Kristína KučováTASR
StoryEditor

Kučová zarobila to, čo vlani za polrok

16.01.2017, 23:00
Slovenka po prvýkrát v kariére postúpila na Australian Open do 2. kola, súperka dovolila uhrať len štyri gemy.

Už len samotný štart v hlavnej súťaži grandslamového Australian Open je pre tenistov na úrovni najlepšej stovky svetového rebríčka finančne veľmi lukratívny. A prípadný postup prináša bonusové peniaze navyše. Dokonalým príkladom je slovenská tenistka Kristína Kučová, ktorá sa včera po prvýkrát v kariére prebojovala v Melbourne do druhého kola. Jeden víťazný duel nad Američankou Christinou McHaleovou 2:0 na sety (6:4, 6:0) zabezpečil 26-ročnej Bratislavčanke odmenu v prepočte 60-tisíc amerických dolárov. Na porovnanie, vlani potrebovala na takúto sumu absolvovať 27 zápasov za takmer pol roka. Jediné víťazstvo tak Kučovej pomohlo zabezpečiť zhruba tretinu ročného rozpočtu, ktorý sa podľa expertov u takýto hráčok pohybuje na úrovni 200-tisíc.

Chce prilákať sponzorov
Kučová sa na dvorcoch v Melbourne Parku predstavuje po dlhých siedmich rokoch, ešte v roku 2010 nestačila hneď na úvod na favorizovanú Rusku Veru Zvonarevovú. Odvtedy sa do hlavnej súťaže pokúšala štyrikrát prebojovať z kvalifikácie. Neúspešne. „Vďaka tomu, že som sa v druhej polovici roka 2015 dostala do elitnej stovky rebríčka, mala som istú účasť na Australian Open. Preto som sa rozhodla pripravovať v Dubaji a verím, že mi to pomôže,“ uviedla nedávno pre HN 80. hráčka svetového rebríčka. Dobrými výsledkami nie len na Australian Open, ale v priebehu celej sezóny chce získať aj nových sponzorov. V súčasnosti totiž dostáva len tenisové rakety od spoločnosti Wilson. „Oblečenie či tenisky momentálne nedostávam a určite by som privítala nových reklamných partnerov,“ hovorí Kučová. Výraznejší prienik medzi špičku v Melbourne by mohol byť prvým krokom. No v druhom kole narazí juniorská šampiónka grandslamového US Open na ťažkú súperku. Do cesty sa jej postaví nasadená tridšaťdvojka turnaja a aktuálne 33. tenistka rebríčka, Anastasija Sevastovová z Lotyšska. Kučová s ňou v doterajšej kariére prehrala všetkých päť vzájomných zápasov. No ten posledný vo februári 2016 na turnaji na Taiwane priniesol vyrovnaný tenis a o víťazke rozhodli až dva tie-breaky.

Najväčšie šance má Cibulková
Kristína Kučová sa stala jedinou Slovenkou v ženskej časti pavúka, ktorá včera dokázala postúpiť. Po prehrách sa s turnajom rozlúčila Jana Čepelová aj Rebecca Šramková. A naša najväčšia nádej na Australian Open – Dominika Cibulková – odohrala svoj úvodný duel dnes nadránom. V ceste za postupom do 2. kola turnaja sa predstavila proti českej tenistke Denise Allertovej. Pre obe hráčky pôjde o prvý vzájomný duel na okruhu WTA Tour. Rebríčkové postavenie favorizuje na triumf jednoznačne Cibulkovú (6. pozícia v rebríčku), keďže Allertová sa momentálne nachádza až na 90. mieste. Vlaňajšia víťazka neoficiálnych majstrovstiev sveta WTA Finals patrí zároveň do okruhu najväčších adeptiek na zisk grandslamového titulu na Australian Open. Podľa britskej stávkovej kancelárie William Hill je na triumf Cibulkovej vypísaný kurz 28 ku 1. Menší od nej má len osem elitných tenistiek v čele s dvojicou Serena Williamsová a Angelique Kerberová.

Kližan siahal na senzáciu dňa
Dvaja postúpili, traja vypadli. Taký je sumár Slovákov po prvom hracom dni na Australian Open. Okrem Kučovej si postup do 2. kola vybojoval po päťsetovej dráme aj Lukáš Lacko, ktorý zdolal favorizovaného Španiela Viňolasa 3:2 na sety. Na senzáciu včerajšieho programu siahala naša mužská jednotka Martin Kližan. Proti štvrtému hráčovi sveta Stanislasovi Wawrinkovi viedol v piatom sete 4:3 a mal výhodu vlastného servisu. Dramatický záver duelu však nezvládol a podľa očakávania napokon so Švajčiarom prehral 2:3 na sety.

Výsledky Slovákov v 1. kole
muži
Lacko – Viňolas 4:6, 7:5, 1:6, 6:4, 6:3
Kližan – Wawrinka 6:4, 4:6, 5:7, 6:4, 4:6
ženy
Kučová – McHaleová 6:4, 6:0
Šramková – Duanová 3:6, 4:6
Čepelová – Navarrová 2:6, 2:6

01 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 02 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 03 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 04 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 20:01