Paris St. GermainReuters
StoryEditor

Futbal za tisícky eur. Najdrahší hrajú v Paríži

21.11.2016, 23:00
Permanentky na zápasy Paris St. Germain stoja až 3-tisíc eur. „Ťažia z toho, že sú jediným klubom vo veľkomeste,“ tvrdí športový analytik Jozef Tokoš.

Ani slávna FC Barcelona s hviezdnym Lionelom Messim, Manchester United či Real Madrid. Najdrahšie vstupenky na zápasy má klub, ktorý dokonca nepôsobí ani v jednej zo štyroch najkvalitnejších súťaží v Európe. Je ním francúzsky Paris St. Germain, ktorého ceny permanentiek sa vyšplhali na 3-tisíc eur a najlukratívnejšie lístky na jeden duel stoja 270 eur. Vyplýva to zo štúdie britskej BBC, ktorá zhromaždila údaje z vyše dvoch stoviek britských a európskych futbalových tímov. Čím to je, že pre fanúšikov sa najdrahší futbal nehrá v Anglicku, Španielsku či Nemecku, ale práve vo francúzskej metropole? „Ide o trhové pravidlá ponuky a dopytu. Paríž je unikátny v tom, že má ako veľkomesto jediný špičkový futbalový klub,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Šejk, hviezdy a fanúšik
Pred pár rokmi pritom patril Paris St. Germain medzi priemerný a nie príliš zaujímavý francúzsky klub. Všetko zmenil v roku 2011 príchod nového majiteľa – spoločnosti Qatar Sports Investments, za ktorou stojí šejk Saud bin Mohammed Al-Tháni. S jeho petrodolármi prišli hviezdy ako David Beckham či Zlatan Ibrahimovič a z neatraktívneho tímu sa z roka na rok stalo jedno z najvyhľadávanejších mužstiev Európy. Za všetko hovoria čísla priemernej návštevnosti. Kým v sezóne 2010/2011 chodilo na zápasy 29-tisíc ľudí, o rok neskôr už 46-tisíc. „Záujem ľudí vysoko prevyšuje ponúkané lístky. Paríž je počtom obyvateľov porovnateľný s Londýnom. No tam máte hneď štyri špičkové tímy Chelsea, Arsenal, Tottenham a West Ham,“ konštatuje Tokoš. A napriek najvyšším cenám v Európe sa vedeniu klubu darí držať vyše 95-percentnú naplnenosť kapacity štadióna. Napriek tomu, že s kapacitou 48-tisíc miest patrí medzi najmenšie v porovnaní s veľkoklubmi, v rebríčku ročných príjmov zo vstupného sa radí do elitnej desiatky. Podľa audítorskej spoločnosti Deloitte dosiahli tržby z lístkov v predchádzajúcej sezóne 78 miliónov eur. „Balans medzi ponukou a dopytom je v Paríži na inej úrovni ako v Madride či Londýne“ hovorí Tokoš.

V Anglicku zmrazili ceny
Zaujímavosťou je, že v najbohatšej futbalovej súťaži sveta – anglickej Premier League ceny vstupeniek stagnujú, respektíve v niektorých prípadoch išli dole. „Prispeli k tomu aj vlaňajšie protesty proti plánovanému zdražovaniu. No treba povedať, že si to kluby v Anglicku môžu dovoliť vďaka rekordným príjmom z televíznych práv,“ uviedol športový analytik. Jednoducho povedané, mužstvá sa pre pokoj medzi priaznivcami nerozhodli zvyšovať tržby priamo z ich peňaženiek. Aj tieto relatívne prijateľné ceny mohli prispieť k zvýšenej atraktivite súbojov Premier League medzi slovenskými fanúšikmi. „Záujem je v porovnaní s minulou sezónou evidentne vyšší. Prispel k tomu fakt, že v hre o titul je opäť klasická veľká štvorka – Liverpool, Manchester United, Chelsea a Arsenal,“ povedal pre HN Marek Vlha zo spoločnosti FutbalTour, ktorá organizuje zájazdy a predáva lístky na športové podujatia po celej Európe. Podľa neho je každoročne najväčší záujem o najslávnejšie anglické derby medzi Manchestrom United a Liverpoolom. „Obľúbené sú aj zájazdy v Londýne, keď stíhate navštíviť dva až tri zápasy. Môže ísť aj o duely druhej ligy v kombinácii s Premier League,“ hovorí Vlha.

U nás je lídrom Trnava
Pri pohľade na slovenskú futbalovú ligu sa najdrahší futbal u nás hráva v Trnave. Vstupenky na domáce zápasy Spartaka v novej CityArene sa predávajú za sedem a deväť eur. Konkurovať v cene im čiastočne začína DAC Dunajská Streda. Tím z južného Slovenska práve tento víkend otvoril brány nového štadióna po prvej fáze výstavby a vstupenky predával za šesť a osem eur. „U nás sú nastavované ceny logicky tak, aby si ľudia našli cestu na štadión. Nemá to žiadny výrazný vplyv na celoročné tržby slovenských klubov,“ vysvetľuje Tokoš. Mnohokrát sú kluby rady len za to, keď im príjem zo vstupného pokryje náklady na samotnú organizáciu futbalového zápasu.

Kluby s najdrahším vstupným v Európe (v EUR)

1. Paris St. Germain 3 000 270
2. Arsenal FC 2 333 112
3. Tottenham Hotspur 2 196 94
4. Inter Milan 2 102 280
AC Milan 2 102 250
6. Real Madrid 1 841 140
7. CF Valencia 1 471 150
8. FC Chelsea 1 449 101
9. Juventus Turin 1402 150
10. West Ham United 1 276 93
BBC

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 03:16