TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Kučera ostro kritizoval Kližana: Poškodil celý tím, odmietol trénovať štvorhru

07.02.2017, 13:42

Bývalý reprezentant Karol Kučera pôsobí ako tréner v Národnom tenisovom centre. Na nečakanú prehru 1:3 v daviscupovom stretnutí s Maďarskom sa prizeral spoločne so svojimi aktuálnymi zverencami Lukášom Kleinom i Alexom Molčanom.

​Kde vidí príčiny nečakaného zakopnutia? Portál tenisovysvet.sk, s ktorým spolupracujeme, priniesol s Kučerom rozhovor.

Naši s Maďarskom nečakane prehrali. Aký je váš spätný pohľad na tento duel?

Prehra s Maďarskom je veľká hanba, predovšetkým po tom, ako sme ich pred pár mesiacmi porazili 3:0 u nich doma. Miloš všetko vsadil na Kližana, chcel, aby sa po dlhšom čase situácia v tíme upokojila, ale nevyšlo mu to. Je vidno, aký je Miloš dobrák. Po tom všetkom, čo Kližko už napáchal, napriek tomu ho zaradil do tímu. Ak je líder príkladom, tak ho ostatní nasledujú. Ale keď si Kližo obtiera ústa o každého...Hralo sa podľa neho v dome hrôzy, v Moškovej akadémii, s kapitánom do starého železa, s potkanom trénerom a s neandertálcami v tíme v neandertálskej skupine. Asi ťažko tak bude atmosféra v tíme pozitívna.

Kvôli nemu sa v minulosti vymenili v tíme viacerí. Maséri, fyzioterapeuti, či kondiční tréneri. Veľakrát aj ľudia, s ktorými kedysi spolupracoval a zrazu mu nevyhovovali. Stále poukazoval na nejaké chyby, ale nikdy na seba. Hádzal vinu na všetko možné a kritizuje a bude kritizovať naďalej.

Odráža to aktuálny stav slovenského tenisu? Nedarí sa ani mladíkom, ktorí sa zatiaľ nevedia presadiť...

V mužskom tenise, žiaľ, zatiaľ nemáme viac hráčov, ktorí by sa stabilne vedeli usadiť v prvej stovke ATP, pripadne vyššie. Klopú tam na dvere dlhšie - Lukáš Lacko, Norbert Gombos, Andrej Martin a teraz už aj Jozef Kovalik.

Z úplne mladých, ktorých mám na starosti napríklad ja s Ľubomírom Kurhajcom v NTC, sa snažíme vychovať ďalšiu generáciu. Zatiaľ však po roku práce je príliš skoro robiť nejaké závery, keď nejaké prenikavé výsledky nespravili. Takýto proces zlepšenia trvá často roky, takže to chce ešte čas a trpezlivosť. Myslím si, že v tomto roku by sa mali začať presadzovať na turnajoch Futures. Majú výkonnostné ciele dostať sa okolo 350. miesta. Treba im dať čas, majú 18,19 a najdôležitejšie je, že majú chuť na sebe tvrdo pracovať.

Kližan kritizoval slová Igora Mošku v súvislosti s výberom povrchu. Vraj nesvedčal jemu, ale skôr Maďarom. Aký je váš pohľad?

Opäť sme pri tom, že Kližan kritizoval. Povrch sa vyberá dostatočne skoro na to, aby sa naň teraz hádzala vina. Kapitán je prvý, ktorý konzultuje názor hráčov na povrch a miesto, kde sa má stretnutie odohrať. Tak tomu, pokiaľ viem, bolo aj tentokrát. Kližan vedel a konzultoval s Milošom výber povrchu dávno pred zápasom, takže opäť je to len výhovorka. Navyše hrá v tomto týždni turnaj v Sofii, kde je indoorový tvrdý povrch, takže sa skôr vyhovelo jeho programu. Osobne si myslím, že vzhľadom na ten program, by mal výhrady proti antuke.

Myslím si, že takisto Lackovi, Gombosovi a aj Zelenayovi povrch vyhovoval a nemali k tomu výhrady. Kovalík bol, pokiaľ viem, neutrálny, nechal to na Miloša a Andrej Martin asi chcel viac antuku. Ja som bol za antuku a za to, aby Kližan v tíme nebol.

Na sociálnej sieti sme si všimli váš komentár na jeho adresu - podcenil prípravu na štvorhru?

Podcenil nielen prípravu na štvorhru. Z môjho pohľadu trénoval veľmi málo. Na takého, akého sa chcel hrať, by mal trénovať dvojnásobne. Pripravoval sa pod vedením osobného trénera Martina Hromca, takže ja som s Kližanom do styku príliš neprichádzal. Konzultoval som len rozpis tréningov s jeho koučom.

