Roman ŠtamberskýTASR
StoryEditor

Akcia roka na Slovensku vyjde na státisíce eur

19.01.2017, 23:00
Rozpočet MS do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi je 620-tisíc eur. Polovicu vykryje dotácia od štátu a príspevok od Medzinárodnej hokejovej federácie.

Tretíkrát privíta Slovensko najlepších hokejistov sveta, druhýkrát v kategórii do 18 rokov. Majstrovstvá sveta juniorov sú ostro sledovaným turnajom najmä v súvislosti s NHL. Práve výkony na tomto podujatí môžu desiatkam talentov pomôcť k výberu do niektorého elitného zámorského klubu a odštartovať ich profesionálne kariéry. Na aprílovom šampionáte sa predstaví desať národných tímov, pričom zápasy sa odohrajú v dvoch mestách – Poprade a Spišskej Novej Vsi. Organizátor podujatia, ktorým je Slovenský zväz ľadového hokeja, včera prvýkrát informoval o prípravách akcie, ktorá je z pohľadu vynaložených peňazí aj rozsahom najväčším športovým podujatím na Slovensku v tomto roku. „Rozpočet šampionátu je 620-tisíc eur, z toho zhruba polovicu tvoria dotácie od Medzinárodnej hokejovej federácie a zo štátneho rozpočtu,“ povedal pre HN generálny sekretár zväzu Miroslav Valíček.

Najviac stojí ubytovanie a strava
Slovensko odohrá svoje stretnutia na majstrovstvách sveta v Poprade postupne s mužstvami Fínska, Kanady, Lotyšska a Švajčiarska. Najvyššou nákladovou položkou rozpočtu je zabezpečenie ubytovania, stravy a dopravy pre hráčov z desiatich krajín a ďalších členov realizačných tímov. Celkovo tak ide o vyše tristo hostí, ktorí strávia na turnaji minimálne dva týždne. „Spomínané tri nákladové položky tvoria asi 70 percent všetkých výdavkov na organizáciu podujatia,“ konštatuje Valíček, ktorý pôsobil v marketingovom tíme už pri usporiadaní majstrovstiev sveta seniorov 2011 v Bratislave a Košiciach. Šampionát tejto vekovej kategórie sa uskutoční pod Tatrami po dlhých pätnástich rokoch, keď najlepších mladíkov hostili Piešťany a Trnava. Tentoraz padla voľby dejísk na mestá na východe krajiny. „Prostredníctvom turnaja sme chceli odprezentovať podtatranský región a región Spiša. Obe mestá majú dobrú hokejovú infraštruktúru, aj štadión v Spišskej Novej Vsi si vyžaduje drobné úpravy,“ vysvetľuje Valíček. Hokejový zväz sa s mestami dohodol na obojstranne prospešnej spolupráci, keď namiesto hradenia prenájmu poskytne peniaze na ich modernizáciu.

Úspech bude vyrovnaný rozpočet
Z finančného pohľadu sú majstrovstvá sveta juniorov takmer tridsaťnásobne „lacnejšie“ ako podujatie seniorov. Náklady na šampionát mužov v roku 2019 sú podľa našich informácií na úrovni 17 miliónov eur. „Veľké majstrovstvá sveta sú top akcia obrovských rozmerov. Tento turnaj juniorov má skôr športový rozmer a je zameraný na podporu mládeže,“ uviedol pre HN riaditeľ MS do 18 rokov Roman Štamberský, ktorý je po šéfovi organizačného výboru Igorovi Nemečkovi druhým najdôležitejším mužom celého podujatia. Ďalším rozdielom je samotný ekonomický efekt z organizácie. Majstrovstvá sveta pred piatimi rokmi priniesli zisk vyše dvoch miliónov eur, pri juniorskom šampionáte nie je finančný úspech pre organizátora prioritou. „Úspechom pre nás bude dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu. Hlavne chceme pre našich chlapcov vytvoriť čo najlepšie podmienky, aby dosiahli na turnaji úspech,“ hovorí Štamberský. Podľa slov generálneho sekretára Valíčka je hokejový zväz pripravený doplatiť prípadné straty, aj keď verí, že k tomu nedôjde. „Okrem dotácií je naším hlavným príjmom predaj vstupeniek, rozvíjame aj ďalšie marketingové aktivity a rokujeme s možnými partnermi, keďže zápasy budú vysielané naživo,“ konštatuje Valíček.

Top servis pre ľudí z NHL
Zaujímavosťou v súvislosti s turnajom v Poprade a Spišskej Novej Vsi je účasť takmer troch stoviek skautov a manažérov klubov z NHL. A podľa dohôd medzi Medzinárodnou federáciou a NHL sa musia organizátori šampionátu o týchto ľudí postarať. „Majú akreditáciu na všetky zápasy turnaja a pripravili sme im špeciálne balíčky obsahujúce parkovacie miesto, vyčlenený sektor v hľadisku a menšie VIP priestory s občerstvením. No za tieto balíčky si každý jeden skaut alebo tímy, pre ktoré pracujú, normálne zaplatia,“ hovorí Valíček. Okrem skautov sa očakáva aj príchod desiatok fanúšikov z Kanady a USA, ktorí budú zväčša tvorení z rodinných príslušníkov a podporovateľov samotných zámorských hokejistov.

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 03:14