Na snímke tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger a jeho asistent Miroslav MiklošovičTASR
StoryEditor

Čísla nepustia. Cíger je najhorší kouč v histórii slovenského hokeja

11.05.2017, 00:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Tréner Slovenska doviedol tím iba k dvom výhram na MS. Je to menej, ako sa podarilo Golonkovi či Hanlonovi.

Tohtoročné majstrovstvá sveta v Kolíne sa môžu zapísať do histórie nášho hokeja. Nie však postupom do štvrťfinále po štyroch rokoch či hrou lahodiacou oku. Slováci smerujú k najhoršiemu výsledku na šampionáte za vyše dve desaťročia, čo sme súčasťou A-kategórie.

Nepresvedčivé výkony „pomáhajú“ do histórie aj trénerovi Zdenovi Cígerovi. Z pohľadu úspešnosti v zápasoch na MS je suverénne najhorším koučom reprezentácie, ktorú v elite viedlo celkovo osem trénerov.

​Cíger bol na lavičke Slovenska na MS v jedenástich dueloch a v riadnom hracom čase vyhral iba dva. Má tak menšiu ako 20-percentnú úspešnosť. Doteraz najhoršiu bilanciu mala dvojica Ján Šterbák a Glen Hanlon (obaja po 33 percent). „Nemôžeme teraz všetko zvaliť na neho, to nie je fér. Už druhý rok pracuje s výbermi, ktoré kvalitou výrazne zaostávajú za minulosťou,“ povedala pre HN legenda košického hokeja Igor Liba. 

Problém je komunikácia
Podiel na tom, že na vlaňajších majstrovstvách v Rusku aj teraz v Nemecku máme medzinárodne menej ostrieľaných hokejistov, nesie aj Cíger spolu s generálnym manažérom Róbertom Švehlom. „Už v minulom roku sám Cíger povedal, že starších hráčov už v reprezentácii nechce. Mohlo to ovplyvniť ich rozhodovanie o účasti na tohtoročnom turnaji. A problém mohla byť aj tá komunikácia s hráčmi z NHL,“ uviedol pre HN bývalý reprezentačný brankár a majster sveta z Göteborgu Rastislav Staňa.

Podľa neho by ani najlepší tréner na svete nevyžmýkal z mužstva omnoho viac, ako sa darí Cígerovi v Kolíne a vlani v Petrohrade. No je to len dôsledok celej dvojročnej práce realizačného tímu pri reprezentácii. „V danej chvíli robí na lavičke asi maximum. Každý kouč by sa sťažoval na úzky výber. A hráčov, ktorí spĺňajú parametre reprezentanta, je každý rok menej,“ hovorí Staňa.

Pozrite si najzaujímavejšie momenty zo zápasu Slovákov proti Nemecku:

Podľa Libu je očividné, že skúsenejší hráči sa práve kvôli trénerovi a generálnemu manažérovi nehrnú do reprezentácie. Podľa neho by však hráči bez ohľadu na to, akú majú za sebou kariéru, nemali rozmýšľať. „Hokejista nemá rozmýšľať nad tým, kto je trénerom, kto je manažérom, či sú na nich dobrí alebo zlí. Mali by bojovať za Slovensko a bodka,“ tvrdí Liba.

Po MS sa Cígerovi končí zmluva
Zmluvu so Slovenským zväzom ľadového hokeja podpísal Cíger ešte v lete 2015 krátko po ostro sledovanom súboji o post prezidenta zväzu medzi Igorom Nemečkom a Richardom Lintnerom.

„Žiadny tréner to vtedy nechcel zobrať a mnoho ľudí nerozumelo, prečo Cíger ide na lavičku, aj keď podporoval Lintnera. No zobral to na seba – nie každý by sa do toho pustil,“ hovorí Liba.

​Cíger aj Švehla sa dohodli na dvojročnej zmluve s ročnou opciou – čiže v prípade spokojnosti mu môže byť predĺžená až do polovice budúceho roka. „Cieľom pre mužstvo je postúpiť do štvrťfinále a predvádzať atraktívny hokej pre fanúšikov. Je predčasné teraz hodnotiť, či ostane na lavičke národného tímu,“ povedal prezident zväzu Martin Kohút.

V súčasnej situácii by bol postup Slovenska do štvrťfinále zázrakom a o atraktívnej hre sa s výnimkou 3. tretiny súboja s Dánskom dá tiež iba ťažko hovoriť. „S tým, akých hráčov má k dispozícii, sa iba ťažko dajú robiť zázraky. Ale skôr by som trénerovi vyčítal tú atmosféru súvisiacu s absenciou tých skúsenejších hráčov,“ dodal Rastislav Staňa.

Úspešnosť trénerov na šampionátoch
(v percentách víťazných zápasov v riadnom hracom čase)
1. František Hossa 59,38
2. Ján Filc 54,84
3. Vladimír Vůjtek 43,75
4. Július Šupler 41,18
5. Jozef Golonka 37,50
6. Ján Šterbák 33,33
Glen Hanlon 33,33
8. Zdeno Cíger 18,18

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 18:17