Nácvik štvorhry bol vždy na každom jednom Davis Cupe v tréningovom programe. Tentokrát, napriek tomu, že sme sa snažili tri dni po sebe - utorok, streda, štvrtok - štvorhru do programu zaradiť, po prvý raz v ére Davis Cupu to nemohli hráči natrénovať a vyskúšať. Kližan si na ňu nevedel vyčleniť čas. Ostatní boli pripravení, ale keďže mal hrať aj štvorhru, bez neho ju nemalo význam nacvičovať. Išlo o to, aby si aspoň vyskúšali zopár deblových variantov a zistili by sme, odhalili a odstránili tie najväčšie nedostatky. Nemuselo sa to tak riešiť neskoro, až v samotnom zápase. Ako napríklad postavenie hráčov, ktoré zmenili po prehratom prvom sete a podobne. Snažil som sa aspoň Andreja Martina pripraviť tak, ako som vládal. Hrali sme veľa a nacvičovali rôzne herné štvorhrové cvičenia.

Napísali ste tiež, že Kližan nemal byť v nominácii. Prečo? Aká bola celková atmosféra v tíme a medzi hráčmi? Na sociálnej sieti ste zároveň prezradili, že Kližan nechcel hrať debla so Zelenayom - o čo presne šlo?

Vedel som, aká s ním dokáže byť naštrbená atmosféra. Navyše, poškodil celý tím, kapitána, mňa a aj hráčov, a jeho silnými vyhláseniami, či už o neandertálskej zóne alebo že len on dokáže sám vyhrať, a aj tak, keď sa vyhrá, tak len jeho troma bodmi a podobne. Navyše s Igorom Zelenayom by štvorhra nepripadala do úvahy, lebo ho často ako deblistu pourážal. Vyčítal mu, že je slabý v krízových stavoch v zápase atď. Jasné, že sa Igor cítil dotknutý.

S Lackom trénovať nechcel, vraj mu tréningy vypúšťa. Navyše aj komunikácia medzi mnou a Kližanom je po tých všetkých urážkach nulová. S takýmto človekom a neprispôsobivým hráčom ťažko spravíte ideálny tím a správnu zostavu alebo prípravu. Môže byť aj najlepší a mať na konte aj 10 grandslamových víťazstiev. Ja by som radšej volil partiu chalanov, čo bola v Maďarsku, keď sme ich porazili 3:0 a nálada v tíme bola výborná. Naopak, Kližan sa správal a pôsobil ako minimálne trojnásobný majster sveta.

Mal by po prehre zväz vyvodiť dôsledky - napríklad odvolaním daviscupového kapitána?

Za dobrotu na žobrotu - asi takto by som to nazval v tomto prípade. Úprimne mi je Miloša ľúto, niekoľkokrát som sa mu snažil povedať, že to s Kližanom nebude dobré. Tu je vidieť, aký je Miloš dobrák a chcel všetko urovnať a upokojiť. Myslel si, že tím sa stmelí, že snáď budú spoločné obedy či večere, dobré tréningy a atmosféra v tíme, keď sa bude vyhrávať.

Nemyslím si, že si Miloš zaslúži takýto odchod. Počúvam názory, že pôsobí na lavičke mdlo. No verte mi, že keď s ním ten Kližan tak komunikuje, odsadne si na lavičke od neho, asi ťažko tam Miloš bude okolo neho obskakovať a ovievať ho. Mal určite plnú hlavu starostí a otázok, ako mu vôbec takticky niečo odporučiť, aby to Kližan vôbec akceptoval.

Čo je potrebné v tíme zmeniť, aby to opäť fungovalo?

Myslím si, že toto bol odstrašujúci príklad, ako to v tíme nemá fungovať. Som rád, že som tam mal aj svojich mladých zverencov a všetko videli. Videli, že arogancia a silné reči nemajú byť u správnych športovcov. Myslím si, že by sa mal tím skladať z hráčov, ktorí majú silné srdce a bojovnosť reprezentovať Slovensko. Aby tento aspekt bol u nich prvoradý - že chcú reprezentovať krajinu a je to pre nich česť.

Určite by som tam bral aj nádejných mladších hráčov na sparing a na lavičku, aby videli aj ako sa to má robiť a ako sa to zas nemá. Očiam fanúšika potom nevadí, aj keby sa malo prehrať, keď vidí, že tam ten hráč nechal srdce. Možno to bude trvať dlhšie a prehrajú sa nejaké zápasy, ale predišlo by sa zlej nálade a atmosfére v tíme. Som si istý, že takých hráčov, ktorí radi a so srdcom reprezentujú, by prišlo podporiť zopár tenisových fanúšikov, ktorí sa radšej budú pozerať napríklad na takého Gombosa, ako na Kližana. Pretože žiadnych 50 fanúšikov sa nedá kúpiť, ani im zaplatiť drinky za to, že ma prídu povzbudzovať. Fanúšika si treba jedine vybojovať a zaslúžiť.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 16:42