Vladimir Putin
StoryEditor

Zdrvujúca správa o ruskom štátnom dopingu: medzi tisíckou hriešnikov sú aj olympijskí víťazi

09.12.2016, 11:52
Nový správa o ruskom štátom organizovanom dopingu hovorí nové detaily o tom, ako celá kauza prebiehala.

Kto ešte pochyboval, dostal dôkaz. Richard McLaren v Londýne v piatok na mimoriadnej tlačovej konferencii zverejňuje svoju druhú správu o systematickom dopingu v ruskom športe v rokoch 2011-2015. A oznámil, že sa týka viac ako tisícky športovcov z letnej aj zimnej olympiády. Dve ženy mali dokonca vo vzorkách mužskú DNA.

Správy, ktoré prichádzajú z Londýna z McLarenovho prejavu, podľa neho samotného hovoria o "bezprecedentnom rozsahu veci". Agentúra AP uviedla, že medzi previnilcovi zo zimnej olympiády v Soči je celkom 12 ruských medailistov vrátane držiteľov štyroch zlatých medailí.

Tretina medailí je problémová
Rusi na domácich hrách v Soči získali spolu 33 medailí, z toho 13 zlatých. Spochybnená je teda viac ako tretina z nich. Osem vzoriek zo Soči obsahuje "množstvo soli, ktoré u zdravého človeka nie je možné".

Podľa McLarena bol "proces", ktorým je myslená štátna pomoc dopingom, "vyvinutý a použitý pre letnú olympiádu v Londýne 2012, univerziádu a majstrovstvá sveta v atletike v roku 2013 a samozrejme aj pre zimnú olympiádu v Soči 2014".

Náhle sa tak ukazuje, prečo svetová rekordérka v skoku o žrdi a členka Komisie športovcov MOV Jelena Isinbajevová ešte pred zverejnením McLarenovej správy povedala, že bude "vystupovať proti princípu kolektívnej viny".

Stop pre ďalšiu olympiádu
Na základe prvej McLarenovej správy totiž Medzinárodná antidopingová agentúra WADA požadovala vylúčenie celej ruskej výpravy z tohtoročnej olympiády v Riu. Potom, čo prichádzajú ďalšie dôkazy týkajúce sa okrem iného dopingu v Soči, sa dá očakávať, že možnosť plošného vylúčenia príde na rad aj pre účasť Ruska na zimnej olympiáde v Južnej Kórei 2018.

Aj McLaren na túto tému dostal priamu otázku. "Rozhodnutie, či má Rusko štartovať na budúcej olympiáde, nie je na mne," povedal.

"Je nemožné zistiť, ako ďaleko a hlboko táto konšpirácia siaha," uviedol McLaren. "Medzinárodný šport bol dlhé roky rukojemníkom Ruska. Jeho tréneri i športovci mali nerovnaké podmienky. Fanúšikovia boli podvádzaní."

Podľa neho už tak nie je pochýb, že šlo o systémovú, štátom posvätenú stratégiu, ktorá "inštitucionalizovane mala viesť k získavaniu medailí". A dodal pomerne výrečnú vetu: "Obrázok je jasný, nie však kompletný. Dostali sme sa len ku zlomku skúmateľných vzoriek."

Žiadne mená športovcov zatiaľ neboli zverejnené.

Podľa Guardianu správa neobsahuje zmienky o prezidentovi Vladimirovi Putinovi, spomína však mocného ministra športu Vitalija Mutka. Britský denník zároveň uviedol, že by sa všetko malo týkať aj ruských futbalistov.

Prvá správa o ruskom dopingu vyradila atlétov z olympiády v Riu

01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 17:12