Peter BudajTASR
StoryEditor

V NHL s ním už málokto počítal, teraz je Budaj na jej špici

05.02.2017, 23:00
Jeden z najlepších brankárov prebiehajúcej sezóny a opora tímu Los Angeles Kings Peter Budaj pre HN.

V NHL už s ním nepočítali a bol až treťou voľbou v tíme Los Angeles Kings. No náš gólman Peter Budaj dokonale využil šancu po zranení Jonathana Quicka a patrí k najlepším gólmanom celej súťaže. „Dosiahol som ďaleko viac, ako som čakal,“ tvrdí pre HN.

Čo by ste si mysleli o človeku, ktorý by vám pred sezónou povedal, že budete mať najviac čistých kont v sezóne a najnižší priemer inkasovaných gólov?
Že sa veľmi pomýlil, že to nie je absolútne možné a nedával by som tomu žiadnu šancu. Preto je úžasné, čo sa deje v mojej kariére a naozaj som ani nesníval o situácii, v akej sa dnes nachádzam. Som za to veľmi vďačný.

Čomu okrem zranenia jednotky Kings Jonathana Quicka, vďačíte za životnú formu?
To nie je len záležitosť jednej veci. Musíte byť v správnom čase na správnom mieste – nedá sa povedať, čo presne sa stalo. Makal som ďalej aj napriek menej úspešným rokom. Teraz sa mi darí, som zdravý a všetko ide dobre. Pomohli mi aj tréneri brankárov. Sú to detailisti, rozumejú hre a tomu, čo treba robiť, aby to na ľade fungovalo.

Vlani ste boli pre NHL nepotrebný, dnes patríte medzi špičku. Ako sa vám okrem ľadovej plochy aj v súkromí zmenil za posledný rok život?
Netreba to vnímať tak, že som dnes iným človekom ako pred rokom. Je stále mojím snom hrávať v NHL, ale treba sa sústrediť na najbližší puk, najbližší zápas a tešiť sa zo života. Mám úžasné zdravé deti a sú dôležitejšie veci ako šport. Keď si ten úspech pripustíte, môže vám to skôr ublížiť ako pomôcť.

Už minulý rok ste si vďaka výkonom v AHL platovo trojnásobne polepšili na 300-tisíc dolárov. Príde po tejto senzačnej sezóne k radikálnejšiemu zvýšeniu platu?
Nerád by som sa rozprával o peniazoch.

Očakávate, že vám špičkové výkony aspoň pomôžu v NHL k novej a jednocestnej zmluve?
Verím tomu, že áno. Ale tie veci sa budú riešiť až po sezóne a teraz sa sústredím len na svoje výkony.

Máte dvoch synov. Už vnímajú, že ich tatko zažíva najúspešnejšie obdobie kariéry?
Pozerajú zápasy, no mladší má len dva roky, starší už šesť. Vždy sa ma ten starší opýta, ako sme hrali, keď končíme neskoro v noci. V škole o mne rozpráva, o úspechoch a o tom, čo robím. Je na mňa hrdý a pre rodiča je to úžasné.

Čo by ste v tejto sezóne chceli dosiahnuť?
Pomôcť mužstvu do play-off, aby sme mohli zabojovať o Stanleyho pohár. Ja som si ani pred sezónou nedával veľké ciele. Išiel som na farmu a mojou métou bolo odchytať tri zápasy, lebo toľko mi chýbalo do hranice 300 duelov v NHL. Dúfal som, že ma párkrát vytiahnu do prvého tímu. To som dosiahol a podarilo sa mi ešte ďaleko viac.

Počas jedenástich rokov v NHL ste nikdy neboli takým oslavovaným brankárom, ako dnes. Je pre vás popularita z toho plynúca zaťažujúca alebo príjemná?
Človeku to, samozrejme, lichotí. No musíte to všetko brať s rezervou a nedovoliť, aby vám to stúplo do hlavy. Veľmi rýchlo sa to všetko môže otočiť a popularita sa zrazu stane negatívnou. Nesmiete zabúdať, odkiaľ ste vyšli, sústrediť sa na svoje úlohy a nie na to, čo píšu noviny alebo hovoria televízie.

V posledných rokoch sa vaše meno príliš nespomínalo s účasťou v drese Slovenska na majstrovstvách sveta v hokeji. Je pre vás národný tím uzavretá téma?
Reprezentácia vždy bola a je pre mňa dôležitá téma, vždy je pre mňa česť, keď si na mňa spomenú tréneri a keď môžem prísť hrať za Slovensko. Ale je ťažké povedať, ako to bude na prelome mája a júna. Ja nemám zmluvu na budúci rok, a preto je dosť náročné prísť na šampionát. No nehovorím, že je to vylúčené.

Obávate sa prípadného zranenia?
Je to veľké riziko. Mám už svoje roky, aj keď netvrdím, že som starý – budem mať 35 rokov a nechcem veľmi riskovať. To sú veci, ktoré musím prebrať s rodinou, takže uvidíme. Opakujem, že bola by veľká česť, ak by si na mňa tréner a manažér národného tímu spomenuli.

Kráľ čistých kont NHL
Vďaka víkendovému víťazstvu na ľade Philadelphie 1:0 po predĺžení má Peter Budaj v tejto sezóne na konte už sedem čistých kont a v tomto ukazovateli tak kraľuje celej NHL, keď o jedno predstihol gólmana Washingtonu Bradena Holtbyho. Pre zaujímavosť, doterajším maximom rodáka z Banskej Bystrice boli tri vychytané zápasy na nulu ešte zo sezóny 2006/2007. Budaj „zatiahol roletu“ v troch zo štyroch posledných zápasov Los Angeles a gól už nedostal vyše 144 minút hracieho času. Natiahnuť sériu mohol už včera, keď sa „králi“ predstavili na ľade Washingtonu Capitals – aktuálne najlepšieho klubu celej NHL.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-24 07:44:16 - Feat.: - Title: Fehérváry unikol obrancovi, v kľúčovom momente však neuspel. Washington je v NHL bližšie k vyradeniu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 09:00