vettelReuters
StoryEditor

V Bahrajne triumfoval Vettel, Hamiltonovi stíhacia jazda nevyšla

16.04.2017, 18:41
Autor:
TASRTASR

Nemecký pilot Ferrari Sebastian Vettel triumfoval na nedeľňajšej napínavej Veľkej cene Bahrajnu motoristickej F1. Pod umelým osvetlením okruhu Sachír skončil na druhom poste Brit Lewis Hamilton na Mercedese, tretí finišoval Hamiltonov tímový kolega Valtteri Bottas z Fínska.

Držiteľ premiérovej pole position v kariére Bottas neprišiel po štarte o vedúcu pozíciu, zato Vettel sa už do prvej zákruty prepracoval pred Hamiltona na druhé a Max Verstappen na Red Bulle cez Kimiho Räikkönena (Ferrari) a tímového kolegu Daniela Ricciarda na štvrté miesto. Vettel jazdil na dosah Bottasa, s minimálnym odstupom ich prenasledoval Hamilton. Najskoršie z favoritov zamieril do boxov Vettel, opäť mu nasadili supermäkké pneumatiky, ktoré v porovnaní s mäkkými disponujú vyššou priľnavosťou, no nižšou životnosťou.

Nasledovala zastávka Verstappena, tomu však vzápätí zlyhali brzdy a preteky sa preňho skončili. Na trať muselo vyjsť bezpečnostné vozidlo, počas ktorého prítomnosti zostal Bottas na supermäkkých a Hamilton si vzal mäkké pneumatiky. Vettel vďaka skoršej výmene krúžil na čele, ale s určitosťou naňho čakala ešte jedna zastávka. Hamilton si vyslúžil päťsekundový trest za príliš pomalý prejazd boxovou uličkou, kde blokoval Ricciarda.

Vettel si na čele potreboval vypracovať náskok, Hamilton sa najprv nepriblížil k Bottasovi natoľko, aby ho tímová réžia posunula na druhú priečku, zmena prišla v 27. kole. Vettel zašiel o šesť kôl neskôr po mäkkú sadu, zaradil sa na tretie miesto, v 36. mu Räikkönen nerobil problémy v posune pred neho. Čakalo sa, či Hamilton vydrží na "žltých" pneumatikách až do cieľa a dovezie si náskok, ktorý mu postačí na víťazstvo aj s penalizáciou. Odpoveď prišla v 42. z 57 kôl, keď Hamilton dostal prekvapujúco opäť mäkkú sadu a odpykal si aj plus päť sekúnd. Na trať sa vrátil na tretej pozícii, predstihnúť musel Bottasa, a až potom Vettela.

Hamilton bol rýchly, desať kôl pred koncom išiel pred Bottasa, ktorý mu to kolegiálne uľahčil. Sťahoval aj Vettela, no času nebolo nazvyš a vedenie pretekov sa pri odpratávaní Sauberu Marcusa Ericssona rozhodlo pre lokálnu žltú fázu namiesto virtuálneho safety caru, takže nedošlo k spojeniu štartového poľa.

Nemec sa pred Britom osamostatnil na čele jazdeckého šampionátu. Nasledujúca VC Ruska sa uskutoční o dva týždne 30. apríla na mestskom okruhu v Soči.

01 - Modified: 2024-03-03 17:30:00 - Feat.: - Title: Obroda kultovej značky aj „vyhodený“ vyzývateľ. Nová sezóna F1 nebude len o Verstappenovi (Analýza) 02 - Modified: 2024-03-02 16:51:13 - Feat.: - Title: Verstappen odštartoval sezónu F1 triumfom v Bahrajne, Red Bull získal double 03 - Modified: 2023-11-02 15:08:52 - Feat.: - Title: Bahrajn stiahol z Izraela veľvyslanca kvôli dianiu v Pásme Gazy 04 - Modified: 2023-10-07 19:07:42 - Feat.: - Title: HN24: Verstappen v predstihu získal tretí majstrovský titul 05 - Modified: 2023-08-27 15:53:22 - Feat.: - Title: Verstappen vyrovnal Vettelov rekord, na Veľkej cene Holandska zvíťazil deviatykrát za sebou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:56