Anton SiekelPeter Mayer
StoryEditor

Nie som Harry Potter, peniaze nevyčarujem

27.11.2016, 23:00
Slovenský olympijský výbor má po 17 rokoch nového šéfa. Františka Chmelára na poste prezidenta SOV nahradil finančník Anton Siekel.

Po Jánovi Kováčikovi vo futbale a Martinovi Kohútovi v hokeji sa do čela dôležitej športovej organizácie postaví človek z podnikateľského prostredia. Nový prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel poskytol HN exkluzívny rozhovor.

Vo voľbách ste dostali až 88 zo 107 hlasov. Čakali ste, že zvíťazíte takto suverénne a dostanete vyše osemdesiatpercentnú podporu?
Bol som presvedčený po tých týždňoch a mesiacoch trvajúcich diskusií so zástupcami zväzov a delegátov, že bude platiť to o čom sme sa rozprávali. Výsledok tak musel byť zhruba taký, aký po sobotnom valnom zhromaždení
bol.

Dnes ráno idete prvýkrát do novej práce na Slovenskom olympijskom výbore. Čo urobíte ako prvé?
To, čo by mal urobiť každý, kto prichádza do nového prostredia, ale potrebuje sa čo najskôr zorientovať. Chcem sa s každým stretnúť, porozprávať, zistiť ich očakávania, kde ľudia vidia rezervy vo svojej práci. Už zajtra máme prvý výkonný výbor a budeme na ňom riešiť prvé poznatky.

Počas volieb ste spomínali, že výbor chcete viesť ako firmu. Je teda vaším cieľom, aby SOV vykazoval čo najlepšie hospodárske výsledky?
Prirovnanie k firme bolo v tom zmysle, aby sa SOV správal štandardne a transparentne tak, ako to poznám z biznisu. Nie aby produkoval zisk vo finančnom vyjadrení, ale v inej forme. Že bude olympijský výbor viac vidieť, postupne sa stane rešpektovanejším partnerom a efektívne obháji záujmy športovcov a svojich členov.

Suverénna volebná podpora mohla prameniť z toho, že malé, najmä malé zväzy, veria, že váš príchod im zabezpečí viac peňazí. Bude to tak?
Nie je to v tejto rovine. Aj v tých diskusiách sme určili, čo je možnosťou SOV vo vzťahu ku každému – nielen menším zväzom. Nemám čarovný prútik ako Harry Potter a peniaze nezačnú oddnes tiecť do slovenského športu prúdom. Závisí to od práce, ktorá sa musí odrobiť. V prvom rade treba vybudovať dôveru a presvedčiť, že produkt, ktorý čoskoro predstavíme, má zmysel.

Ale pred voľbami ste predsa hovorili, že prinesiete viac peňazí do športu.
Takto. Ja som si vždy dával pozor, aby som sľuboval len to, čo som mal v rukách. Čo môžem potvrdiť, viedol som dialóg s veľmi slovenskými aj zahraničnými firmami pôsobiacimi na Slovensku o ich podpore. Počet spoločnosti by som nerád konkretizoval, stále sa to vyvíja. Dôležité je, že chcú v blízkej budúcnosti spojiť svoju značku s SOV.

Dá sa vyčísliť, aké príjmy má vaše pôsobenie a kontakty v biznise Slovenskému olympijskému výboru priniesť?
ťažko teraz vysloviť číslo. Prvýkrát teraz prezradím, že mojím cieľom je dostať pomer dotácie od ministerstva školstva a marketingových príjmov na úroveň jednej tretinu ku dvom tretinám. Doteraz to bolo zhruba na polovicu.

Dokedy chcete ten zlepšený pomer dosiahnuť?
To nie je iba o mojej snahe. Chcem spolupracovať a plánovať so všetkými zväzmi, nielen s deviatimi členmi výkonného výboru. Zriadime pracovné skupiny pre každú oblasť. Nemôžem prijať konkrétny záväzok, ktorý úplne nedokážem ovplyvniť.

Povedzme, že sa vám podarí do pokladnice SOV zvýšiť príjmy na tri milióny eur. Na čo ich použijete?
Rozdelenie príjmov bude fungovať na základe jasne deklarovaného kľúča. Budem rád, ak v súčinnosti s členmi SOV a výkonného výboru stanovíme taký vzorec a kľúč, aby sa čo najviac priblížil k spravodlivému rozdeleniu. Najbližšie sú pre nás kľúčové zimného olympijské hry 2018, po nich budeme klásť dôraz na prípravu športovcov pre letnú olympiádu.

Ako vaše najbližšie okolia reagovalo na fakt, že ste vymenili podnikateľské prostredie za významnú verejnú funkciu?
Ani sme to neriešili. Ale budem sa snažiť, aby ten hlavný príbeh nebol o prezidentovi SOV, ale o športovcoch, tréneroch a práci, ktorú vykonávajú. Rozhodne nebudem vyhľadávať žiaru reflektorov. Viac sa budem sústrediť na obsah, a nie formu, akou bude prezentovaný.

Kto je Anton Siekel
Je rodákom z Bratislavy a podnikať začal v 90. rokoch, keď spolu s Mariom Hoffmannom a Braňom Prieložným založili finančnú skupinu Istrokapitál. Tá sa zaoberala obchodom s akciami z kupónovej privatizácie. Cez niekoľko firiem pôsobí v hotelovom, developerskom aj športovom biznise v Ázii, Kanade a Česku. Na Slovensku sú jeho aktivity sústredené cez akciovku FPD Corporation. Je predsedom Dozornej rady Kúpeľov Dudince či akcionárom kanadskej spoločnosti The Sports Corporation, ktorá zastupuje desiatky hviezd hokejovej NHL. Pôsobí tiež ako čestný prezident Slovenského zväzu Judo a je honorárnym konzulom Kolumbie. Od júna 2014 bol predsedom Nadácie Slovenského olympijského výboru.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 04:42