Hráč Jack Quinn oslavuje druhý gól Kanady. FOTO: REUTERS/Jussi Nukari/Lehtikuva
StoryEditor

Kanada otočila duel proti Lotyšsku a postúpila do finále

27.05.2023, 16:14
Autor:
TASRTASR

Duel o bronz sa odohrá v nedeľu o 14.20 h, finále šampionátu odštartuje o päť hodín neskôr.

Hokejisti Kanady ako prví postúpili do finále majstrovstiev sveta v Tampere a štvrtýkrát za sebou si zahrajú o zlato. V sobotňajšom semifinále zdolali prekvapenie turnaja Lotyšsko 4:2. V boji o titul sa stretnú s úspešnejším z večerného súboja medzi USA a Nemeckom.

Lotyši, ktorí sa predstavili medzi najlepšou štvoricou prvýkrát v histórii, išli do vedenia v 9. minúte po zásahu Dansa Ločmelisa a sen o historickom finále snívali aj po druhej tretine, keď strelil ich druhý gól Rudolfs Balcers. Kanada však udrela dvakrát v úvodnej desaťminútovke tretej tretiny a po góloch Jacka Quinna a Adama Fantilliho duel otočila. V závere pridal štvrtý zásah do prázdnej bránky Scott Laughton. Zámorskí hokejisti vyhrali v základnej skupine v Rige s domácimi 6:0, Lotyši prehrali následne aj so Slovákmi 1:2, no potom triumfovali v ďalších šiestich zápasoch. Kanada sa predstavila v semifinále ôsmykrát po sebe.

image

Čo všetko viete o slovenskom hokeji? Otestujte sa!

Duel o bronz je na programe v nedeľu o 14.20 h, finále odštartuje o päť hodín neskôr, oba duely sa hrajú v Tampere.

Po úvodných dvoch opatrných minútach sa dostal do prvej veľkej príležitosti obranca Barron, ktorý mal medzi kruhmi veľa priestoru, ale trafil len do Šilovsa. Kanaďania boli na začiatku aktívnejší a vypracovali si ešte pár pološancí, no skóre sa menilo na druhej strane. Lotyši sa v 9. minúte rozostavili v útočnom pásme, Zile nahodil puk na bránku, jeho spoluhráči sa dostali k dvom dorážkam a tá druhá z hokejky Ločmelisa skončila v bránke. Kanada mohla odpovedať už o dve minúty, no bekhend kapitána Toffoliho zastavila žŕdka. Lotyši nepúšťali favoritov do veľkého tlaku a sami nebezpečne hrozili. V 16. minúte sa opäť ukázali pri chuti hrajúci Ločmelis, ktorý sa po pravej strane predral až pred bránku, ale Montembeaulta neprekvapil. V záverečných sekundách mal dve obrovské šance Indrašis, keď po zlej rozohrávke Kanady zostal sám pred Montembeaultom, no najprv napálil puk len do neho a z dorážky netrafil bránku.

image

Špičkový slovenský expert pre HN: Stále nám hrozí recesia, krajina má jeden hlavný problém

Druhá tretina bola rozkúskovaná vylúčeniami, rozhodcovia ich odpískali až jedenásť a hráči si dokonca zahrali krátko aj traja proti trom. Najprv však išli v krátkom slede na trestnú dvaja Kanaďania, ale Lotyši dvojnásobnú presilovku vôbec nezvládli, hrali ju pomaly, nestrieľali a nedokázali si poriadne prihrať. Od 26. minúte si tímy vyskúšali hru 4 na 4, ktorá svedčala viac Lotyšom a Montembeault si pripísal dôležitý zákrok po strele Daugavinš. Pri kanadskej presilovke bol zase blízko k vyrovnaniu Fantilli, jeho strela preletela ponad Šilovsov betón, no zastavila ju žŕdka. V 33. minúte Bukarts nešetrne atakoval Weegara pri mantineli, rozhodcovia sa pri videu dlho radili, no nakoniec udelili len dvojminútový trest. Keď sa na ľade vyrovnal pomer síl na 5 na 5, tak sa v 36. minúte podarilo zámorským hokejistom vyrovnať. Krebs potiahol puk do útočného pásma, bekhendom prihral Blaisovi a ten prekonal Šilovsa. Vyrovnaný stav však vydržal iba minútu, keď sa Blacers poľahky dostal cez Weegara a švihom trafil pod lapačku Montembeaulta - 2:1.

Kanada prestrieľala súpera v druom dejstve 16:6 a aj do tretieho vybehla aktívne. Vyrovnávajúci gól prišiel po 45 sekundách, keď Crouse vybojoval puk za bránkou, posunul ho Quinnovi a ten nachytal Šilovsa strelou spoza bránkovej čiary, ktorá sa mu od masky odrazila do siete. "Javorové listy" dokonali obrat o sedem minút neskôr po peknej individuálnej akcii Fantilliho, ktorý si pri kľučke hodil puk pomedzi nohy Freibergsa a prestrelil Šilovsa - 3:2. Lotyši sa v ďalších minútach snažili tvoriť, ale zámorskí hráči ich do ničoho vážneho nepúšťali. Navyše tri minúty pred koncom zastavil ich snahy Batna, ktorý za kanadskou bránkou fauloval a musel na trestnú. Lotyši to v závere ešte skúsili bez Šilovsa, no do prázdnej bránky skóroval Laughton.

01 - Modified: 2024-04-11 12:00:53 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom bezpečnostnú zmluvu, Riga sa zaväzuje k desaťročnej pomoci 02 - Modified: 2024-04-11 11:28:55 - Feat.: - Title: HN24: Pavel sa v Litve stretol so Zelenským 03 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 04 - Modified: 2024-03-28 20:56:09 - Feat.: - Title: "Najsilnejšia aliancia na svete." Litva a Lotyšsko ocenili svoje členstvo v NATO, kam vstúpili pred 20 rokmi 05 - Modified: 2024-03-28 15:30:13 - Feat.: - Title: Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 01:09