Kouč Levičanov Michal Madzin sa už teší na ďalšie atraktívne súboje v pohárovej Európe. FOTO: TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Európska jazda Levíc pokračuje. Dosiahli sme svoj sen, ale teraz chceme zažiť ďalšie úspechy, burcuje kouč

14.12.2022, 10:11
  • Úradujúci slovenský šampión robí nášmu basketbalu dobrú reklamu aj na európskej scéne.
  • Levičanov čaká v stredu podvečer duel druhej fázy v skupine Európskeho pohára FIBA.
  • Hoci Levičania disponujú menším rozpočtom ako zahraniční rivali, náš zástupca viackrát zaskočil bohatšieho soka.

Dnes podvečer vás čaká úvodný duel druhej fázy Európskeho pohára FIBA na palubovke fínskeho celku Karhu Kauhajoki. S akými ambíciami idete na sever Európy?

Ideme motivovaní a pripravení urobiť maximum pre úspech. Fínsky tím sa prezentuje nepríjemným štýlom, no je na nás, aby sme sa s tým vyrovnali. Sme pripravení zabojovať.

Posledný šiesty duel v prvej časti skupinovej fázy doma proti Opave ste označili za zápas roka. Idete do najbližších šiestich duelov s čistou hlavou a s tým, že nemáte čo stratiť?

Najprv sme v skupine prvé tri duely prehrali a odvtedy sme v každom zápase hrali o všetko. Podaril sa nám neskutočný obrat a zvládli sme aj domáce zápasy roka proti Keravnosu a Opave. Postupom do ďalšej fázy sme dosiahli svoj sen, no ako správni športovci teraz chceme zabojovať o ďalší úspech.

image

Historický postup. Pohárová jazda Levíc pokračuje. Neskutočná eufória i skvelá reklama, nadchýnal sa tréner

Čím si vysvetľujete výsledkový obrat, keď ste od štvrtého duelu všetko v skupine vyhrali?

Určite sme si museli zvyknúť aj na úroveň súperov, ktorá je vyššia ako v domácej lige. A možno nám pomohol práve fakt, že už nebolo čo stratiť. Takže sme sa zomkli ako tím a hrali sme uvoľnenejšie. Celé to naštartoval zápas v Bulharsku a doma nám potom pomohli skvelí diváci a ich podpora. Dostali sme veľkú energiu z tribún.

Zaujímavé je, že všetky tímy mali po šiestich dueloch na konte deväť bodov. Levice postúpili z druhej priečky a za sebou ste nechali českú Opavu, ako aj bulharský Balkan Botevgrad. Len o skóre vás predstihol cyperský Keravnos. Sú tieto kluby bohatšie, pracujú s vyššími rozpočtami?

Hoci nepoznám presné sumy, určite sa ich rozpočty pohybujú v iných číslach ako v prípade nášho tímu. O to väčšia je naša motivácia, aby sme sa ich pokúsili poraziť.

image

Slovenský kouč v Bundeslige: Mladých hráčov by nemali zaujímať len peniaze. Dôležitý je aj osobný príbeh

Výborne vám vyšiel už kvalifikačný turnaj Ligy majstrov v španielskej Málage, kde ste sa dostali až do finále proti domácemu super favoritovi. V Európskom pohári FIBA však prišli na úvod spomínané tri porážky. Verili ste aj po treťom dueli stále v postup?

Málaga bol pre nás jeden obrovský sen. Zahrať si finále proti domácemu celku, ktorý momentálne dominuje v Lige majstrov a v Španielsku konkuruje euroligovým tímom, bolo úžasné. A hoci štart do FIBA Europe Cupu nebol ideálny, som veľmi rád, že sa nám podaril taký neskutočný obrat.

Aj preto vás teraz čaká ďalší poltucet duelov proti fínskemu Karhu, ukrajinskému BK Budiveľnyk Kyjev a izraelskému Hapoelu Haifa. Športový prínos týchto konfrontácií je nespochybniteľný, čo však ekonomický aspekt? Sú tieto duely výnosné pre klub aj finančne?

Kdeže. Za celé pôsobenie v európskych pohároch či za postup sme ako klub nedostali ani euro. Práve naopak, všetky výdavky spojené s účinkovaním v súťaži hradí klub. Aj preto patrí majiteľom a sponzorom klubu veľká vďaka, že Levice môžu pôsobiť v európskej pohárovej súťaži.    

