Radosť hráčov Spartaka Trnava počas odvetného zápasu play off Európskej konferenčnej ligy  SC Dnipro-1 - FC Spartak Trnava. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Trnavská paráda. Spartak si zahrá skupinu Konferenčnej ligy. „Andeli“ zdolali po predĺžení ukrajinské Dnipro

31.08.2023, 22:41
31.08.2023, 23:43
Autor:
TASRTASRredred

Hráči Spartaka Trnava dokázali po góloch Erika Daniela a Martina Bukatu zdolať ukrajinský celok Dnipro-1 výsledkom 2:1. Trnavčanov tak čaká európska pohárová jeseň.

Futbalisti Spartaka Trnava postúpili do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy. Vo štvrtkovom odvetnom zápase play off zdolali v Košiciach ukrajinský tím Dnipro-1 2:1 po predĺžení. Víťazný gól strelil v 106. minúte Martin Bukata. V prvom stretnutí v Trnave sa zrodila remíza 1:1.

Slovenský futbal tak bude mať prvýkrát histórii dvoch zástupcov v skupinovej fáze európskych pohárových súťaží, keďže v EKL bude účinkovať aj Slovan Bratislava. Spartak bude hrať v skupine prvýkrát od roku 2018, keď účinkoval v Európskej lige.

Žreb skupinovej fázy EKL sa uskutoční v piatok 1. septembra o 14.30 h v Monaku.

Ideálny vstup do zápasu

play off EKL - odvetný zápas:
SC Dnipro-1 - FC Spartak Trnava 1:2 po predĺžení (0:1, 1:0)

Góly: 3. Daniel, 106. Bukata - 61. Gorosito (vl.). Rozhodovali: Berke – Buzás, Szert (všetci Maď.), ŽK: Blanco, Gorin - Šulek, ČK: 99. Babenko, 108. Gorin po 2. ŽK, 5855 divákov.
Dnipro-1: Kinarejkin - Mirošničenko (119. Tančik), Svatok, Kravec, Kaplijenko (46. Gorbunov) - Babenko - Lednev (46. Blanco), Pichaľonok, Rubčinskij (101. Gorin), Bill (77. Filippov) - Huculiak
Trnava: Takáč - Koštrna (46. Šulek), Štetina, Gorosito, Mikovič - Kóša (106. Paur), Zeljkovič - Ofori (113. Procházka), Bainovič (91. Bukata), Daniel (120.+3 Ujlaky) - Ristovski (91. Azango)
/prvý zápas 1:1, Trnava postúpila do skupinovej fázy/

Trnavčania mali ideálny vstup do zápasu, keď sa už v tretej minúte ujali vedenia. Po tom, čo zvládli rohový kop na vlastnej polovici, sa dostali do rýchleho protiútoku, Mikovič našiel centrom Daniela, ktorý si zasekol obrancu a zblízka prekonal brankára Kinarejkina.

Hráči Spartaka boli v prvom polčase ofenzívne nebezpečnejší než súper a v 28. minúte boli blízko k druhému gólu. Bainovičov dlhý center spracoval Mikovič, no brankár Dnipra jeho šancu zmaril. Druhý gól nepriniesla ani situácia zo 44. minúty, keď Ofori na hranici šestnástky posunul loptu Danielovi, ktorý prízemnou strelou trafil pravú žrď.

Bukata strelil rozhodujúci gól

Hráči Dnipra mali už v prvom polčase percentuálne väčšie držanie lopty a rovnako sa prezentovali aj po zmene strán. Spartaku sa dlho darilo narúšať ofenzívne akcie súpera už v ich zárodku, no po hodine hry inkasovali. Obranca Gorosito v snahe odvrátiť centrovanú loptu hlavou prekonal vlastného brankára - 1:1. V 76. minúte mohol Trnave vrátiť náskok Daniel, ktorý si spravil priestor v šestnástke, no brankár Kinarejkin dokázal vyraziť jeho strelu.

Duel dospel za stavu 1:1 do predĺženia. Trnava hrala od 98. minúty v početnej výhode, keď Babenko dostal za faul na Oforiho červenú kartu. Rozhodujúci gól dvojzápasu priniesla 106. minúta. V nej Mikovič hľadal centrom Paura, ktorý ešte neskóroval, no Bukata zblízka poslal loptu do brány.

Šance Dnipra na úspešný výsledok ešte viac klesli v 108. minúte, keď Gorin dostal po druhej žltej karte červenú. O sedem minút neskôr však neboli ďaleko od pokutového kopu, kď no VAR posúdil Štetinov zákrok ako dovolený. Hráči Spartaka už výsledok udržali a po záverečnom hvizde sa mohli radovať z postupu.

Hlasy po zápase /zdroj: TASR, RTVS/:

Erik Daniel, strelec prvého gólu Spartaka: "Bol to ťažký zápas, víťazstvo sme si zaslúžili. Išli sme na krv, boli tam obrovské emócie. Mám rád takéto zápasy. Mal som chuť, hralo sa mi dobre. Dal som síce gól, ale mal som aj ďalšiu príležitosť. Mohli sme streliť viac gólov, nemuselo to byť také dramatické. Fanúšikovia boli úžasní, im za to ďakujem, myslím si, že sme sa im odvďačili."

Michal Gašparík, tréner Spartaka: "Som unavený, ale cítim obrovské šťastie, aj zadosťučinenie za mravčiu robotu. Zvládli sme ďalšie predĺženie. Všetci sme verili, že sa nám to podarí, nenašiel sa jediný človek, ktorý by neveril v postup. Verili sme, že príde v predĺžení tá jedna šanca, že nepôjdeme do rozstrelu a to sa podarilo. Cítili sme energiu z hľadiska, bola atmosféra ako doma, fandili nám aj Košičania, bolo ich cítiť. Dostali k tomu krásny futbalový večer."

Martin Mikovič, kapitán Spartaka: "Neskutočný pocit, počas 120 minút sme tam nechali srdce a dušu. Celý klub si zaslúžil tento postup. Proti Lechu Poznaň nám po prvom zápase asi nikto neveril, no ukázali sme, že v kabíne je sila. Klub je súdržný a tento úspech patrí celej Trnave."

01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 16:40