľa stávkovej kancelárie Landbrokers je triumf Donalda Trumpa najväčším prekvapením v histórii politického tipovania. V lete 2015, keď oznámil svoje plány zabojovať o Biely dom, bol na jeho víťazstvo vypísaný kurz až 150 ku 1. To znamená, že za stavených sto eur by ste vyhrali 15-tisíc. „Stávkovanie na politické výsledky sa naďalej drží na vlne plnej prekvapení. Po hlasovaní o brexite sme svedkami ďalšieho výsledku, ktorý nemá v histórii tipovania na nešportové podujatie obdoby,“ uviedla pre portál landbrokers.com hovorkyňa spoločnosti Jessica Bridge. Po volebnom úspechu sa z noci do rána stal z Trumpa podľa kurzu najvážnejší kandidát na víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2020 – Landbrokers na neho vypísal kurz 1,6 ku 1. Nečakaný výsledok amerických volieb je tak ďalším prekvapením roku 2016. So zaujímavou teóriou pri stávkovaní a senzáciách v tomto roku prišiel britský denník Mirror. Ak by ste v januári na jeden tiket skombinovali tipy na odchod Veľkej Británie z Európskej únie, zisk futbalového titulu outsidera anglickej Premier League z Leicesteru a prezidentský triumf Trumpa, vyhrali by ste za 5 stavených libier 15 miliónov. Podľa informácií z viacerých stávkových spoločností sa takýto šialený tiket neodvážil podať žiaden tipujúci.

Olympiáda v ohrození
Ale späť k Trumpovi a jeho skúsenostiam zo športu. Na strednej škole bol členom bejzbalového, futbalového tímu aj družstva amerického futbalu. Neskôr sa stal vášnivým golfistom a dnes je majiteľom 17 golfových rezortov po celom svete. No ako prezident USA fungovanie športových aktivít v krajine príliš neovplyvní. Jeho víťazstvo vo voľbách však môže ublížiť kandidatúre Los Angeles na usporiadanie letných olympijských hier v roku 2024. Konštatuje to americký denník USA Today s tým, že jeho neortodoxný slovník používaný v kampani na vyznávačov islamského náboženstva, latinské obyvateľstvo či ženy môže zavážiť u členov Medzinárodného olympijského výboru. Tí budú o ďalšom dejisku letnej olympiády rozhodovať 13. septembra budúceho roka v peruánskej Lime. Okrem Los Angeles sa o hlasy budú uchádzať aj Paríž a Budapešť. Starosta Los Angeles sa v lete vyjadril, čo by triumf Trumpa znamenal pre USA. „Amerika, ktorá sa pozerá len sama na seba a otáča sa smerom dovnútra, nie je dobrá pre svetový mier, pre pokrok a pre nikoho z nás,“ uviedol Eric Garcetti.


Ľudia zo športu, ktorí finančne podporili kampaň Trumpa (v USD)

Bob McNair, majiteľ klubu NFL Houston Texans
254 600

Woody Johnson, bývalý majiteľ tímu NFL New York Jets
100 000

Edward Glazer, spolumajiteľ klubu NFL Tampa Bay Buccaneers
55 400

Red McCombs, bývalý majiteľ tímu NFL Minnesota Vikings
5 400

Gene Michael, bývalý generálny manažér bejzbalistov New York Yankees
800

Richie Incognito, bývalý hráč Buffalo Bills v NFL
500

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 11:05