StoryEditor

Tour de France: Sagan získal prvé body v boji o zelený dres, úvodnú etapu ovládli bratia

01.07.2023, 17:58
Autor:
TASRTASR

Cyklistov čakala už v prvej etape poriadna porcia takmer 3300 výškových metrov na piatich kategorizovaných stúpaniach.

Britský cyklista Adam Yates triumfoval v úvodnej etape 110. ročníka Tour de France a ako prvý si obliekol žltý dres pre celkového lídra. Jazdec stajne SAE Team Emirates sa presadil v zjazde po poslednom stúpaní a trasu dlhú 182 km so štartom a cieľom v Bilbau zvládol za 4:22:49 hodiny.

Druhý finišoval jeho brat a spoločník zo záverečného úniku Simon Yates (Jayco AlUla) a úspech SAE podčiarkol tretím miestom Slovinec Tadej Pogačar (+12 s). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) o popredné umiestnenia nebojoval a do cieľa prišiel na 148. mieste so stratou 15:14 minúty.

Sagan bodoval v prémii

Úvod tohtoročnej edície slávnych pretekoch sa odohráva v hornatom regióne Baskicko na severe Španielska. Cyklistov čakala už v prvej etape poriadna porcia takmer 3300 výškových metrov na piatich kategorizovaných stúpaniach, pričom dve boli na záverečných 30 km.

image

Zahraničný expert: Sagan ukáže na Tour niečo špeciálne. Má na to, aby vyhral etapu?

Hneď po štarte prišlo k viacerým útokom a do úniku dňa sa nakoniec dostali Valentin Ferron (TotalEnergies), Jonas Gregaard (Uno-X), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Simon Guglielmi (Arkéa Samsic) a Lilian Calmejane (Circus-Wanty). Keďže odišla iba pätica, pelotón na čele s pretekármi Alpecinu-Deceuninck bol so situáciu spokojný a tak si únik čoskoro vypracoval náskok dve minúty. Balík ich však ďalej nepúšťal a situáciu kontroloval.

Na úvodnej rýchlostnej prémii tohto ročníka zobrali najviac bodov jazdci z úniku, špurt pelotónu vyhral Mads Pedersen pred Saganom, ktorý si pripísal deväť bodov do súťaže o zelený dres.

Pelotón postupne zvyšoval tempo a náskok pätice rýchlo klesal, ich pokus sa nakoniec skončil skoro, už 50 km pred cieľom. Pred tretím stúpaním na Col de Morga sa od hlavného balíka odpojili šprintéri a spolu s nimi aj Sagan.

image

Peter Sagan nafúkal tri promile po jazde na skútri. Súd mu uložil podmienečný trest. Je mi to ľúto, tvrdí

Na predposlednom kopci Cote de Vivero (2. kat., 4,2 km, 7,3%) bol prvý Neilson Powless, ktorý si pripísal päť bodov a zaistil si bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže. Na následnom zjazde prišlo k ťažkému pádu a na zemi skončili lídri EF Education Richard Carapaz a Movistaru Enric Mas. Prvý menovaný sa dotlčený posadil späť na bicykel, ale nabral veľkú stratu, druhý už ani nenasadol a Tour sa preňho skončila hneď v prvý deň.

Bratia Yatesovci a Pogačar

Na poslednom kopci Cote de Pike (3. kat., 2 km, 10%) sa už začalo útočiť medzi favoritmi. Najprv to skúsil Felix Grossschartner, po ňom Mathieu Burgaudeau, no za vrcholom prišlo ku kurióznej situácii, keď sa na čelo dostali dvojčatá Simon a Adam Yatesovci, pričom prvý jazdí za Jayco AlUla a druhý v SAE Team Emirates.

Výsledky 1. etapy (Bilbao - Bilbao, 182 km):

1. Adam Yates (V.Brit.(SAE Team Emirates) 4:22:49 h, 2. Simon Yates (V.Brit./Jayco AlUla) +4 s, 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +12, 4. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 5. Michael Woods (Kan./Izrael-Premier Tech), 6. Victor Lafay (Fr./Cofidis), 7. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe), 8. Mattias Skjelmose (Dán./Lidl-Trek), 9. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 10. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) všetci rovnaký čas, ... 148. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +15:14

celkové poradie:

1. A. Yates 4:22:39 h, 2. S. Yates +8 s, 3. Pogačar +18, 4. Pinot +22, 5. Woods, 6. Lafay, 7. Hindley, 8. Skjelmose, 9. Vingegaard, 10. Gaudu všetci rovnaký čas, ... 148. SAGAN +15:24

bodovacia súťaž:

1. A. Yates 30 b, 2. S. Yates 25, 3. Pogačar 22, ... 16. SAGAN 9

súťaž vrchárov:

1. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) 5 b, 2. Pascal Eenkhoorn (Hol./Lotto Dstny) a Georg Zimmermann (Nem./Intermarché-Circus-Wanty) po 2

Tímové farby však nachvíľu odložili a ich bratská spolupráca priniesla úspech. Čoskoro mali k dobru desať sekúnd a snaha Jumba s obhajcom titulu Jonasom Vingegaardom bola márna. Yatesovci prišli na posledných 1000 metrov s náskokom 20 sekúnd a bola už len otázka, kto z nich vyhrá. V dojazde do kopca bol nakoniec silnejší Adam a okrem 22. víťazstva v kariére si prišiel aj žltý dres. Následný špurt okresaného pelotónu vyhral Pogačar a získal aj štyri bonusové sekundy. SAE Team Emirates tak dostal obhajcu Vingegaarda pod tlak hneď v úvodnej etape.

"Ani neviem, čo povedať. My sme sa snažili pripraviť pozíciu pre Tadeja, ale bol tam protivietor, tak som využil situáciu a zaútočil som zo zadných pozícií. Zrazu som mal v háku Simona a ani som nevedel, či s ním mám spolupracovať. Z tímovej vysielačky mi však povedali, že áno, tak sme išli spolu. Vedel som, že je dobre pripravený a chvíľu som mal problém sa s ním udržať. V závere som ale mal viac síl a je skvelé vyhrať," povedal pre Eurosport víťaz.

"V stúpaní bolo ťažké dostať sa do pozície, boli tam tímy so silnejšími zostavami. Zostali sme tam trochu viac vzadu a musel som sa predrať publikom. Ale na vrchol som prišiel v čelnej skupine. Potom sa trochu váhalo, Adam prišiel na čelo, kývol na Pogačara, či môže ísť a ja som mu naskočil do háku," uviedol Simon Yates.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-11-26 20:53:47 - Feat.: - Title: Sagan vyhral tretí ročník charitatívneho podujatia Beking v Monaku 05 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 07:04