StoryEditor

Je to fantastický výsledok, hráčky si zaslúžia absolutórium. Slovenskou hrdinkou je 20-ročná Šramková

12.02.2017, 13:38
Autor:
TASRTASR
Slovenské tenistky sa prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie.

V dueli 1. kola II. svetovej skupiny slovenské tenistky senzačne vedú nad domácim Talianskom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa postarala dvadsaťročná Rebecca Šramková, ktorá v dueli tímových dvojok zdolala skúsenú Francescu Schiavoneovú hladko 6:2, 6:4. Fedcupová debutantka sa stala hlavnou hrdinkou víkendu v hale PalaGalassi, v sobotu si poradila s talianskou jednotkou Sarou Erraniovou.

Triumf Sloveniek na horúcej talianskej pôde je o to cennejší, že nastúpili bez dvoch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej a Kristíny Kučovej. Liptákove zverenky spoznajú svoje súperky v baráži o elitnú svetovú osmičku (22.-23. apríla) v utorok o 11.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Slovenky v ňom budú s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať medzi nenasadenými tímami. Naposledy hrali vo svetovej skupine v roku 2014, v baráži vtedy nestačili v Quebecu na Kanadu.

Povedali po zápase

Tibor Macko, prezident STZ (zdroj TASR): "Blahoželám nehrajúcemu kapitánovi Matejovi Liptákovi k tomu, že v ťažkej situácii sa mu podarilo postaviť skvelý tím a výborne ho pripraviť. Rebecca Šramková hrala počas víkendu fantasticky, za výkony proti Sare Erraniovej i Francesce Schiavoneovej si zaslúži absolutórium. Výborne zahrala dnes aj Daniela Hantuchová. Je to skvelý výsledok. Dievčatám želám veľa šťastia v baráži o svetovú skupinu."

Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (zdroj stz.sk): "Zdolať Taliansko, štvornásobného fedcupového šampióna, u nich doma na antuke, to je fantastický výsledok. Blahoželám nášmu tímu, ktorý to vo Forli dokázal. Vynikajúci výkon podala v premiére Rebecca Šramková, jej rýchla hra na súperky platila. Postup do play off o svetovú skupinu, znamenajúci boj o účasť medzi 8 najlešími tímami sveta, je úžasný úspech mladého tímu s podporou skúsenej fedcupovej rekordérky Daniely Hantuchovej."

Šramková nastúpila proti Schiavoneovej posilnená druhým slovenským bodom, ktorý získala Daniela Hantuchová po hladkom triumfe nad Erraniovou. Talentovaná Slovenka nadviazala na výborný výkon zo soboty. Hrala agresívne, diktovala tempo a v porovnaní s duelom proti Erraniovej zlepšila podanie. V prvom sete dvakrát prelomila servis Schiavoneovej, ktorá bola vo výmenách príliš pasívna. V druhom dejstve sa Šramková rýchlo ujala vedenia 2:0, za  stavu 4:2 Schiavoneovú opäť brejkla a šancu na zisk tretieho bodu pre slovenské farby už z rúk nepustila. Schiavoneová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Šramková pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal.

Po skončení zápasu mala obrovskú radosť. "Získať pri fedcupovom debute dva body na talianskej pôde, to je niečo neuveriteľné. V dôležitých momentoch som si zachovala chladnú hlavu. Hrám silový tenis a preto dúfam, že v ďalšom priebehu sezóny budem hlavne zdravá. Pokiaľ ide o moje rebríčkové ciele, rada by som sa dostala do prvej svetovej stovky a potom do prvej šesťdesiatky," povedala v prvom interview priamo na kurte.

Šramková nastúpila proti Schiavoneovej posilnená druhým slovenským bodom, ktorý získala Daniela Hantuchová po hladkom triumfe nad Erraniovou. Talentovaná Slovenka nadviazala na výborný výkon zo soboty. Hrala agresívne, diktovala tempo a v porovnaní s duelom proti Erraniovej zlepšila podanie. V prvom sete dvakrát prelomila servis Schiavoneovej, ktorá bola vo výmenách príliš pasívna. V druhom dejstve sa Šramková rýchlo ujala vedenia 2:0, za stavu 4:2 Schiavoneovú opäť brejkla a šancu na zisk tretieho bodu pre slovenské farby už z rúk nepustila. Schiavoneová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Šramková pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal. 

