Ilkay Gundogan z Manchestru City dvíha trofej so spoluhráčmi a  po víťazstve v Lige majstrov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Historický triumf. Manchester City zdolal Inter Miláno a po prvýkrát získal titul Ligy majstrov

10.06.2023, 23:20
11.06.2023, 00:28
Autor:
TASRTASR

City získalo historicky prvý triumf v Lige majstrov, z európskej scény malo doposiaľ na konte len triumf v už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov z roku 1970.

Futbalisti Manchestru City triumfovali v Lige majstrov. V sobotnom finále na Atatürkovom olympijskom štadióne v Istanbule zdolali Inter Miláno 1:0 a najcennejšiu klubovú trofej na kontinente získali prvýkrát v histórii. Víťazný gól strelil Rodri v 68. minúte. Hráči City tak po prvenstve v Premier League a domácom FA Cupe skompletizovali tohtosezónne treble.

Rozhodol jeden gól

Prvý polčas nepriniesol veľa akcie a ofenzívne aktívnejšie bolo City. Dostalo sa k prvej strele i prvému pokusu medzi tri žrde, v oboch prípadoch bol ich strojca Erling Haaland. V 36. minúte musel pre problémy s pravým stehnom striedať ťahúň Kevin De Bruyne, nahradil ho Phil Foden. Belgičan si tak zopakoval scenár spred dvoch rokov, keď išiel dole z rovnakého dôvodu v 60. minúte finále LM proti Chelsea (0:1).

Druhé dejstvo sa začalo opatrne, City však zužitkovalo svoju aktivitu po prudkej strele Rodriho. Inter mal obrovskú šancu vyrovnať o chvíľu neskôr, no opakovaný pokus Federica Dimarca nešťastne zblokoval jeho spoluhráč Romelu Lukaku. Ten mal ďalšiu veľkú šancu v závere, prudkú hlavičku však zastavil na čiare brankár Ederson. Citizens už dokázali ustáť aj záverečný nápor súpera.

Finále Ligy majstrov UEFA 2022/2023 - Atatürkov olympijský štadión, Istanbul

Manchester City - Inter Miláno 1:0 (0:0)

Gól: 68. Rodri. Rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), ŽK: Haaland, Ederson - Barella, Lukaku, Onana, 71.412 divákov

Man City: Ederson - Akanji, Dias, Ake - Stones, Rodri - Silva, De Bruyne (36. Foden), Gündogan, Grealish - Haaland

Inter: Onana - Darmian (84. D‘Ambrosio), Acerbi, Bastoni (76. Gosens) - Dumfries (77. Bellanova), Barella, Brozovič, Calhanoglu (84. Mchitarjan), Dimarco - Martinez, Džeko (57. Lukaku)

Historicky prvý triumf

City získalo historicky prvý triumf v Lige majstrov, z európskej scény malo doposiaľ na konte len triumf v už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov z roku 1970. V tejto sezóne dosiahlo cenné treble - triumfovalo aj v Premier League a v Pohári FA. Je tak len druhý anglický klub, ktorému sa to podarilo. Premiérovo zaknihoval tento počin Manchester United pod vedením legendárneho kormidelníka Sira Alexa Fergusona v sezóne 1998/99. Tím postúpil do osemfinále suverénne ako víťaz G-skupiny, ktorú vyhral v konkurencii FC Sevilla, Borussie Dortmund a FC Kodaň. Na ceste do finále vyradil RB Lipsko, Bayern Mníchov i rekordného 14-násobného víťaza súťaže Real Madrid, pričom v trinástich zápasoch nenašiel premožiteľa.

Inter ukončil ligovú sezónu na treťom mieste, no v prípade triumfu mohol v tejto sezóne zaknihovať druhú trofej. V máji zdolal vo finále Talianskeho pohára Fiorentinu. Za taliansky tím nenastúpil slovenský obranca Milan Škriniar, ktorý sa vrátil na súpisku po niekoľkomesačnom zranení. V prípade triumfu by bol prvým Slovákom, ktorý získal "ušatú trofej". Inter vyhral Európsky pohár majstrov, resp. LM trikrát, naposledy uspel v roku 2010 pod taktovkou Joseho Mourinha. Odvtedy sa žiadnemu tímu z Apeninského polostrova nepodarilo postúpiť do finále LM, až Inter ukončil 13-ročné vlastné i národné čakanie.

Kanonier víťazného tímu Haaland sa vo finále strelecky nepresadil, ale s 12 gólmi sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov v tejto sezóne. O štyri menej dosiahol Mohamed Salah z Liverpoolu a tretí najlepší bol sedemgólový Kylian Mbappe (PSG). Najviac presných zásahov v LM z Interu zaznamenal Edin Džeko (4).

Hlasy po zápase /zdroj: uefa.com/:

Rodri, strelec víťazného gólu City: "Lomcujú so mnou emócie, je to splnený sen. Všetci fanúšikovia na toto čakali veľa rokov, zaslúžia si to. Chcem sa všetkým poďakovať, čelili sme tímu, ktorý skvele bránil a išiel do protiútokov. V prvom polčase som nehral dobre, ale také sú finále. Sprevádzajú ich emócie a nervy. Toto víťazstvo je pre všetkých hráčov, ktorí postavili tento veľký klub."

Federico Dimarco, obranca Interu: "Sme sklamaní, že sme prehrali najdôležitejší zápas. Tiež sme sklamaní, že stáli proti tímu, ktorý je stavaný na triumf v tejto súťaži. Bohužiaľ sme neskórovali. Toto finále musí byť novým začiatkom, nie koncom."

01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 15:41