StoryEditor

Dvorský dúfal, že si ho vyberú Blues, myslel aj na Demitru

29.06.2023, 09:12
Autor:
TASRTASR

Celkovo obliekalo dres "bluesmanov" jedenásť Slovákov, naposledy brankár Jaroslav Halák, ktorý chytal za tím v rokoch 2010 až 2014.

Dalibor Dvorský je ďalší slovenský hokejista, ktorý spojí svoje meno so St. Louis. V tohtoročnom vstupnom drafte NHL si ho vybrali Blues z desiateho miesta a 18-ročný útočník tak nadviaže na legendy ako Peter Šťastný či Pavol Demitra, ktorí zanechali stopu v tejto organizácii.

image

Supertalent Dvorský je desiatkou draftu NHL, vybral si ho St. Louis. V prvom kole uspel aj Honzek

Spomienka na Demitru

Demitra vytvoril v minulosti v St. Louis obávanú "Slovak Line" s Michalom Handzušom a Ľubošom Bartečkom.

Celkovo obliekalo dres "bluesmanov" 11 Slovákov, naposledy brankár Jaroslav Halák, ktorý chytal za tím v rokoch 2010 až 2014.

Na Dvorského uplatnil klub z Missouri tento rok svoju prvú draftovú voľbu.

"Som super šťastný, že sa môžem stať súčasťou Blues. Už počas rozhovorov pred draftom som cítil, že majú o mňa záujem. Rozprával som sa s nimi niekoľkokrát. Dúfal som, že si ma vyberú a som rád, že sa tak stalo. Je to úžasné, ani neviem slovami opísať svoje pocity," uviedol talentovaný center.

Draftom si splnil svoj hokejový sen: "Hokej som začal hrať ako päťročný a ako každé dieťa som sníval, že si raz zahrám v NHL. Už pár rokov hrám medzi profesionálmi a cítim sa byť na NHL celkom pripravený. V predsezónnom prípravnom kempe sa budem snažiť odviesť maximum a presvedčiť ľudí, ktorí mi verili, že mám na prvý tím."

Pre zámorské médiá opísal Dvorský sám seba ako dobrého ofenzívneho hráča s kvalitnou strelou a vyspelým hokejovým myslením: "Som obojsmerný hráč. Viem, že aj defenzíva je u útočníka potrebná a mal som šťastie na trénerov, ktorí ma v tomto smere vychovávali. Som víťazný typ, chcem vyhrať každý zápas a presne o to sa budem snažiť."

Dvorskému vo väčšine preddraftových rebríčkov patrilo tretie miesto medzi európskymi korčuliarmi po Švédovi Leovi Carlssonovi a Rusovi Matvejovi Mičkovovi. Zámorskí experti mu prognózovali možné miesto v Top 10 draftu. Na tohtoročných majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov bol líder slovenskej reprezentácie, ktorej pomohol k štvrtému miestu 13 bodmi (8+5) v siedmich dueloch. Svoju krajinu reprezentoval aj na šampionáte do 20 rokov, kde v piatich stretnutiach strelil gól a pridal dve asistencie. Blues mali jeho hru dobre zmapovanú a dúfali, že si ho do desiateho miesta nikto nevyberie.

"Je úžasný hokejista s charakterom, platný na oboch koncoch klziska. Dokázal to vo svojej vekovej kategórii do 18 rokov, v ktorej pútal svojou produktivitou a úžasnými akciami. Dokázal robiť hráčov okolo seba lepšími. Skrýva v sebe obrovský potenciál, už pred draftom sa nám ako hráč veľmi páčil," vyjadril sa pre The Hockey News na adresu slovenského mladíka riaditeľ klubu pre skauting Tony Feltrin.

Dvorský o St.Louis

Dvorský prichádza do tímu, ktorý získal pred štyrmi rokmi Stanleyho pohára. Talentovaný útočník prezradil, že počas majstrovskej jazdy v roku 2019 Blues veľmi fandil: "Počul som, že je to veľkolepé mesto. Blues sú skvelá organizácia a som hrdý, že budem môcť byť jej súčasťou. V roku 2019 predviedli asi najlepšiu majstrovskú jazdu v ligovej histórii. Som super poctený, že môžem byť bluesman."

St. Louis je klub, v ktorom uzavrel svoju profiligovú kariéru aj legendárny slovenský útočník Peter Šťastný. Neskôr zaň hrali aj jeho synovia Paul a Yan. Pavol Demitra získal v drese Blues Lady Byng Trophy za športové správanie a džentlmenský prístup.

V sezóne 1999/2000 doviedlo trio Demitra, Handzuš, Bartečko "bluesmanov" k Prezidentskej trofeji za víťazstvo v základnej časti.

"Za klub hralo viacero slovenských hokejistov - Demitra, Handzuš, Šťastní. Som rád, že môžem byť ďalší Slovák v organizácii," spokojne konštatoval nádejný center.

Dvorský hokejovo vyrastal vo Švédsku. V uplynulej sezóne nastupoval v tamojšej druhej lige Allsvenskan za tím AIK Štokholm, kde nazbieral v 38 zápasoch 14 bodov za šesť gólov a osem asistencií. Pre nasledujúci ročník už podpísal zmluvu s IK Oskarshamn, ktorý účinkuje v najvyššej švédskej súťaži SHL.

Zaujímavosťou je, že po Dvorskom siahli Blues v 1. kole aj po ďalších dvoch hráčoch, ktorí hokejovo vyrastali vo Švédsku. Z 25. miesta si zvolili centra Otta Stenberga z Frölundy a z 29. priečky obrancu Thea Lindsteina z Brynäsu. "Chcem byť najlepší možný hráč. Už sa neviem dočkať príchodu do St. Louis a stretnutia so všetkými fanúšikmi," dodal Dvorský.

01 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 02 - Modified: 2024-03-25 15:06:58 - Feat.: - Title: Slafkovský vyrovnal klubový rekord. Raz môže patriť medzi najproduktívnejších hráčov NHL, predpovedá expert 03 - Modified: 2024-03-24 09:33:07 - Feat.: - Title: Dvorský strelil dva góly a asistoval, vytvoril nový slovenský rekord v OHL 04 - Modified: 2024-03-08 13:47:14 - Feat.: - Title: Trend sa pomaly otáča, v NHL pribudol ďalší Slovák. Budúcnosť môže byť svetlá, hovorí kouč juniorov 05 - Modified: 2024-01-01 14:41:16 - Feat.: - Title: Za päť rokov nula bodov a hrozivé skóre. Silnú slovenskú generáciu čaká v súboji o semifinále neobľúbený súper
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 03:28