StoryEditor

Djokovič sa oddal guruovi. Musíme nadviazať spojenie s božským svetlom, povedal slávny tenista

08.12.2016, 18:35

Na pódiu sedí opálený muž odetý celý v bielom a cez mikrofón sa prihovára k ľuďom, publikum mlčky prihliada. Tenista Novak Djokovič s bratom Markom a Slovenkou Danielou Hantuchovou majú zatvorené oči, tiež meditujú.

Vtom vtedajšia mužská svetová jednotka povie: "Musíme byť schopní pozrieť sa dovnútra seba a nadviazať spojenie s božským svetlom."

Video z tohtoročného augusta, ktoré zachytáva seminár španielskeho mentálneho kouča Josého "Pepeho" Imaza a športová hviezda na ňom hovorí o hľadaní vnútorného šťastia, lásky a harmónie, môže niekomu pripadať nenormálne. Vyzerá skoro až sektársky.

Pozrite si video zo semináru Imaza

Je ale dôkazom, ako spirituálne učenie Djokoviča ovplyvňuje. Podľa mediálnych špekulácií práve kvôli Imazovi ukončil trojročnú spoluprácu (obsahujúcu šesť grandslamových titulov vrátane vytúženého z Roland Garros) s legendárnym Borisom Beckerom. Nemecký tréner vraj vyhlásil: "Buď ja, alebo on!"

Faktom je, že Djokovič od triumfu v Paríži na kurte na svoje pomery trpel. Už pre neho toľko neznamená zbieranie trofejí, už nepočíta body do rebríčka.

Heslá propagoval aj po zápasoch
Imaz, ktorý to dotiahol v kariére najvyššie na 167. miesto, ponúka 29-ročnému Srbovi iné myslenie. Na webe Španielovej tenisovej akadémie visí jednoduchý návod: "Kto miluje, je šťastný a len šťastný človek dosiahne úspech." Heslo "Amor Y Paz", teda láska a mier, propagoval Djokovič aj po niektorých zápasoch.

Djokovič verí Imazovi aj preto, že dostal jeho brata Marka pred niekoľkými rokmi z depresie.

Srb sa na novinárov hneval, keď Imaza označovali výrazom guru, na jeseň sa však španielsky "šaman" stále častejšie objavoval v Djokovičovej hráčskej lóži.

Imaz popisoval, ako videl svojho žiaka po prehratom finále Turnaja majstrov, kedy Djokovič zároveň definitívne prenechal tenisový trón Andymu Murraymu. "Prišiel za svojou ženou, hral sa so synom, bola z neho cítiť prirodzenosť, šťastie. Musíme si uvedomiť, že sme všetci ľudské bytosti. Slovo neporaziteľný je chyba. Všetci máme nedostatky, môžeme rásť."

Hlavné slovo má zase Vajda
Becker ako superkouč skončil. "Bol som vo svojom živle a budem naďalej vo svojom živle," vyjadril sa ryšavý Nemec, čo sa dá vyložiť aj tak, že by mohol pokračovať s iným tenistom. 

V realizačnom tímu svetovej dvojky by hlavné slovo mal mať opäť Slovák Marián Vajda. S Djokovičom je od roku 2006, stále sa staral o tenisovú prípravu hlavne on, len trochu obmedzil cestovanie po turnajoch.

Lenže podľa bulvárneho Bildu aj Vajdovi prekáža Imazov vplyv. V novembrovom rozhovore pre Le Parisien však slovenský kouč nič také netvrdil. "Imaz je v zázemí kvôli zredukovaniu stresu. Novak to potreboval, pretože to napätie okolo neho bolo veľmi veľké," narážal Vajda zrejme na osobné problémy svojho zverenca.

"Meditačné cvičenia mu prospeli a nie je dôvod hovoriť o manipulácii. Novak sa má dobre. Bolo to prezentované prehnane, s Imazom spolupracovali už v minulosti."

Alebo bude Djokovič po kurtoch ďalej šíriť lásku a mier len s guru Pepom?

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 03:09