nico rosbergReuters
StoryEditor

Odchádzajúci šampión Rosberg: Prečo som povedal Formule 1 zbohom

03.12.2016, 13:22

Bol majstrom sveta necelý deň. Stále mu prichádzali nové a nové gratulácie. Svoju tvár videl všemožne na internete aj v novinách v hotelovej reštaurácii. Nico Rosberg bol vo zvláštnom stave eufórie. Z triumfu. Aj z alkoholu. A jemu sa do hlavy znova vrátila tá silná myšlienka. "Máš na to vôbec gule?" Pýtal sa sám seba.

Bol zmätený, neistý. Ale potom si predsa len Nico Rosberg sadol oproti svojej manželke Vivian, pozrel jej do očí a povedal: "Končím. Už ďalej nechcem pretekať." Nezaskočilo ju to. Všeličo tušila.

Potom Rosberg zavolal svojmu manažérovi Georgovi Noeltemu, o deň neskôr tímovému šéfovi Mercedesu Toto Wolffovi. "Hneď, ako mi to povedal, mi bolo jasné, že o svojom rozhodnutí vôbec nepochybuje. Že ho neprehovoríme, pretože veľmi dobre vie, čo robí. Má svoje uvažovanie pod kontrolou," rozprával Wolff.

V piatok sedel po boku Rosberga vo Viedni, kde čerstvý majster sveta i verejnosti oznámil: "Vyliezol som na horu, som na jej vrchole a definitívne končím v F1. Do tých 25 rokov, čo pretekáte, som dal všetko. A teraz je načase ísť."

V sále to zahučalo. Len pár hodín predtým, než si mal Rosberg na slávnostnom večere Medzinárodnej automobilovej federácie FIA ​​prevziať trofej pre kráľa F1, šokoval. Bola to nečakaná správa, zvlášť keď má Nemcec iba 31 rokov a jazdí za tím, ktorý ešte pár rokov môže formule dominovať. A on mohol ďalej vyhrávať.

Lenže jeho svet F1 už skôr zožieral. Keď tento rok v októbri bolo po jeho víťazstve v Japonsku jasné, že zisk titulu má len vo svojich rukách, prvýkrát zapochyboval. "Zrazu prišiel obrovský tlak a ja som začal myslieť na to, že keď sa stanem šampiónom, skončím," rozpráva Rosberg.

Minulú nedeľu, keď kráčal v Abú Zabí na štart kľúčového závodu, už tušil, že toto bude jeho posledná Veľká cena v F1. A zrazu cítil úľavu. "Prečistilo mi to hlavu. Chcel som si užiť niečo, čo možno robím naposledy. Keď zhasli svetlá, zažil som 55 najintenzívnejších, najšialenejších aj najťažších kôl svojho života."

Po nich sa stal majstrom sveta. Oddal sa oslavám, ktoré však často "narušili" myšlienky: "Mám naozaj skončiť?" V pondelok večer už mal Rosberg jasno. "Posledné mesiace som išiel na absolútne maximum a pochopiteľne to malo vplyv na mojich najbližších. Celá rodina sa obetovala, aby som si splnil sen. Manželka bola neskutočná. Pochopila, že je to pre mňa veľký rok. Vytvorila mi priestor, aby som sa medzi závody zregeneroval, a každú noc dohliadala na našu dcéru," vyhlásil.

Teraz je načase to vrátiť. Prestať byť pretekárom a začať byť otcom a manželom. Aj preto, keď poslal správu Lewisovi Hamiltonovi, svojmu tímovému kolegovi a predovšetkým rivalovi v boji otitul, že končí, neprekvapil ho. "Viem, ako Nico lipne na rodine, ako sa jej chce venovať. A F1 vám zožerie strašne veľa času," povedal Hamilton.

Ich rivalita a hašterenie tak končia o niečo skôr, než sa čakalo. Lenže možno príde iné. Mercedes musí okamžite nájsť náhradu a vraj už od pondelka sa s hľadaním začne. Ale po kom siahnuť, keď sú zmluvy F1 už pár týždňov aj mesiacov uzatvorené? Ponúka sa Pascal Wehrlein, 22-ročný testovací pilot, ktorého tento rok poslal Mercedes na zaučenie do slabého Manoru. A on tu získal jeden bod.

Avšak nie je to pre tím, ktorý sa znovu bude biť o titul, málo? Najskôr áno. Aj preto Gerhard Berger, bývalý pilot, radí: "Ja by som zavolal Alonsovi alebo Vettelovi." To dáva logiku - Alonso, mnohokrát považovaný za najlepšieho pilota v súčasnej F1, je frustrovaný v McLarene, ktorý sa výkonnostne trápi. Aj Vettel zrejme od angažmán vo Ferrari čakal viac.

Alonsa by v Mercedese rád videl aj Bernie Ecclestone, boss šampionátu. Lenže Niki Lauda, ​​jeden zo šéfov stajne Mercedes, namieta: "Bojím sa, že zmluvy všetkých pilotov sú nepriestrelné. Nájsť náhradu za Rosberga bude naozajstný problém." Berger však kontruje: "Vážne? Nejaká výstupná klauzula u niekoho musí existovať." Nájde sa?

01 - Modified: 2024-02-03 19:08:50 - Feat.: - Title: Splnil som si detský sen, povedal Hamilton po prestupe do Ferrari 02 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona 03 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert 04 - Modified: 2023-10-22 21:15:45 - Feat.: - Title: Verstappen vyhral Veľkú cenu USA s jubilejným 50. triumfom v kariére 05 - Modified: 2023-10-12 10:43:21 - Feat.: - Title: Bernie Ecclestone otočil. Bývalý šéf F1 sa priznal k daňovým podvodom, mal zatajiť majetok za 650 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 22:35