Michael Schumacher a Mick SchumacherReuters
StoryEditor

Na scéne je Schumacher junior. Syn slávneho otca klope na dvere F1

28.12.2016, 23:00
Mick Schumacher má len sedemnásť, no už v budúcom roku bude pretekať na šampionáte European Formula 3.

25. november 2012. V tento deň sa priezvisko Schumacher naposledy objavilo na výsledkovej listine najprestížnejšieho motoristického šampionátu formuly 1.

No nebude trvať dlho a uvidíme ho takmer s istotou opäť. Syn legendárneho sedemnásobného majstra sveta Michaela Schumachera, Mick, totiž urobil dôležitý krok v pretekárskej kariére.

V sedemnástich rokoch podpísal zmluvu s talianskym tímom Prema Powerteam – v budúcom roku teda bude jazdiť na šampionáte European Formula 3. A práve tento seriál „vystrelil“ do sveta formuly 1 mladého Maxa Verstappena či Lancea Strolla, ktorého v kokpite Premy nahradí mladý Schumacher.

„Byť nositeľom slávneho mena je pre neho určite výhodou. Nebude dlho trvať a uvidíme ho na okruhoch formuly 1,“ povedal pre HN Richard Gonda, slovenský pretekár, ktorý v minulosti jazdil preteky nižšej kategórie formuly 3.

Rýchlejší ako veľký „Schumi“
Zaujímavosťou vstupu Micka Schumachera do formuly 3 je, že do tohto šampionátu vstupuje o tri roky skôr ako jeho slávny otec. Michael Schumacher si prvýkrát sadol do monopostu formuly 3 ako 20-ročný, keď pretekal za WTS Racing tím v seriáli German Formula Three.

Veľkému „Schumimu“ stačili dva roky na to, aby získal miesto v elitnej formule 1, v ktorej absolvoval prvé Veľké ceny v monoposte Jordanu. „F3 je pre mňa ideálnym krokom v kariére, som ,nažhavený‘ a neviem sa dočkať začiatku novej sezóny,“ uviedol v stanovisku po podpise prvého veľkého kontraktu Mick Schumacher.

Ten však nie je len nositeľom slávneho mena, ale zdedil aj výnimočné jazdecké schopnosti, čo potvrdzujú jeho výsledky na okruhoch z predchádzajúcich rokov. V roku 2015 skončil vo svojej prvej veľkej sezóne vo formule 4 síce až na 10. mieste celkového poradia, no zaznamenal jedno víťazstvo.

Vlani už obsadil 2. miesto, päťkrát vyhral a v dvanástich prípadoch si vybojoval pódiové umiestnenie. „Samozrejme, musí mať jazdecké kvality. No na druhej strane je odmalička pod tlakom a majitelia tímov a neskôr aj fanúšikovia budú mať veľké očakávania,“ tvrdí Richard Gonda.

Meno, ktoré zarába
Slovenský pretekár upozorňuje na fakt, že od rozhodnutia začať pretekársku kariéru mal Mick Schumacher k dispozícii to, o čom sa jeho rovesníkom za volantom môže iba snívať. Narážal najmä na finančné a materiálne zázemie a záujem elitných tímov. „Prema Powerteam patrí k absolútnej špičke vo formule 3. To predurčuje mladého Schumachera na dobré výsledky. No aj samotná stajňa bude ťažiť z tohto pretekára, ktorý bude pútať pozornosť sponzorov a fanúšikov všade, kde sa objaví,“ vysvetľuje Gonda.

Šampionát formuly 3 obsahuje v budúcom roku desať podujatí a súťažných víkendov, pričom hneď tri sa uskutočnia na Schumacherovej domácej pôde v Nemecku – na okruhoch Norisring, Nürburgring a Hockehnheimring.

A ak by ste túžili vidieť nového Schumachera naživo, najbližšie k Slovensku bude pretekať na maďarskom Hungaroringu v polovici júna.

„Nebol by som prekvapený, ak by zažiaril hneď vo svojej prvej sezóne vo formule 3. Bez ohľadu na jeho budúce výsledky je zrejmé, že každý tím vo formule 1 by chcel spojiť svoju značku s menom Schumacher,“ dodal Gonda. Možno práve tento mladík zvýši v nasledujúcich rokoch záujem nemeckých motoristických fanúšikov o elitné preteky.

Sledovanosť pretekov formuly 1 totiž v jednej z automobilových veľmocí výrazne klesol práve po skončení kariéry 7-násobného majstra sveta Michaela Schumachera.

Kariéra Micka Schumachera v skratke

– Ešte ako deväťročný, v roku 2008, odštartoval kariéru na motokárach, rovnako ako jeho otec. Využíval meno Mick Betsch, aby sa vyhol medializácii.
– V roku 2012 skončil tretí v seriáli Euro Wintercup triedy KF3 a rovnaké umiestnenie dosiahol na šampionáte DMV Kart Championship.
– O dva roky neskôr vybojoval striebro na nemeckom juniorskom šampionáte motokár, vo výsledkoch bol uvádzaný už ako Mick Junior.
– V roku 2014 už pôsobil aj ako testovací jazdec v stajni Jenzer Motorsport vo formule 4.
– Prvú sezónu v kokpite formuly 4 absolvoval v tíme Van Amersfoort Racing, na šampionáte obsadil 10. miesto.
– V tíme Prema Powerteam skončil vlani vo formule 4 druhý, keď dokázal zvíťaziť v piatich z desiatich podujatí sezóny.

01 - Modified: 2024-02-03 19:08:50 - Feat.: - Title: Splnil som si detský sen, povedal Hamilton po prestupe do Ferrari 02 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona 03 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert 04 - Modified: 2023-10-22 21:15:45 - Feat.: - Title: Verstappen vyhral Veľkú cenu USA s jubilejným 50. triumfom v kariére 05 - Modified: 2023-10-12 10:43:21 - Feat.: - Title: Bernie Ecclestone otočil. Bývalý šéf F1 sa priznal k daňovým podvodom, mal zatajiť majetok za 650 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 18:27