TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Ostré slová Ota Haščáka na adresu cígerovcov: Zaostávame, zle sa na to pozerá

15.05.2017, 08:22
Autor:
TASRTASR
Slovenskí hokejisti mali víkend vyplnený dvomi zápasmi s Ruskom a USA. Oba prehrali výrazným rozdielom.

Ako hráč bol pri postupe slovenského tímu z C-kategórie do "áčka," teraz ako skaut sleduje slovenskú snahu o záchranu. Oto Haščák sledoval uplynulé dva zápasy slovenského tímu v kolínskej A-skupine MS a z pozície hokejového odborníka pomenoval slovenské nedostatky. Bývalý úspešný reprezentant vidí výrazné rozdiely v defenzívnej i ofenzívnej kvalite, pre ktoré zverenci Zdena Cígera výrazne zaostávali za favoritmi turnaja.

Slovenskí hokejisti mali víkend vyplnený dvomi zápasmi s Ruskom a USA. Oba prehrali výrazným rozdielom, ktorý bol podľa Haščáka reálnym odrazom možností. "Stretnutie s USA sa podobalo na zápas s Rusmi. Tí však mali ešte väčšiu ofenzívnu silu. Dostali sme naivné góly. Na takejto úrovni by hráči, ktorí sa na MS dostali, už nemali robiť také chyby. Zle sa na to pozerá. Síce všetci bojujú, čo je prvá vlastnosť, ktorú má hokejista mať, no na takejto úrovni iba to nestačí," uviedol Oto Haščák v rozhovore pre TASR.

Budeme sa musieť triasť

O predošlých výsledkoch a výkonoch slovenského tímu na turnaji sa bývalý reprezentant dozvedel len z médií, no už zápasy s tímami ako Dánsko či Taliansko mu naznačili, že proti favoritom turnaja to budú mať jeho krajania mimoriadne ťažké. "Vedelo sa o sile Rusov či Američanov. To sú tímy, s ktorými toto mužstvo nemá šancu vyhrať a asi ani uhrať dobrý výsledok. To sme videli. Preto nás môžu veľmi mrzieť zápasy s Talianmi či Lotyšmi. V nich sme mali naplno zabrať a dnes by sme boli pokojní. Bohužiaľ, budeme sa musieť triasť o to, či nespadneme do nižšej kategórie," spomenul Haščák aj reálnu hrozbu.

Bývalý reprezentačný kapitán pracuje už niekoľko rokov ako hokejový skaut. Pozorným okom hokejového odborníka vníma zásadné nedostatky slovenských hráčov. "Rozdiel oproti svetovej špičke je v kvalite a individuálnej hernej činnosti jednotlivcov. Maličkosti ako dohrávanie súbojov, vytrvávanie obrancov v správnych pozíciách. Keď je to potrebné, tak hoci aj vyhodiť puk na zakázané uvoľnenie. Toto sú veci, ktoré robia hráča hráčom. Robia to aj veľkí hráči z top tímov. Čo sa týka útoku, tak tam nie je potrebná kvalita. To všetci vidíme. Nemáme jediného hráča, ktorý dokáže vyhrať súboj jeden na jedného. Proti USA to spravil iba Libor Hudáček, no to je žalostne málo," povzdychol si Haščák.

Hoci má hokejových skúseností a poznatkov na rozdávanie, nepasuje sa do pozície radcu, ktorý by sa plietol do práce trénerov. Svoj postoj k viacerým herným aspektom však netají. "Keď už nemáme silu do hry päť na päť, tak je potrebné mať silu v presilovke. My sme si však nedokázali poriadne prihrať ani cez stredné pásmo. Neviem, či je to taktikou alebo hernou neskúsenosťou chlapcov. Celé je to mozaika toho, čo hráč musí mať, aby mohol hrať na takejto úrovni. Ja nie som tréner a na taktiku veľmi nepozerám. Vždy sa však dá niečo zmeniť. Nechcem však do toho mudrovať, nie je to moja parketa. Mňa skôr zaujímajú iné veci, napríklad veľmi komplikovaný prechod cez stredné pásmo. Náš hráč ide s pukom, ostatní zabrzdia a čakajú na neho a potom príde iba nastrelený puk. Chýba mi súčinnosť útokov a hráčov," poznamenal Oto Haščák.

Strácame kredit

V súčasnosti pôsobí ako skaut New Yorku Rangers, v minulosti pracoval aj pre Los Angeles Kings a Boston Bruins. Na šampionáte sleduje hráčov, ktorí by mohli byť zaujímaví pre jeho klub. Počas sezóny sa pravidelne stretáva aj so skautami ďalších tímov a všíma si ich postoj k slovenským hokejistom. "Vnímajú nás s povzdychom. Pýtajú sa ma na to, čo sa stalo so slovenskými hráčmi, prípadne so slovenským systémom výchovy hráčov. Nikoho to neteší, že slovenský hokej je tam, kde je. Strácame kredit a už nás vo svete berú ako ostatné tímy pod pomyselným ôsmym miestom," prezradil Haščák.

V deväťdesiatych rokoch patril k hráčom, ktorí pomáhali slovenskému tímu prebojovať sa do elitnej kategórie, z ktorej odvtedy nikdy nevypadli. Počas MS v Kolíne je však nepríjemná otázka záchrany aktuálna. "Nechcem povedať, že som to predpovedal, no dlhé roky som rozprával o tom, že treba začať pracovať s mladými hráčmi. Za tých 14 rokov, počas ktorých pracujem ako skaut, som videl, ako strmhlav padáme dolu. Rozprával som vo viacerých rozhovoroch, aby sme sa zobudili a pracovali s mládežou. Niektoré veci sa začínajú napĺňať, no určite by som nebol rád, keby sa naozaj naplnili," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 02 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 03 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 05 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 00:42