Druhý bod pre tím tím kapitána Mateja Liptáka antuke vo Forli získala Daniela Hantuchová, ktorá po koncentrovanom výkone deklasovala zdravotne indisponovanú taliansku jednotku Saru Erraniovú 6:2, 6:0.

Skúsená Slovenka nahradila v úvodnej nedeľňajšej dvojhre pôvodne nominovanú Janu Čepelovú, tímovú jednotku stále trápia žalúdočné problémy. 

Hantuchovej vyšiel úvod zápasu s Erraniovou, keď dvakrát prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 4:1. Fedcupová rutinérka kvalitne returnovala, pri dlhších výmenách dokázala súperku rozbehať a zakončiť víťazným úderom do odkrytej časti dvorca.

Erraniová mala čoraz väčšie problémy s pravým lýtkom, za stavu 1:4 požiadala o medical time out a zamierila do šatne do ošetrenie. Hantuchová po krátkej pauze stratila podanie, následne však Erraniovú opäť brejkla a prvý set sa stal jej korisťou. V druhom dejstve Hantuchová úplne ovládla kurt v hale PalaGalassi, po dvoch brejkoch odskočila Erraniovej na 4:0 a ubolenej súperke uštedrila "kanára".

Hantuchová bola po hladkom víťazstve spokojná. "Čakala som, že to bude náročný zápas, veď Sara je veľmi kvalitná tenistka a hrala doma. Už dlho som nehrala takýto dôležitý duel, preto som sa naň veľmi tešila. Som veľmi spokojná s predvedenou hrou. V priebehu zápasu som zaregistrovala, že Sara sa trápi a má problémy s pohybom. Snažila som sa však koncentrovať iba na seba a hrať agresívne, išla som fiftín za fiftínom. Som hrdá na to, ako som to doklepla, pretože najťažšie je vždy zvládnuť koncovku. Nikdy nie ľahké hrať proti hráčke, ktorá je zranená. Takéto zápasy bývajú často zradné. V prípade potreby som pripravená nastúpiť aj na záverečnú štvorhru," povedala v prvom interview priamo na kurte. Daniela Hantuchová Daniela Hantuchová TASR

​Hantuchová je rada, že si mohla po 15-ročnej prestávke opäť zahrať proti Taliankam. "Už keď som sa dozvedela, že ma Maťo Lipták nominoval na zápas vo Forli, veľmi som sa z toho tešila a vážila si to. Dnešný zápas som si veľmi užívala. Nevedela som sa dočkať chvíle, keď budem na dvorci pred talianskym publikom, ktoré mi veľmi vyhovuje, lebo je temperamentné. Cely týždeň bol fantastický, dúfam, že s dobrým koncom pre nás," povedala pre TASR slovenská fedcupová rekordérka.

Erraniovú mrzelo, že pre zranenie lýtka nemohla podať plnohodnotný výkon. "Sobotňajší trojseťák proti Rebecce Šramkovej mi dal zabrať. Dúfala som, že to dnes pôjde, no s pribúdajúcimi minútami sa bolesti lýtka stupňovali. Nechcela som to skrečovať a tak som so sebazaprením pokračovala v zápase."

Taliankam chýba vo Forli ich líderka Roberta Vinciová, Slovenky pricestovali do Forli bez Dominiky Cibulkovej a zranenej Kristíny Kučovej. Ide o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže.

V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje. Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová - terajšia fedcupová trénerka, treti pridala Hantuchová.

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Taliansko - SLOVENSKO 1:3

Francesca Schiavoneová - Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:1

Sara Erraniová - Rebecca Šramková 6:2, 3:6, 4:6

Erraniová - Daniela Hantuchová 2:6, 0:6

Francesca Schiavoneová - Rebecca Šramková 2:6, 4:6

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:53