StoryEditor

Nie je úplne pravda, že som odborník na obranu, hovorí nový tréner futbalistov Calzona. Pritiahol ho Hamšík

02.09.2022, 10:21
02.09.2022, 12:44
Autor:
redredTASRTASR

"Nie sme na najlepšom mieste, práve preto som tu. Môj cieľ je, aby si hráči uvedomili, že reprezentujú svoju krajinu. Budem veľmi prísny ohľadom disciplíny," uviedol k svojmu prístupu nový kormidelník.

Nový tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona bude vyžadovať od hráčov disciplínu. Chce, aby si uvedomovali, že reprezentujú svoju krajinu. Calzona to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii Slovenského futbalového zväzu v Bratislave.  

"Je to pre mňa veľké rozhodnutie. Myslím si, že táto krajina má skúsenosti a históriu na svetovej úrovni a bude mi potešením pôsobiť pri reprezentácii,“ uviedol Calzona na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Kormidlo národného tímu prevezme v neľahkom období po nevýrazných výsledkoch v júnových zápasoch Ligy národov.

"Nie sme na najlepšom mieste, práve preto som tu. Môj cieľ je, aby si hráči uvedomili, že reprezentujú svoju krajinu. Budem veľmi prísny ohľadom disciplíny a budem od nich chcieť, aby počas zrazov zabudli na svoje kluby," uviedol k svojmu prístupu nový kormidelník. "Najlepším riešením je vždy spolupráca a to znemená aj zodpovednosť voči svojim úlohám," dodal Calzona.  

S pozíciou hlavného trénera nemal doposiaľ skúsenosti a v Neapole, kde pôsobil naposledy, sa sústredil skôr na defenzívu. Sám hovorí, že nie je limitovaný na prácu s obranou: "Nie je úplne pravda, že som odborník na obranu. Túto nálepku som dostal v Taliansku, ale ja mám veľmi rád prácu s ofenzívou. Tím musí fungovať ako celok. Defenzíva je podstatná, keď nemáte loptu, musia brániť všetci, ale rovnako je to aj s útokom. Mám rád aktívnu hru a s každým súperom chceme hrať na výhru. Nebude to jednoduché, ale toto je moja filozofia."

image

Novým trénerom národného tímu Slovenska sa stal neznámy Talian. Je to fenomenálny taktik, tvrdí Lobotka

Ide o druhú zmenu na poste hlavného trénera slovenskej reprezentácie v uplynulých troch mesiacoch. Uprostred júnového zrazu na lavičke skončil Štefan Tarkovič, ktorého dočasne nahradil Samuel Slovák. O angažmáne zahraničného kouča sa hovorilo práve od tohto asociačného termínu a významný podiel príchode Calzonu mal mať aj bývalý reprezentant Marek Hamšík.

"Pred zápasom s Azerbajdžanom mi Marek Hamšík navrhol cestu zahraničného trénera. Bol dlhoročným reprezentantom, pôsobil v zahraničí a najmä v Taliansku. Na konci júna sme sa stretli s Calzonom a už vtedy sme sa rozhodli, že spolupracovať budeme, museli sme dotiahnuť len technické detaily, ktoré súviseli s jeho talianskym občianstvom," opísal proces angažovania nového trénera prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Hamšík ho v tejto veci kontaktoval deň po rozviazaní spolupráce s Tarkovičom.

Aj samotný tréner spolupracoval v minulosti s Hamšíkom, keď 35-ročný stredopoliar pôsobil v Neapole. Zo súčasného tímu má skúsenosti aj so Stanislavom Lobotkom. "Čo sa týka Mareka Hamšíka, máme úžasný vzťah. V Neapole sme spolupracovali tri roky, mám ho rád ako človeka a teší ma jeho odporučenie zväzu. Tak isto je to aj so Stanom Lobotkom. Je tichý a takých ľudí mám rád, lídri musia málo rozprávať a veľa hrať," opísal taliansky kouč spoluprácu s obomi Slovákmi. Post reprezentačného trénera berie ako výzvu, no v bývalom pôsobisku niesli jeho odchod ťažko: "V Neapole to neprijali dobre, tréner aj prezident chceli, aby som ostal. Záverečný týždeň bol pre mňa náročný. Postupne to viac a viac akceptujú a vzťahy sa vracajú do normálu."

Premiéra na lavičke ho čaká o necelé tri týždne, keď Slovensko privíta v rámci Ligy národov Azerbajdžan (22.9.). "Primárne je vytvoriť nomináciu a následne chcem vyhrať a vyvarovať sa chýb. Cieľom je taktiež vytvorenie identity reprezentácie," uviedol Calzona k najbližšiemu asociačnému termínu. Slovenských hráčov, ktorí pôsobia v európskych klubov pozná, no chce sa lepšie zoznámiť aj s tými z Fortuna ligy. S hráčmi z domácej súťaže určite v budúcnosti počíta. "Slovensko má dobrých hráčov a niektorí nenapĺňajú svoj potenciál. Je tu aj mnoho mladíkov z tunajšej ligy a je potrebné využiť všetkých," povedal kormidelník k zloženiu kádra.  

Nový lodivod podpísal kontrakt do konca roka 2023 a v prípade postupu na ME 2024 sa zmluva automaticky predĺži. Jeho realizačný tím bude tvoriť aj mnoho Talianov, pričom on sám hovorí len materinským jazykom.

Problém v jazykovej bariére však nevidí. "Som rád, že sú tu hráči, ktorí hovoria po taliansky. Členovia realizačného tímu vedia po anglicky, rovnako, ako väčšina hráčov. Stále však bude k dispozícii tlmočník," dodal Calzona.

01 - Modified: 2024-02-05 22:05:28 - Feat.: - Title: Futbalová reprezentácia si získala srdcia Slovákov. Cena za rok 2023 ich potešila, no už myslia na EURO 02 - Modified: 2022-12-29 21:15:24 - Feat.: - Title: Odišla najväčšia legenda, proti ktorej som hral, hovorí o Pelém bývalý československý reprezentant Petráš 03 - Modified: 2022-12-29 21:38:09 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Pelého: Opustil nás kráľ futbalu, vyhlásil Mbappe 04 - Modified: 2022-12-29 21:21:30 - Feat.: - Title: Zomrela brazílska futbalová legenda Pelé. Za svoj život dosiahol množstvo úspechov 05 - Modified: 2022-12-29 21:17:49 - Feat.: - Title: Legendárny Pelé zomrel vo veku 82 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 22:25