Veľká chvála zaznieva najmä na výkony slovinského legionára a reprezentanta Mihu Lapornika, ktorý k vám v lete prišiel ako zvučná posila. Je práve on v súčasnosti kľúčovým hráčom vašej zostavy?

Miha k nám prišiel, aby sa stal lídrom, a dokazuje to v každom jednom zápase. Je to výborný hráč, ktorý v rozhodujúcich momentoch dokáže na seba vziať zodpovednosť a rozhodnúť zápas. Nie je to však len o ňom. Celý tím má zásluhu na tom, čo sa nám podarilo, a len spoločnou robotou máme šancu dosiahnuť ďalší veľký úspech.

image

Kráľ Sato. Najbohatší český športovec zarobil ročne takmer 10 miliónov eur

Náš mužský basketbal na tom nie je už dlhšie obdobie vôbec dobre. Veríte, že aj vďaka vašim európskym úspechom sa podarí naštartovať pozitívne zmeny a dokážete pritiahnuť viac detí k basketbalu?

Verím, že minimálne v Leviciach sa to podarí. Domáce duely sa hrali vo výbornej diváckej kulise a deti, ktoré sa prišli pozrieť na stretnutia, tak mohli nájsť svoje basketbalové vzory. Možno práve tieto zážitky a pozitívne emócie ich pritiahnu k basketbalu.

01 - Modified: 2022-12-01 12:09:49 - Feat.: 1 - Title: Historický postup. Pohárová jazda Levíc pokračuje. Neskutočná eufória i skvelá reklama, nadchýnal sa tréner 02 - Modified: 2022-07-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slovenský kouč v Bundeslige: Mladých hráčov by nemali zaujímať len peniaze. Dôležitý je aj osobný príbeh 03 - Modified: 2022-07-03 21:27:07 - Feat.: 1 - Title: Najväčšia zmluva v NBA za 264 miliónov. Jokič je možno náš najlepší hráč všetkých čias, tvrdí srbský expert 04 - Modified: 2022-10-15 09:45:35 - Feat.: 1 - Title: Basketbalový titan aj stroj na peniaze. Ikonický LeBron James zarobil 125 miliónov a pokoril ďalší rekord 05 - Modified: 2022-08-18 16:11:23 - Feat.: 1 - Title: Osud basketbalistky Grinerovej je stále neistý. Rusko s USA pokračujú v rokovaniach o výmene väzňov 06 - Modified: 2022-08-22 14:42:32 - Feat.: 1 - Title: Americký obľúbenec diktátorov sa chystá na záchrannú misiu do Moskvy. Bidenovi môže prekaziť plány 07 - Modified: 2022-08-18 12:26:51 - Feat.: 1 - Title: Priekopník LeBron. Hviezdny basketbalista pokorí ako prvý zárobkovú hranicu pol miliardy dolárov 08 - Modified: 2022-08-03 16:05:30 - Feat.: 0 - Title: Výkaly v posteli, rasistické nadávky. Si opica! počúval hviezdny Russell. Nevzdal to a stal sa legendou 09 - Modified: 2022-08-03 13:26:58 - Feat.: 1 - Title: Kráľ Sato. Najbohatší český športovec zarobil ročne takmer 10 miliónov eur
01 - Modified: 2024-04-11 13:26:32 - Feat.: - Title: V rodnej krajine nikdy netrénoval, u nás je už etablovaným menom. Antošíkov klub má nového šéfa lavičky 02 - Modified: 2024-02-22 14:47:01 - Feat.: - Title: Doplatí na to naša repre? Odborník tlmí skepsu týkajúcu sa Calzonovej dvojúlohy: Kouč ihneď vyslal silný odkaz 03 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 04 - Modified: 2024-02-12 14:23:13 - Feat.: - Title: Škandál v Handlovej: Šéf basketbalu tvrdí, že pokuta by klub zničila. Na kauzu bude dohliadať polícia 05 - Modified: 2024-01-30 11:18:24 - Feat.: - Title: Ruský tréner bojových umení v Bratislave pre HN: Doma som už na Slovensku. Pomocou športu ho všade propagujem
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 12:48