Slovenskí hokejisti do 18 rokovTASR/F. Iván
StoryEditor

Mladí Slováci už zaujali skautov z NHL: Viacero z nich pozorne sledujeme

17.04.2017, 11:37
Autor:
tasrtasr

Prítomnosť veľkého počtu zámorských skautov na zápasoch majstrovstiev sveta hokejistov do 18 rokov nie je nič prekvapujúce.

Šampionát tejto vekovej kategórie je pre hľadačov talentov ideálna príležitosť vidieť to najlepšie, čo sa v danom hokejovom ročníku urodilo.

V hre je viac Slovákov

V ponuke slovenského hokeja je podľa pozorovateľov viac zaujímavých hráčov, než v nedávnej minulosti.

Patrik Hrehorčák je po dvoch zápasoch s tromi gólmi najlepší strelec turnaja. Gólový inštinkt potvrdil aj Adam Liška, fyzický fond a ofenzívne chúťky zdobia Filipa Krivošíka či Martina Pospíšila.

​Slovenskú defenzívu diriguje kapitán Martin Fehérváry, dobré meno si robí aj Martin Kupec. Skauti tímov NHL pochopiteľne neprezradia, ktoré mená majú poznačené vo svojich notesoch, ale je pravdepodobné, že v nich nechýbajú lídri slovenského tímu. Všeobecne prevláda názor, že hokejový ročník 1999 sa na Slovensku vydaril.

Potvrdzujú to aj slová skautov.

"Všímame si všetky tímy. Každý rok prináša inú kvalitu, v súčasnosti však výborných hráčov produkujú najmä USA, Fínsko či Švédsko. Tento rok má však silný ročník aj český tím, takže sa zameriame aj na nich. Nesmiem zabudnúť ani na Rusko či Kanadu, ktorí majú permanentne dobrých hráčov. V tejto fáze sezóny už poznáme prakticky všetkých hráčov, ktorí hrajú na týchto MS. Mapovali sme ich v minulých sezónach a aj v súčasnej na rôznych zápasoch a turnajoch. Drafty ukázali, že Slovensko v nedávnych rokoch nevyprodukovalo veľa hráčov zaujímavých pre kluby NHL. Tento rok je tam však niekoľko lepších hráčov, napríklad Adam Ružička, ktorý hrá v zámorí. Hráčov slovenského mužstva máme zmapovaných a sme zvedaví, ako sa ukážu na tomto šampionáte, keďže ten je vyvrcholením ich sezóny," prezradil český skaut St. Louis Jan Vopat.

Bývalý obranca pracuje pre organizáciu Blues už desať rokov, predtým v tejto profesii pôsobil v Los Angeles Kings.

Draft je prvý krok

Počas ročníka nacestuje tisícky kilometrov, aby videl zápasy mladíkov prichádzajúcich do úvahy pre plány klubu. Rokmi skúseností vie, že ľahšiu cestu do vysnívanej NHL majú hráči, ktorí absolvujú juniorské súťaže v zámorí.

"Cesta do NHL cez zámorské súťaže je určite jednoduchšia. Hráči sú tam viac na očiach a hrajú v ligách, ktorých kvalitu kluby NHL dobre poznajú. Draft je prvý krok, ale aj pokiaľ hráč nie je draftovaný v rokoch, keď má na to vek, nie je problém pozvať hráča na kemp a podpísať s ním zmluvu. Musí však vykazovať naozaj výbornú výkonnosť," prezradil Vopat.

Skúsený hľadač talentov si uvedomuje, že záujem o hráča, nech by bol akokoľvek veľký, ešte nezaručuje, že v danom klube naozaj skončí.

Často sa vraj stáva, že hokejistu, ktorého chce klub získať, si krátko pred jeho voľbou v drafte vyberie iný tím.

"Je to pre všetkých rovnaké, no v takýchto situáciách to má naozaj horkú chuť. Je to však spravodlivé. Tímy NHL si v drafte vyberajú na základe postavenia v tabuľke, pričom tá sa otočí naopak a ako prvé vyberajú najslabšie tímy. My (St. Louis, pozn.) už teraz vieme, že budeme vyberať ako 22. v poradí. Výsledok v play off na to nemá žiadny vplyv," poznamenal Vopat, ktorý odohral 126 zápasov za Los Angeles a Nashville Predators.

01 - Modified: 2024-04-19 05:43:13 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 11:14